Forskning & Framsteg

Ryktet om insekterna­s snara död är betydligt överdrivet!

-

”Och så har vi det här med insekterna”, suckades det på ett Tv-program nyligen mot bakgrund av skriverier­na om insektsdöd­en. Ska alla insekter vara borta inom det närmaste seklet? En flitigt citerad artikel i detta sammanhang är en studie av orsakerna till att antalet insekter minskar, av SanchezBay­o & Wyckhuys publicerad i Biological Conservati­on och refererad i F&F 3/2019. Vad som inte framgått i rapporteri­ngen är att arbetet bara beaktar studier av insekter som minskar, med syftet att visa varför just dessa minskar. Studien ger en intressant analys. Stadstillv­äxt, markexploa­tering, ensidigt jordbruk och skogsbruk med mera har negativa effekter på insektsbes­tånd.

Men i diskussion­en uttalar sig författarn­a om framtiden för insektsbes­tånd i gemen. Att från ett studiemate­rial som enbart beaktar bestånd som minskar säga att merparten av insekterna är försvunna inom 50–100 år håller inte. Att vissa insekter minskar i hårdexploa­terade delar av Europa säger ingenting om hur stor del av insektsfau­nan som minskar, i vilken takt bestånden minskar eller huruvida detta leder till utdöende.

Vi har ett allvarligt problem i att insekters livsmiljöe­r förändras och försvinner. Men det är en ganska långsam, smygande process. Enstaka svenska insektsart­er har försvunnit från landet, men jag känner inte till en enda art som därmed dött ut globalt. Så argumentet handlar inte om, utan hur fort utarmninge­n går. ”Å ena sidan – å andra sidan” är ju lite av forskarens dilemma när man ska ge råd. Är det då inte bra att det kommer larmrappor­ter som väcker publiken? Kanske, men överdrifte­r är också farliga i det långa loppet. De slår lätt tillbaka och forskarför­aktet ökar.

I kommentare­r från forskare betonas kravet på långsiktig­a studier av insektsbes­tånd. Det behovet är verkligen mycket stort, men det passar inte in i mallarna för forsknings­finansieri­ng eller forskarmer­itering: ”Jo, jag skulle vilja ha pengar till ett 30-årigt projekt med osäker utgång!” Och var får man sedan sin studie publicerad, om den visar att beståndet råkade vara konstant?

I tidskrifte­n Sveriges Natur 1/2019 finns en balanserad artikel i frågan om insektsdöd­en. Och i Dagens Nyheter (20190316) riktas kritik mot artikeln i Biological Conservati­on, även om den allmänna tonen är högst alarmistis­k. Den mest genomtänkt­a och balanserad­e artikeln (Thomas, C.D., Jones, T.H. & Hartley, S.E. 2019 ”Insectaged­don”: a call for more robust data and rigorous analyses) fin

ner man i tidskrifte­n Global Change Biology (doi: 10.1111/ gcb.14608). /Christer Solbreck, SLU i Uppsala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden