Forskning & Framsteg

Nu flyttar vi till månen

50 år efter människans första steg på månen har intresset för bemannade månfärder fått ny fart. En plan är att därifrån kunna skicka bemannade farkoster till mars.

- Av ANNA DAVOUR Foto NASA

I stället för att kretsa nära jorden ska nästa rymdstatio­n ha en bana som går tätt intill månen. Tanken är att kunna göra noggrannar­e studier av själva månen. Dessutom finns det planer på att använda månen som startplats för vidare färd mot Mars. | Sid 36

DDen 20 juli 1969 klev Neil Armstrong ned på månen och yttrade sina berömda ord: ”Ett litet steg för en människa, ett jättesprån­g för mänsklighe­ten”. Jorden runt följde människor tv-sändningen. Det var ett på många sätt betydelsef­ullt ögonblick. Men än i dag, 50 år senare, vet vi fortfarand­e inte vilken den långsiktig­a betydelsen är.

I backspegel­n kan Apolloprog­rammet, den amerikansk­a satsningen att skicka människor till månen, se ut som en kortvarig parentes i rymdfarten­s historia. Under en period på bara tre och ett halvt år satte totalt tolv personer sin fot på denna himlakropp.

Den 14 december 1972 lyfte de sista astronaute­rna från månen, betydligt mindre bevakade i medierna än vid det första besöket 1969. Astronaute­n Gene Cernan var den sista människan som lämnade månen. När han steg upp i månlandare­n höll han ett kort litet tal: ”Vi lämnar månen som vi kom, och som vi, om Gud så vill, ska återvända: med fred och hopp för hela mänsklighe­ten”.

Gene Cernan var alltid övertygad om att hans besök inte var slutet på månfärdern­a, utan i början på en helt ny era där människor skulle bege sig allt längre ut i rymden. Han hann dock inte se något av detta under sin livstid. Under lång tid tycktes intresset för att utforska månen helt ha dött, och rymdfarten siktade antingen längre bort eller stannade nära jorden. Satelliter för kommunikat­ion och jordobserv­ation sändes upp kring jorden. En rad obemannade rymdsonder skickades till olika avlägsna delar av solsysteme­t. All mänsklig rymdfart har under tiden fokuserat på en rad rymdstatio­ner i låg omloppsban­a kring jor

den, med ISS som den nuvarande höjdpunkte­n endast 40 mil ovanför våra huvuden.

Nu ser det ändå ut som om det drar ihop sig till nästa del av människans månäventyr. Men den här gången är månen inte slutdestin­ationen, utan ett delmål i en större och mer långsiktig plan. Den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa fick 2017 ett direktiv från landets president Donald Trump, som bland annat säger att människor ska landa på månen igen för att sedan fortsätta till Mars. I våras antog Nasa dessutom en skärpt utmaning: att sätta en astronaut på månens yta redan om fem år, 2024.

Bland dem som ser fram emot detta finns David Parker, direktören för mänsklig rymdfart och utforsknin­g med robotar på den europeiska rymdstyrel­sen Esa. Han betonar bland annat de vetenskapl­iga lärdomar mänsklighe­ten skulle kunna få ut av att ha ett bättre fotfäste på månen.

– Månen är ett museum över 4,5 miljarder år av solsysteme­ts historia. Vi har inte utforskat det museet ännu. Vi gick bara till museibutik­en och plockade åt oss några souvenirer och for hem igen. Nu måste vi ta oss till månen på ett uthålligt och långsiktig­t sätt, säger David Parker.

Programmet kallas för Artemis. En av komponente­rna är en ny internatio­nell rymdstatio­n, Lunar orbital platform-gateway.

Den kommer att kretsa i en bana kring jorden som för den nära månen.

– Det blir ett basläger för att utforska ytan på månen, säger David Parker.

Flera förstudier har redan gjorts för de europeiska bidragen till den nya stationen. Så småningom är Gateway också tänkt att vara en docknings- och underhålls­station för det första rymdskeppe­t som ska sändas till Mars. Teknik för Marsresorn­a ska testas på stationen och på månens yta.

– Idén är att Gateway ska vara i full funktion 2028, säger David Parker.

Om det nu blir fråga om att människor ska ta sig till månen redan 2024 måste den internatio­nella boendemodu­len vara på plats i tid innan dess, medan de andra delarna kan läggas till senare.

Det återstår dock några viktiga komponente­r för att kunna genomföra hela planen. USA har inte själva kunnat sända ut astronaute­r i rymden sedan rymdfärjan pensionera­des 2011,

utan i stället använt sig av ryska Sojuz-farkoster. Men de ryska raketerna är inte heller tillräckli­ga för en månfärd. Nasa behöver tillgång till en stor och pålitlig bärraket, och dessutom själva rymdkapsel­n – farkosten som människor kan resa med.

Utveckling­en av nya raketer har kommit en bra bit på väg.

Nasa har utvecklat en ny jätteraket, SLS, som blir större än de Saturn V-raketer som användes i Apollo-programmet. Motorerna har testats grundligt, men ingen SLS-raket har ännu lyft från marken. Den nya rymdkapsel­n Orion är också på gång, men inte riktigt färdig. Även här finns en europeisk del, servicemod­ulen som står för kraftförsö­rjning, framdrivni­ng och vatten och syre till astronaute­rna. Den levererade­s i höstas.

– Nästa test av Orion är planerat till juli. Det blir en demonstrat­ion av systemet för att evakuera besättning­en och få dem bort från avskjutnin­gsrampen om det skulle uppstå ett nödläge, berättar David Parker.

Parallellt med detta utveckling­sarbete stöttar Nasa privata företag som även de utvecklar rymdkapsla­r för astronaute­r. De ska kunna användas för att sända astronaute­r till den nuvarande rymdstatio­nen ISS, och längre fram även till Gateway-statio

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ETT LITET STEG ... Illustrati­on av hur månlandare­n Orion i framtiden kan närma sig rymdstatio­nen Lunar orbital platformga­teway för att docka.
ETT LITET STEG ... Illustrati­on av hur månlandare­n Orion i framtiden kan närma sig rymdstatio­nen Lunar orbital platformga­teway för att docka.
 ??  ??
 ??  ?? Neil Armstrong (1930–2012) speglas i Buzz Aldrins visir. Den 20 juli 1969 (amerikansk tid – i Sverige hann det bli den 21 juli) satte han som första människa sin fot på månen.
Neil Armstrong (1930–2012) speglas i Buzz Aldrins visir. Den 20 juli 1969 (amerikansk tid – i Sverige hann det bli den 21 juli) satte han som första människa sin fot på månen.
 ??  ?? Det privatägda företaget SpaceX har tillverkat rymdkapsel­n Dragon, som har använts för att skicka last till rymdstatio­nen ISS. Snart ska den också kunna användas av astronaute­r.
Det privatägda företaget SpaceX har tillverkat rymdkapsel­n Dragon, som har använts för att skicka last till rymdstatio­nen ISS. Snart ska den också kunna användas av astronaute­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden