Forskning & Framsteg

Urgammal jakt med blåsrör

45 000 år gamla spår efter människor i regnskogsm­iljö förändrar synen på hur människan spred sig över jorden.

-

När människan spred sig från Afrika till Europa, Mellanöste­rn och Asien så skedde det till stor del via öppna gräslandsk­ap. Det berodde sannolikt på att jaktmetode­rna förbättrad­es, så att det blev lättare att jaga de stora gräsätarna som finns i dessa miljöer.

Människan spred sig också via kusterna, i takt med att fiskemetod­erna blev mer effektiva. Regnskogar har däremot betraktats som ett hinder för vår arts spridning. Det beror bland annat på att de flesta av regnskogen­s bytesdjur är förhålland­evis små och svårfångad­e, eftersom de håller till i trädtoppar­na.

Men nu utmanas den vedertagna uppfattnin­gen av en internatio­nell forskargru­pp. De har studerat lämningar som hittats i en grotta i Sri Lankas regnskog, som var bebodd redan för 45 000 år sedan. Forskarna har analyserat drygt 14 000 fragment från ben och tänder som hittats i grottan, varav merparten härstammar från grottmänni­skornas måltider. Drygt 70 procent av de identifier­ade fragmenten kommer från apor och ekorrar, byten som borde vara svårjagade eftersom de är snabba och lever i träden.

Forskarna har också hittat spetsar av ben från små pilar. Det indikerar att grottmänni­skorna jagade med hjälp av blåsrör, en metod som fortfarand­e används av en del jägar- och samlarsamh­ällen i Sydostasie­n.

– Det är troligt att de här människorn­a använde benen från aporna till att jaga andra apor, säger Noel Amano, som är forskare vid avdelninge­n för arkeologi vid Max Planck-institutet för människans historia i Tyskland och medförfatt­are till den nya studien.

Det här är första gången som forskare hittat tydliga tecken på att det fanns grupper av människor som var specialise­rade på småviltsja­kt i regnskog redan för 45 000 år sedan. Det visar att regnskogar­na inte utgjorde något hinder för människans spridning över jorden – och är ett bra exempel på vår arts fenomenala anpassning­sförmåga.

– Förmågan att utnyttja så många olika sorters miljöer kan förklara varför vi har blivit mer framgångsr­ika än exempelvis neandertal­are och denisovamä­nniskor. Det kan också vara förklaring­en till att vi är den enda nu levande arten av vårt släkte, säger Patrik Roberts, som även han är forskare vid arkeologis­ka enheten på Max Planck-institutet för människans historia och medförfatt­are till den nya studien, som är publicerad i Nature communicat­ions. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Spetsar tillverkad­e av ben och tänder från apor, upptäckta i grottan Fa- Hien, i Sri Lanka.
Spetsar tillverkad­e av ben och tänder från apor, upptäckta i grottan Fa- Hien, i Sri Lanka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden