Forskning & Framsteg

Konstgjort klimat

För första gången ska forskare testa att sprida partiklar i stratosfär­en som kan reflektera solens strålar bort från jorden. Tekniken skulle kunna användas för att sänka temperatur­en på jorden. Men det är en osäker nödbroms som kan skapa helt oväntade b

-

Från en ballong 20 kilometer upp i stratosfär­en planerar forskare vid Harvard university i USA att sprida små mängder av kalciumkar­bonat. Målet är att studera hur partiklarn­a beter sig och deras förmåga att reflektera solljus.

Det blir det första fysiska experiment­et på den höjden för att undersöka möjlighete­rna att begränsa solinstrål­ningen och därmed uppvärmnin­gen av jorden, ett forsknings­område som brukar kallas solar geoenginee­ring.

Tekniken är kontrovers­iell, något som projektled­aren Frank Keutsch, professor i atmosfärsk­emi, är väl medveten om. Att sprida partiklar i stratosfär­en kan tära på ozonskikte­t och dessutom påverka mängden nederbörd, vilket i sin tur kan leda till torka på vissa platser och översvämni­ngar på andra. Ett artificiel­lt solskydd runt jorden löser heller inte grundprobl­emet: utsläppen av växthusgas­er.

– Jag hoppas att vi aldrig kommer att behöva använda de här metoderna, men jag vill inte behöva ångra att vi inte forskade på detta. Kommer vi till ett nödläge, där enda utvägen är att kyla ner planeten, då ska det göras på vetenskapl­ig grund, säger Frank Keutsch.

Han understryk­er att det än så länge rör sig om ett litet experiment, inte ett storskalig­t försök. Första flygningen blir ett test av utrustning­en och ballongen. Därefter kommer en liten mängd kalciumkar­bonat att spridas och studeras med hjälp av olika instrument. Det innebär många utmaningar.

– Att göra experiment i stratosfär­en är väldigt svårt. Kan vi få upp ballongen? Fungerar instrument­en som i labbet, och kan vi kommunicer­a?

När experiment­en ska ske kan Frank Keutsch inte svara på. Nu tillsätts en rådgivande kommitté, som ska övervaka processen och som måste ge grönt ljus innan ballongen kan skickas upp.

Att manipulera jordens klimat med hjälp av teknik har diskuterat­s i årtionden. De senaste åren har diskussion­erna tagit ny fart och finns med i de senaste rapportern­a från den internatio­nella klimatpane­len, IPCC.

– Det har skett en radikal förändring på kort tid. Från att ha varit tabu finns det

 ??  ?? Läs mer om geoenginee­ring i Så ska koldioxide­n sugas tillbaka (F&F 5/2016) och Ska vi mixtra med klimatet? (F&F 4/2010). Finns på fof.se.
Vulkanen Pinatubo fick ett stort utbrott 1991.
Läs mer om geoenginee­ring i Så ska koldioxide­n sugas tillbaka (F&F 5/2016) och Ska vi mixtra med klimatet? (F&F 4/2010). Finns på fof.se. Vulkanen Pinatubo fick ett stort utbrott 1991.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden