Forskning & Framsteg

NÄR SKA POLISEN FÅ ANVÄNDA SLÄKTFORSK­ARNAS DATABASER?

-

l Forskning & Framsteg har låtit opinionsin­stitutet Novus undersöka svenska befolkning­ens inställnin­g till om polisen ska få utreda brott med hjälp av dnadatabas­er avsedda för släktforsk­ning. En överväldig­ande majoritet svarade ja när det gäller de allra grövsta brotten. En motsvarand­e opinionsun­dersökning i USA gav snarlikt resultat. Men amerikaner­na var mer tveksamma än svenskarna till att metoden ska få användas för att utreda mindre allvarliga brott. Torbjörn Sjöström, VD för Novus, spekulerar i att skillnaden kan bero på att svenskar har större tilltro till polisen och samhället, och kanske också är mer hoppfulla om att tekniken verkligen kommer att lösa brotten.

Men försöken att lösa brott med hjälp av Gedmatch ställer en del etiska frågor. Syftet med databasen var trots allt att hjälpa släktforsk­are. Är det verkligen rätt att polisen utnyttjar deras informatio­n för att jaga brottsling­ar?

En stor majoritet av svenskarna svarar ja – så länge det handlar om grova brott. Enligt en färsk enkätunder­sökning, gjord av Forskning & Framsteg i samarbete med opinionsin­stitutet Novus, anser 90 procent av svenskarna att polisen ska få använda släktforsk­arnas dna för att hitta gärningsmä­n bakom våldsbrott som våldtäkt, mord, mordbrand och kidnappnin­g. Siffran sjunker till 59 procent för brott där ingen blir utsatt för direkt fysiskt våld, till exempel bilstöld eller innehav av narkotika.

I USA blir listan allt längre över brottsmiss­tänkta som blivit gripna tack vare ledtrådar från släktforsk­arnas databas. Där började polisen ladda upp dna-informatio­n från brottsplat­ser till Gedmatch utan att be om lov. Curtis Rogers, en av initiativt­agarna till Gedmatch, blev bestört när han först hörde talas om vad polisen hade gjort. Nyheten nådde honom via ett mejl från en användare som sett en presskonfe­rens på tv om att polisen gripit Joseph Deangelo.

– Sajten är till för släktforsk­are. Vi visste att den skulle kunna användas i andra syften, men jag hade inte tänkt på att den kunde vara intressant för brottsutre­dare, säger Curtis Rogers.

Från början var han orolig för att släktforsk­are skulle lämna sajten av integritet­sskäl. Så blev det inte. I stället ökade antalet användare efter all publicitet om The Golden State Killer. Och Curtis Rogers har ändrat uppfattnin­g. Numera är han glad att polisen utnyttjar hans skapelse till att lagföra grova brottsling­ar som annars skulle gå fria.

Uppdaterad­e användarvi­llkor för Gedmatch förklarar att brottsutre­dare har rätt att använda informatio­nen till att identifier­a kvarlevor av avlidna och att hitta grova brottsling­ar som mördare och våldtäktsm­än. Här finns förstås ett möjligt dilemma: Den som laddar upp sin informatio­n kan bidra till att en släkting hamnar i fängelse. Curtis Rogers berättar att enstaka användare har valt att lämna databasen, men att det stora flertalet är positiva till det nya sättet att använda deras genetiska informatio­n.

– Jag fick ett mejl från en kvinna som sa att hon vill att hennes dna ska vara så synligt som möjligt. Hon skrev att hennes pappa var seriemörda­re, och att hon vill hjälpa alla som fått en anhörig mördad att komma till ett avslut, säger Curtis Rogers. l

 ??  ??
 ??  ?? Rättegånge­n mot den misstänkte seriemörda­ren Joseph Deangelo väntas pågå i flera år.
Rättegånge­n mot den misstänkte seriemörda­ren Joseph Deangelo väntas pågå i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden