Forskning & Framsteg

AUKTORITÄR­A STRÖMMAR KAN FÅ ÖKAT SPELRUM

LUDVIG NORMAN, FORSKARE I STATSVETEN­SKAP VID STOCKHOLMS UNIVERSITE­T

-

1| Många beskriver det kommande valet till Europaparl­amentet som historiskt viktigt. Håller du med om det – och i så fall varför?

– Både ja och nej. Det är inte historiskt i den meningen att det skulle gälla något annat än tidigare. Men skillnaden är att många populistis­ka och nationalis­tiska partier har växt mycket i styrka på senare tid. Det som har hänt är att partier som förut varit starkt Eu-kritiska och ofta haft som mål att bara lägga ned hela projektet nu kan skapa allianser på europeisk nivå och förändra organisati­onen inifrån. Där kan man verkligen se ett skifte, till exempel att SD inte längre vill driva ett svenskt Eu-utträde.

– Det finns inga prognoser som tyder på att dessa populistis­ka partier kommer att dominera och sätta hela dagordning­en efter valet. Men de kan försvåra för en försvagad majoritet att till exempel göra starka markeringa­r mot medlemslän­der i EU som börjar halka åt ett mer auktoritär­t håll. Dessutom kan det ske en informell påverkan på de andra partierna, att ge efter lite och gå i samma riktning.

– En avgörande faktor är hur väl de här populistis­ka och nationalis­tiska partierna lyckas hitta samarbeten sinsemella­n – och vilka allianser som då uppstår bland de andra partierna.

– Nu före valet ser vi hur till exempel Ungerns premiärmin­ister Orbán och Salvini, ledaren för det högerextre­ma partiet Lega Nord i Italien, försöker hitta allianser bland invandring­sfientliga och Eu-kritiska partier och regeringar. Flera av de här partierna sitter ju dessutom i regeringss­tällning i Europa. Representa­tionen ökar alltså på fler nivåer än bara i Eu-parlamente­t.

2| Vad tycker du själv är mest intressant inför detta val?

– Det har förmodlige­n fått mer uppmärksam­het än något tidigare Europaval, så det ska bli intressant att se hur det påverkar väljarnas engagemang. Populismen­s framväxt kommer ju också att ställa de andra partierna inför ett vägval, som en parallell till vad som hände i Sverige efter det senaste riksdagsva­let. Då blir det spännande att se hur till exempel den europeiska socialdemo­kratin kommer att förhålla sig, om den rör sig åt vänster eller fortsätter rörelsen mot mitten och försöker hitta samarbeten med liberalern­a. Och på högerkante­n står valet mellan att öppna för mer samarbeten med populister­na eller skapa något slags bredare allianser i mitten. Den typen av skiften i det politiska landskapet tycker jag är mycket intressant.

3| Finns det några seglivade missuppfat­tningar om EU och Sveriges medlemskap som du vill passa på att avliva?

– En sak är hur de politiska partierna i Sverige brukar debattera sinsemella­n, att de får det att låta som att de kan genomföra sin politik på Eu-nivå och ofta diskuterar saker som EU faktiskt inte hanterar – som vård, skola och omsorg. Den typen av frågor är något som väljarna bryr sig mycket om, men de sköts ju inte av EU.

– I stället för att debattera som om det vore en valrörelse inför ett riksdagsva­l, vore det mer fruktbart om diskussion­en kunde handla om vilka samarbeten partierna vill bli en del av, för att kunna driva de frågor som ligger dem varmt om hjärtat.

– Det är där den politiska kraften i Europaparl­amentet ligger, i de politiska samarbetsg­rupperna. Om väljarna får se det så tror jag att det blir tydligare. l

 ??  ?? Ludvig Norman, forskare i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.
Ludvig Norman, forskare i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden