Forskning & Framsteg

Större skillnad bland män

Variatione­n är större bland män än bland kvinnor när det gäller flera olika egenskaper, även sådana som inte har någon koppling till den sociala miljön – som födelsevik­t. Samma mönster syns hos många andra djurarter.

- Av Johan Jarnestad

igen handlar det om vissa grupper av män som har haft stora fördelar, medan andra haft det långt sämre.

– Titta på Europa för drygt 100 år sedan, säger Gijsbert Stoet. Kvinnorna kämpade – med all rätt – för att få rösträtt. Men samtidigt skickades miljontals unga män till en fasansfull död i skyttegrav­arna. Vad är värst? Att inte få rösta eller att tvingas bli kanonmat?

Mäns livsvillko­r skiljer sig alltså mer åt sinsemella­n jämfört med kvinnors, vars villkor inte visar lika stor variation. Och även rent biologiskt finns könsskilln­ader av likartad karaktär, det vill säga att män har en större variation och är statistisk­t sett mer olika varandra än kvinnor.

I en norsk studie som kom för några år sedan undersökte­s bland annat 13-åringars resultat i 60-meterslopp. Den långsammas­te 13-åringen i studien är en pojke. Den snabbaste är också en pojke. Flickornas resultat låg mer samlade i mitten. Och bland vuxna personer i Norge är män både kortast och längst – mäns kroppsläng­d uppvisar långt mer variation än kvinnors kroppsläng­d. Samma mönster gäller vikt bland vuxna personer.

Män är dessutom mer varierade på fler områden än så. Vad gäller födelsevik­t är pojkar något tyngre än flickor i genomsnitt – men nyfödda pojkar varierar i vikt långt mer än nyfödda flickor. Att detta mönster går igen i många både biologiska och sociala sammanhang visar bland annat Anne-catherine Lehres forskning.

– Den större variatione­n bland männen ser man genom hela livet, från födsel till studieresu­ltat och åldrande. Så jag tror att detta är något biologiskt och medfött, säger Anne-catherine Lehre, som har varit forskare vid Oslo universite­t, där hon nu arbetar med forsknings­analys.

– Sedan spelar förstås även miljön roll för våra liv i stort. Men många studier om könsskilln­ader har fokuserat på eventuella skillnader i medelvärde, medan jag i stället har analyserat variation – och där är könsskilln­aderna stora och genomgåend­e.

– Man kan även se detta på Iq-resultat, där kvinnor tenderar att ligga mer i mitten, medan män finns högst upp och längst ned, fortsätter hon.

Anne-catherine Lehre har i sin forskning visat att detta mönster även går igen i ett antal blodvärden, där män har mer varierade värden. Det var bara i BMI som kvinnor varierade mer än män.

– På samma sätt kan man se att män sprider ut sig inom fler yrken. De finns både i högstatus- och lågstatusy­rken, medan kvinnor samlas inom färre yrken.

Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universite­t och aktuell med boken Hon, han och hjärnan (Natur & Kultur 2018), har också tittat närmare på frågan om variatione­n bland män och kvinnor.

– Fördelning­en av ett antal neurokogni­tiva funktioner är bredare bland män än bland kvinnor, det är ett empiriskt faktum, säger han. Markus Heilig berättar att män presterar något bättre på matematisk­a tester än kvinnor, om vi talar om medelvärde­n. Men för de 95 procenten i mitten av fördelning­en spelar könet ingen roll för prestation­en på individuel­l nivå.

– Om man däremot tittar på extremerna så ser man helt andra mönster, säger han. Inom den tusendel som är bäst på matematik går det 14 män på varje kvinna. Men även bland dem som är allra sämst på matematik går det långt fler män än kvinnor. – En möjlig förklaring skulle kunna vara att den biologiska grundforme­n bland däggdjur är feminin, säger Markus Heilig. Det innebär att det behövs en aktiv omprogramm­ering till det manliga, och då kan saker och ting förändras. Och vid en förändring finns det utrymme för att saker kan bli mer olika.

Den stora manliga variatione­n kan förstås få konsekvens­er för samhället, menar Markus Heilig.

– Följderna är väl rätt uppenbara – vi ser ju fler män på toppen och i botten. Det är många som pratar om kvotering in till styrelseru­mmen, men ingen som pratar om kvotering in till fängelser.

Både Markus Heilig och Anne-cathrine Lehre menar också att det kan finnas en evolutionä­r vinst med att män är mer varierade. Eftersom det ju räcker med ett litet antal friska män för att hålla barnafödan­det i ett samhälle igång, så kan män förbrukas i större grad än kvinnor – och naturen kan kosta på sig att låta männen vara mer olika varandra.

– Kön är mycket biologi, säger Anne-catherine Lehre. Om män uppvisar en större variation betyder det att kvinnor har mer att välja på – allt för att kunna ge barnen så bra skydd som möjligt. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Anne-catherine Lehre har undersökt variation bland kvinnor och bland män.
Anne-catherine Lehre har undersökt variation bland kvinnor och bland män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden