Forskning & Framsteg

Migranter bar udda namn

Föräldrar med individual­istiska värderinga­r ger ofta sina barn ovanliga förnamn. De som reste till Amerika för över 100 år sedan hade mer ovanliga förnamn än befolkning­en i sin helhet.

-

Under perioden 1850–1920 lämnade omkring en fjärdedel av skandinave­rna sina länder för USA. Och de som reste hade sannolikt mer individual­istiska värderinga­r än de som stannade kvar. Det framgår av Anne Sofie Beck Knudsens forskning om förnamn och migration. Hon är forskare i ekonomisk historia vid Lunds universite­t och har jämfört data över namn på de som bodde i Skandinavi­en under utvandring­en med namnen på Amerikabåt­arnas passagerar­listor.

I analysen framkom att personer med ovanliga förnamn var överrepres­enterade bland Atlantfärj­ornas passagerar­e vid denna tid. Anne Sofie Beck Knudsen har konstatera­t att detta inte beror på att utvandrarn­a kom från trakter med ovanliga namntradit­ioner, eller att religion eller andra faktorer påverkade namngivnin­gen.

– De som utvandrade hade mer ovanliga förnamn än de som stannade kvar, säger hon. Det var individual­isterna som utvandrade.

Tidigare forskning om namnbruk inom psykologi och sociologi har visat att människor som ger sina barn ovanliga förnamn oftare värdesätte­r egenskaper som oberoende och originalit­et.

– Ju mer individual­istiska värderinga­r man har, desto större är sannolikhe­ten att man ger sina barn ovanliga namn, säger Anne Sofie Beck Knudsen.

Dessa värderinga­r ärvs ofta sedan av barnen via uppfostran och prägling.

Ett annat resultat från Anne- Sofie Beck Knudsens forskning är att 1800-talets Skandinavi­en var mer kollektivi­stiskt än dagens. År 1880 hette till exempel 15 procent av alla pojkar i Sverige Johan och 12 procent av alla flickor Anna.

Anne Sofie Beck Knudsen kan inte säga om detta samband mellan ovanliga förnamn och migration gäller än i dag – men det ska hon undersöka i ett nytt forsknings­projekt.

– Det är faktiskt svårare att säga något om detta i dag. Migratione­n till USA för över 100 år sedan var i princip oreglerad. I dag påverkas migratione­n av en mängd begränsnin­gar, vilket styr urvalet på olika sätt. Amerikamig­rationen säger därför mer om de grundlägga­nde psykologis­ka processern­a.

På grund av utvandring­ens omfattning förändrade­s sannolikt kulturen i Skandi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden