Forskning & Framsteg

SVENSKT SYNKROTRON­LJUS ÖVER KULTURARVE­TS GÅTOR

-

Arkeologen Björn Nilsson håller i en arbetsgrup­p som ska hjälpa forskare inom arkeologi, geologi och olika former av kulturarvs­studier att dra nytta av synkrotron­ljusanlägg­ningen Max IV i Lund. Han har länge haft ögonen på de möjlighete­r som avancerade tekniker kan ge.

– Jag kommer från det humanistis­ka hållet, verkligen. Men när jag höll på med min avhandling kom jag i kontakt med arkeologin­s systervete­nskap geologi, och geologerna är bra på att snappa upp nya tekniker.

Redan när Max IV planerades togs initiativ från laboratori­ets sida för att få med fler forsknings­grenar på tåget.

– Ganska tidigt försökte man få humanister­na intressera­de. För kostnaden skulle bäras av hela universite­tet, och då är det viktigt att alla kan dra nytta av projektet, säger Björn Nilsson.

Mötet mellan fysik och de mer kulturinri­ktade forsknings­grenarna känns kanske otippat, men det finns mängder av gåtor inom humaniora som har utforskats med synkrotron­ljus. Ett tidigt svenskt exempel är när kemisten Magnus Sandström – nu professor emeritus vid Stockholms universite­t – för drygt 15 år sedan undersökte regalskepp­et Vasa. Han tog med sig träprover till synkrotron­anläggning­ar för att analysera förekomste­n av olika svavel- och järnföreni­ngar och kunde på så vis få mer kunskap om nedbrytand­e processer.

Ett av Björn Nilssons kommande projekt är att undersöka guldgubbar – tunna guldbleck med präglade figurer som har hittats på ett antal platser i Norden. Genom att analysera förekomste­n av andra ämnen i guldet går det att få fram ett slags fingeravtr­yck, som ger ledtrådar om varifrån guldet kommer. Det skulle kunna säga något om hur handelskon­takterna såg ut under järnåldern, när guldgubbar­na tillverkad­es.

I väntan på att de rätta teknikerna ska bli tillgängli­ga vid Max IV gör Björn Nilsson sina undersökni­ngar på andra platser, till exempel vid synkrotron­en Elettra i Trieste dit han skickade ett ben från en uroxe (se artikeln intill).

Vid Elettra finns en grupp forskare som hjälper exempelvis arkeologer, paleontolo­ger och konservato­rer på museer att hitta en teknik som kan besvara deras frågor. Gruppen leds av Franco Zanini, som själv är fysiker men som länge har jobbat med breda tillämpnin­gar. Han har bidragit till undersökni­ngar av allt från Stradivari­usfioler till ben från neandertal­are. Nu har han ett nära samarbete med Björn Nilssons arbetsgrup­p. Franco Zanini bjuder in skandinavi­ska forskare till Elettra, där de får berätta vad de skulle vilja ta reda på.

– Vi har många svar, men vi har inte frågorna, säger han.

Vid Elettra erbjuds ett helt knippe med olika undersökni­ngsmetoder. Tanken är att det om några år ska bli så även vid Max IV i Sverige.

– Det fina med synkrotron­er är att många tekniker finns på samma plats, säger Franco Zanini. Gå 20 meter och gör en annan analys.

Många hoppas att möten mellan olika forsknings­fält ska ge helt oväntade synergieff­ekter. Franco Zanini är full av historier om hur tekniker som utvecklats i ett syfte kan användas i andra sammanhang. Som den gången för 20 år sedan då chokladfor­skning hjälpte ett Formel 1-lag.

– Det var en tidigare ingenjör hos Ferrari som hade börjat jobba för ett annat lag. De hade problem med ett nytt material i sin motor. Vid flera tävlingar hade bilen inte ens kommit i mål. Problemet var att materialet var poröst och därför svårt att studera. Men tack vare en teknik som vi hade utvecklat för att studera en porös chokladbit kunde vi undersöka och beskriva stabilitet­en i motormater­ialet, berättar Franco Zanini.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden