Forskning & Framsteg

Mönster av skogsbränd­er

Eld lämnar en särskild typ av spår i trädens årsringar. Genom att studera dessa hoppas BRANDLJUD forskarna kunna förutspå risken för framtida bränder.

- Av JESPER NYSTRÖM Foto ISTOCK

EEtt träd som överlever en skogsbrand kan få ett slags ärr i den årsring som bildades samma år som branden ägde rum. Det kallas för brandljud. Genom att undersöka brandljude­n i levande och döda träd går det att kartlägga brändernas omfattning och antal i ett skogsområd­e flera hundra år tillbaka i tiden, i enstaka fall upp till 1 000 år.

Igor Drobyshev, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Alnarp, är expert på att tolka brandljud och menar att de innehåller förvånansv­ärt detaljerad informatio­n:

– Ibland går det till exempel att säga om en brand ägde rum i början, mitten eller i slutet av brandsäson­gen under ett visst år.

Den kunskapen kan bland annat användas för att avgöra om en skogsbrand var anlagd eller inte.

– Vi har kunnat visa att under 1600- och 1700-talet ökade antalet skogsbränd­er som ägde rum tidigt på brandsäson­gen i Sverige. Jag tror att förklaring­en är att allt mer skog eldades upp för att ge plats åt åkermark och att det var lättare att kontroller­a elden tidigt på säsongen, då marken fortfarand­e var lite fuktig, säger Igor Drobyshev.

Brandljude­n visar också att naturliga klimatvari­ationer har bidragit till skogsbränd­ernas omfattning under 1600-talet, berättar Igor Drobyshev. Under mitten av århundrade­t inträffade en av de kallaste perioderna av den lilla istiden och under samma period kulminerad­e skogsbränd­erna. Klimatet var visserlige­n kallt – men också torrt och blåsigt med många åskoväder. Det förklarar mängden skogsbränd­er.

Genom att hitta tydliga samband mellan skogsbränd­ernas historia och återkomman­de regionala väderfenom­en finns det en möjlighet att förutspå brandriske­n inför kommande säsonger. Igor Drobyshev och hans kollegor beskriver ett sådant samband i en artikel i tidskrifte­n Scientific reports.

Vid Stora bankarna utanför Newfoundla­nd möter den varma Nordatlant­iska strömmen den betydligt kallare Labradorst­römmen. Forskarnas analyser visar att temperatur­en i ytvattnet där har stor inverkan på risken för skogsbrand i norra Sverige. – Ju mer is det finns i det området under våren, desto större problem med skogsbränd­er norröver får vi under följande sommar.

Det beror på att isen kyler ner ytvattnet, och om det blir riktigt kallt pressas nederbörde­n som följer med västvindbä­ltet söderut. Följden blir en ovanligt torr sommar i Sverige, vilket kan leda till både fler och mer omfattande skogsbränd­er.

Genom att bygga klimatmode­ller runt den här sortens samband kommer det att bli lättare att förutspå brandriske­rna inför kommande brandsäson­ger, förklarar Igor Drobyshev.

– Genom att förutse hoten ges möjlighet att kraftsamla och höja beredskape­n i god tid, i stället för att nödgas söka brandflyg och annan utrustning först när olyckan är ett faktum, säger han. l

”Genom att förutse hoten ges möjlighet att kraftsamla och höja beredskape­n i god tid.”

Igor Drobyshev, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Alnarp

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Under den torra  sommaren 2018 brandhärja­des 25 000 hektar skog i Sverige. Det är ett rekord i modern tid. Försäkring­svärdet för den nedbrunna skogen uppgick till cirka 500 miljoner kronor.
Under den torra sommaren 2018 brandhärja­des 25 000 hektar skog i Sverige. Det är ett rekord i modern tid. Försäkring­svärdet för den nedbrunna skogen uppgick till cirka 500 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden