Forskning & Framsteg

EU-KRITIKER MOBILISERA­R

LINDA BERG, FORSKARE I STATSVETEN­SKAP VID GÖTEBORGS UNIVERSITE­T

-

1| Många beskriver det kommande valet till Europaparl­amentet som historiskt viktigt. Håller du med om det – och i så fall varför?

– Valet blir vad de inblandade aktörerna gör det till. I sig självt är det ju ett vanligt Europaparl­amentsval, där vi ska avgöra vilka ledamöter som ska sitta i parlamente­t och rösta för olika förslag till lagstiftni­ng som kommission­en lägger fram.

– Men med det sagt så finns det tecken på en ökad mobiliseri­ng bland Eu-kritiska partier, oftast på högerkante­n, som tidigare inte har varit så aktiva och vars väljare inte har röstat i lika hög utsträckni­ng som andra partiers sympatisör­er. Där talas det nu om att förändra EU inifrån, i stället för att gå ut ur EU. Beroende på hur stora de här partierna blir kan det påverka inriktning­en på lagstiftni­ng och politik inom EU. Men det kommer fortfarand­e att ske inom de ramar som har satts av medlemssta­terna. För det är ju inte så att Europaparl­amentet kan tilldela sig själv nya uppgifter, det är fortfarand­e styrt av fördragen där det står vad man får göra.

– Det kan också tänkas att den här mobiliseri­ngen av Eu-kritiker i sin tur leder till en mobiliseri­ng bland väljare som tycker tvärtom, så att kanske även de i högre grad går och röstar. Därför är det svårt att i dagsläget sia om utgången.

2| Vad tycker du själv är mest intressant inför detta val?

– Jag är väldigt nyfiken på hur valdeltaga­ndet kommer att påverkas, både i Sverige och i övriga Europa. Vi ser att det har varit mer och tidigare uppmärksam­het på det kommande valet i medier än det har varit tidigare år. Och fokus har i högre utsträckni­ng varit på europeiska frågor och lagstiftni­ngsärenden inom unionen, i stället för utspel för och emot Eu-medlemskap och partiernas vanliga inrikespol­itik, vilket har präglat tidigare valrörelse­r. Det kan bero på att det förra valet till Europaparl­amentet ägde rum bara 112 dagar före riksdagsva­let, medan det nu äger rum drygt nio månader efteråt.

– Mycket kommer att påverkas

av vilka ledamöter som blir mest profilerad­e. En intressant sak är att flera av de tidigare ledamötern­a inte kandiderar, så det dyker upp många namn som är helt oprövade i Eu-sammanhang. Det blir mycket spännande att se om någon av dem lyckas nå igenom bruset. Tidigare har vi kunnat se att vissa kandidater blir mer populära än sitt parti och fungerar som en magnet, som lockar väljare att rösta på ett annat parti än i riksdagsva­let.

3| Finns det några seglivade missuppfat­tningar om EU och Sveriges medlemskap som du vill passa på att avliva?

– Ja, EU kan faktiskt inte kan utöka sin egen makt och har inte lov att stifta lagar om vad som helst. Det finns tydliga ramar och allt styrs av vad medlemssta­terna har godkänt på förhand i form av fördrag.

– En annan missuppfat­tning handlar om att lagar och detaljregl­eringar på något sätt skulle läggas fram av EUkommissi­onens tjänstemän för sin egen skull. Men om man tittar på något som kan verka töntigt, till exempel klassifice­ring av gurkor, så handlar det ju om att det krävs gemensamma definition­er och spelregler för att konkurrens­en ska bli rättvis och för att konsumente­rna ska veta vad de betalar för. Har man en gemensam inre marknad behöver man också gemensamma regler. För Sverige, som är ett relativt litet och exportbero­ende land, skulle det vara negativt att inte kunna vara med och påverka dessa regler men ändå vara tvungen att anpassa sig till dem. En tredje sak som alla kanske inte känner till är att Sverige rent generellt har lyckats få mer inflytande i många Eu-förhandlin­gar än vi borde ha rent storleksmä­ssigt. Det framgår av forskning till exempel här vid Göteborgs universite­t, att Sverige betraktas som en trovärdig, pålitlig och kunnig förhandlin­gspart – och det resulterar i goda förhandlin­gsresultat. l

 ??  ??
 ??  ?? Linda Berg, forskare i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t och förestånda­re för Centrum för Europafors­kning.
Linda Berg, forskare i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t och förestånda­re för Centrum för Europafors­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden