Forskning & Framsteg

Männen i skuggan av mannen

Världens mäktigaste människor är män. Men för genomsnitt­smannen ser det annorlunda ut. Ett nytt jämställdh­etsindex visar att män är förlorare i fler samhällen än de är vinnare.

- Av HENRIK HÖJER Illustrati­on MARCO MELGRATI

MMän är diskrimine­rade i fler samhällen i världen än kvinnor. Män får till exempel ofta hårdare straff än kvinnor för samma brott. I många länder tvingas män till värnplikt, och en kraftig majoritet av världens hemlösa är män. Män dör långt oftare i arbetsplat­solyckor och begår självmord i större omfattning än kvinnor i de flesta länder.

Detta framgår av ett nytt jämställdh­etsindex som heter Basic index of gender inequality (BIGI). Det har nyligen publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Plos one. Indexet bygger främst på utbildning­smöjlighet­er, hälsofakto­rer och livstillfr­edsställel­se – vilket innebär att det fokuserar på mycket breda faktorer som påverkar livet i stort för stora grupper människor.

Indexet täcker in 134 länder där det bor 6,8 miljarder människor, och är därmed snudd på globalt. Sammanstäl­lningen visar att i 70 procent av länderna är män diskrimine­rade.

– Tidigare jämställdh­etsindex har ofta haft fokus på kvinnoområ­den och inte på saker som berör många män, till exempel vilka som sitter i fängelse, säger Gijsbert Stoet.

Han är professor i psykologi vid University of Essex i Storbritan­nien och en av forskarna bakom jämställdh­etsindexet BIGI och huvudförfa­ttare till artikeln i Plos one.

Gijsbert Stoet menar att många blan

dar ihop en liten grupp av extremt framgångsr­ika män med genomsnitt­smannen – som för övrigt har få fördelar av att andra män är framgångsr­ika. Snarare är det tvärtom, eftersom män konkurrera­r med varandra.

Som exempel på detta framhåller han polygami, månggifte, där i regel vissa män kan ha flera fruar. Polygami är tillåtet i nästan hälften av världens alla länder och får som konsekvens att en mängd män utesluts från möjlighete­n till äktenskap och föräldrask­ap. Ett sådant system gör vissa män till vinnare och andra till förlorare. Systemet påverkar alltså män mer olika än det påverkar kvinnor. Och att det finns tydligare vinnare och förlorare inom gruppen män än det finns inom gruppen kvinnor är något återkomman­de. De ekonomiska klyftorna är till exempel mycket större bland män än bland kvinnor i de flesta samhällen.

Detta är något återkomman­de – mäns större variation och olika utfall. Män är dessutom mer utsatta för mord och misshandel än kvinnor.

– Vi tycker dock i regel mer synd om kvinnor när de drabbas, kanske av evolutionä­ra skäl, säger Gijsbert Stoet.

– Vi har lärt oss att ta hand om gravida och ammande kvinnor, för de garanterar gruppens långsiktig­a överlevnad. För män är det en annan sak – en enda frisk man kan göra massor av kvinnor gravida, så det behövs inte så många män. Män kan lättare offras – de kan tvingas ut i krig och göra andra riskfyllda saker. Så har

det fungerat i tusentals år. Män arbetar i gruvor, på byggen, med sanering, de är soldater, brandmän och sjömän. Och än i dag är det nästan bara män som dör i arbetsplat­solyckor. Kvinnor står inte i kö för att få denna typ av jobb, säger han.

Män är också kraftigt överrepres­enterade i världens alla fängelser. I många länder har män dessutom högre pensionsål­der än kvinnor, och i de länder som har samma pensionsål­der för män och kvinnor har män i regel kortare tid att se fram emot som pensionäre­r på grund av en kortare medellivsl­ängd.

I så gott som alla länder som forskarna har undersökt har kvinnor ett längre friskt liv än män.

Ett svenskt exempel är förtida dödlighet, det vill säga dödlighete­n mellan 15 och 64 år. Det är den period i livet som människor generellt är friskast. I detta åldersspan­n dör fler än 200 män per 100 000 invånare, enligt Folkhälsom­yndigheten. För kvinnor handlar det om drygt 130 per 100 000 invånare. Och även om dessa siffror sakta sjunker inom båda könen så är gapet mellan män och kvinnor stabilt.

– En del undersöker kvinnors representa­tion i politiken som ett mått på jämställdh­et, säger Gijsbert Stoet. Det är inte oviktigt, men det berör inte genomsnitt­smänniskan på samma sätt som hälsa. Det är bara en liten del av befolkning­en som vill bli politiker – och massor av människor går inte ens och röstar.

– En annan sak som ofta lyfts fram är att det finns ett antal mycket rika och mäktiga män, fortsätter han. Det är sant. Men dessa män är extremt få, och deras liv är irrelevant­a för den stora majoritete­n män.

Gijsbert Stoet påpekar att det nästan bara är män som är hemlösa och lever på gatan, och att arbetslösa och fattiga män i stora delar av världen har mycket svårt att bilda familj, mycket svårare än kvinnor i samma situation. – De fattiga männen kan glömma att hitta en kvinna som vill leva med dem, säger Gijsbert Stoet.

Även historiskt menar han att det inte varit självklart att männen varit vinnare.

”Män kan lättare offras – de kan tvingas ut i krig och göra andra riskfyllda saker. Så har det fungerat i tusentals år.” Gijsbert Stoet, professor i psykologi vid University of Essex i Storbritan­nien

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gijsbert Stoet är professor i psykologi vid University of Essex i Storbritan­nien.
Gijsbert Stoet är professor i psykologi vid University of Essex i Storbritan­nien.
 ??  ?? Män har genom historien utfört mer riskfyllda arbeten och än i dag är det betydligt fler män än kvinnor som dör i arbetsplat­solyckor.
Män har genom historien utfört mer riskfyllda arbeten och än i dag är det betydligt fler män än kvinnor som dör i arbetsplat­solyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden