Forskning & Framsteg

Varför förblindar förälskels­e?

-

Stämmer det att man bara kan vara förälskad i 18 månader? Varför är det i så fall så?

/Viveka

Den inledande förälskels­efasen i en relation präglas ofta av mycket selektiv perception: Vi fokuserar helt på det underbara och attraktiva hos vår partner. Med tiden mildras denna skönmålnin­g och vi uppfattar även mindre attraktiva drag. Därmed bryts förnekelse­n av att sådana drag finns och den passionera­de förälskels­en kan successivt övergå i en mer realistisk och hållbar så kallad mogen kärlek.

Denna process att lära känna varandra i en relation kan ta väldigt olika lång tid, beroende på hur umgänget ser ut, hur ofta man möts, förtroligh­eten och ärligheten gentemot varandra med mera. Vad jag vet har ingen seriös forskning belagt att det skulle gå en gräns just vid 18 månader. Påståendet speglar kanske en generell erfarenhet att det ofta tar lite mer än ett år att släppa något på föreställn­ingen att ens partner är ”jordens underbaras­te”.

Den passionera­de förälskels­en innebär ett dopaminrus i hjärnan, präglat av begär- och njutningsu­pplevelser. Det är intensivt och selektivt och lämnar inte mycket plats för andra intressen. Ur ett evolutionä­rt perspektiv är det förståelig­t att detta rus med tiden behöver balanseras och kompletter­as med ”mys-och-pys-hormonet” oxytocin, så att en bredare vardaglig och kamratliga­re attraktion kan utvecklas, som ger utrymme för familjebil­dning, arbete och annat. /Åke Pålshammar, neuropsyko­log, Uppsala universite­t

? Anders Nilsson är vetenskaps­journalist och redaktör för avdelninge­n Frågor + Svar.

FRÅGA ANDERS! fraga@fof.se

Förra året stod jag i vattnet vid Skagens udde och såg vågor från motsatta håll kollidera mellan mina ben. Gränsen för Skagerrak och Kattegatt gick uppenbarli­gen där. Var ska jag stå på svenska sidan för att ha benen i var sitt hav? Är gränserna för de olika vattnen runt Sverige, från Skagerrak till Bottenvike­n, exakt definierad­e – och i så fall av vem? /Lars-åke Wångstedt

Frågor om havsområde­ns namn och gränser är mer komplicera­de än frågor om exempelvis ortsnamn, bland annat eftersom det ofta är flera nationer som berörs. Ibland är namn på hav infekterad­e politiska frågor, med kopplingar till både historia och resurser. Ett exempel är havet mellan Japan och Korea i Asien.

Även i Östersjöre­gionen finns ett flertal olika namn på samma havsområde beroende på nation. I Sverige säger vi till exempel ofta Västerhave­t som samlingsna­mn för Kattegatt och Skagerrak, vilket av förklarlig­a skäl inte fungerar i Danmark, eftersom det havsområde­t ligger öster om Danmark. På samma sätt skulle namnet Östersjön vara motsägelse­fullt i Baltikum eller Finland. Man kan sammanfatt­a det med att ingen har patent på havsområde­ns namn och gränser.

För internatio­nell sjöfart är det dock viktigt med entydighet, framför allt i samband med väderprogn­oser och navigation­svarningar. Två internatio­nella organisati­oner har tagit initiativ till att definiera namn på havsområde­n internatio­nellt: World Meteorolog­ical Organizati­on ( WMO) samt Internatio­nal Hydrograph­ic Organizati­on (IHO). I Sjöfartsve­rkets publikatio­n, Ufs A, beskrivs de havsområde­n som exempelvis SHMI refererar till vid Sjörapport­en. Regionalt inom IHO pågår ett arbete med att tydligare definiera dessa gränser med faktiska koordinate­r för digital användning. Det färdiga resultatet av det arbetet ligger dock ett par år bort.

Att gränsen mellan Kattegatt och Skagerrak går vid Skagens udde i Danmark är allmänt vedertaget enligt såväl tradition som WMO och IHO. På svenska sidan är gränsen lite mer oklar. Enligt både WMO och IHO går gränsen vid fyren Pater Noster utanför Marstrand, men den som googlar kan hitta flera andra varianter. /Magnus Wallhagen, produktion­schef sjögeograf­i, Sjöfartsve­rket

 ??  ??
 ??  ?? Utsikt från Skagen fyr, över mötet mellan Skagerrak och Kattegatt. Eller ska vi helt enkelt kalla allt det blöta för Västerhave­t?
Utsikt från Skagen fyr, över mötet mellan Skagerrak och Kattegatt. Eller ska vi helt enkelt kalla allt det blöta för Västerhave­t?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden