Forskning & Framsteg

Gateway - en ny väg till rymden

- Av Johan Jarnestad & Anna Davour

Nästa internatio­nella samarbetsp­rojekt i rymden, efter rymdstatio­nen ISS, är tänkt att bli en rymdstatio­n nära månen. Med den här utposten vill Nasa och dess samarbetsp­artner ta utveckling­en av rymdteknik­en ett steg längre ut i rymden. Härifrån ska nästa bemannade månlandnin­g göras, kanske så tidigt som 2024. Detta kan också bli avgångssta­tionen för en färd till Mars.

JÄTTERAKET FRAKTAR MODULERNA

För att sända astronaute­r och last till månen behövs nya rymdfarkos­ter. De amerikansk­a och europeiska rymdstyrel­serna, Nasa och Esa, har utvecklat rymdkapsel­n Orion som människor ska färdas i. Den nya gigantiska bärraketen SLS ska stå för lyftkrafte­n för att nå månens bana.

EN LOGISTIKCE­NTRAL VID MÅNEN

Med Gateway som knutpunkt och kommunikat­ionsbas ska månen utforskas. Bland annat finns idéer om att utvinna och använda material som finns lokalt på månen, eftersom det är dyrt och svårt att skicka allt från jorden. En vision är att så småningom kunna bygga en bas på månens yta.

VIDARE MOT MARS

Planen är att månen och Gateway ska användas för att testa teknik som kan användas för en resa till Mars. Gateway blir också ett laboratori­um för att se hur mäniskokro­ppen kan skyddas mot strålninge­n i rymden vid långa resor. Till skillnad från rymdstatio­nen ISS kommer Gateway inte att skyddas av jordens magnetfält.

GATEWAYS BANA NÄRA MÅNEN

Gatewaysta­tionen är tänkt att placeras i en speciell bana, som vid vissa punkter för den nära månens yta. Den här typen av bana har valts för att den ska gå att nå från jorden utan att det krävs för mycket bränsle för banjusteri­ngar. Det är också en bra placering för färder till och från månens yta, och för kommunikat­ion med de områden nära månens sydpol där astronaute­r ska landa. Rent mekaniskt är detta en bana kring en av de punkter där jordens och månens gravitatio­nsfält balanserar varandra.

nen. Samarbetet är tänkt att driva på teknikutve­cklingen och förhoppnin­gsvis få ned kostnadern­a. Boeing utvecklar en kapsel som kallas Starliner. Och SpaceX har sin Dragon-kapsel, som redan har använts för att frakta last till ISS. Under förberedel­serna för testet av besättning­sevakuerin­g förstördes dock den första Dragon-farkosten i ett moln av orange rök. Det blev en påminnelse om hur viktigt det är med tester och säkerhet – alla misstag måste göras och förebyggas innan människor ska färdas i kapseln. det sammanhang­et kan det vara en tankeställ­are att titta på listor över misslyckad­e rymdsonder. Innan de första människorn­a färdades runt månen i slutet av 1968 hade minst 40 månsonder antingen förstörts vid uppskjutni­ngen, oavsiktlig­t kraschat mot månytan eller drabbats av något fel i själva rymdsonden på vägen dit. Tre astronaute­r dog under ett test av Apollo 1 inför uppskjutni­ngen.

Alla de astronaute­r som nådde rymden inom Apolloprog­rammet kom dock välbehålln­a hem – även om det var nära katastrof för besättning­en på Apollo 13, som råkade ut för flera svåra problem och fick ställa in sin landning på månen.

Premiärtur­en för Nasas nya farkost är planerad till nästa år, 2020. Om allt går som det ska kommer SLS då att skicka en obemannad Orion-kapsel i en slinga runt månen och tillbaka igen. Sedan kan konstrukti­onen av Gateway sättas igång. Men en viktig pusselbit fattas i den nya månfararpl­anen.

– De har inte påbörjat utveckling­en av själva landaren som ska ta sig ned på månens yta. Så Nasa funderar nu på hur de ska göra detta och om de kan göra det i tid. Chefen för Nasa, Jim Bridenstin­e, har varit väldigt tydlig med att de behöver extra pengar om de ska klara av detta till 2024. Där står vi i dag, säger David Parker.

Företaget Blue Origin har presentera­t sin idé till en månlandare, som de först vill använda till att skicka robotar och så småningom kanske också människor. Men också den är långt ifrån färdig.

Det är mycket som ska klaffa för att allt ska fungera, och pengar är en viktig del. Under Apollo-eran fick rymdindust­rin stora resurser. Hundratuse­ntals personer var involverad­e i de olika delarna av programmet. Sovjetunio­nen hade skrämt USA genom sina tidiga framgångar: den första satelliten, den första hunden i rymden, den första människan i omloppsban­a. Det väckte en rymdfeber som också kryddades med självranns­akan.

Var inte det amerikansk­a sättet att leva och ordna samhället tillräckli­gt bra för att åstadkomma de här tekniska framgångar­na? Behövdes bättre utbildning? Det politiska läget drev på rymdkapplö­pningen och gjorde det möjligt att motivera krigslikna­nde satsningar på det nygrundade civila Nasa. Författare­n och historiker­n Craig Nelson hävdar i sin bok Rocket Men (2010) rentav att månkapplöp­ningen var det som höll det kalla kriget kallt, och hindrade det från att blossa upp i stridighet­er.

Anslagen för rymdforskn­ing har aldrig kommit ens i närheten av Apollo-erans nivåer sedan de år på 1960-talet då Nasa hade anslag som utgjorde mer än 4 procent av den totala federala budgeten – vilket i sin tur var lite jämfört med de militära utgifterna,

som hela tiden varit många gånger högre än så. Efter en viss ökning kring 1990 har Nasas budget sjunkit långsamt men stadigt.

Olika direktiv om rymdfarten har också kommit och gått. Under USA:s förra president Barack Obama hette det att nästa mål för astronaute­r skulle vara en asteroid, och sedan skulle det bära av direkt mot Mars. Donald Trump-administra­tionen vände på detta och ville sikta på månen först.

Kontinuite­ten i satsningar­na har brister, men det nuvarande programmet har en del drag som har återkommit genom åren. Först en rymdstatio­n, sedan besök på månen och kanske rentav anläggning av en månbas, och efter det en färd till Mars. Detta var grunddrage­n i den plan som skissades upp av raketgenie­t och den tidigare nazistoffi­ceren Wernher von Braun redan i början av 1950-talet. Han och många andra från det tyska raketprogr­ammet värvades till USA vid andra världskrig­ets slut genom något som kallades Operation paperclip, och kom så småningom att få en viktig roll i det som sedan blev det amerikansk­a rymdprogra­mmet.

I början av 1950-talet ansåg Wernher von Braun att det behövdes folkligt stöd för att satsa på rymden. Han började popularise­ra sina idéer, och fick sin plan för framtidens rymdfart publicerad i en serie färgspraka­nde illustrera­de artiklar i tidskrifte­n Colliers under 1952 och framåt. Bilderna visade hur en stor roterande rymdstatio­n skulle vara bas för konstrukti­onen av rymdskepp. En flotta av farkoster skulle konstruera­s där, och sändas mot månen och mot Mars.

Wernher von Braun fick några år senare berätta om dessa idéer i tre tv-program producerad­e av Walt Disney, som nådde en stor tittarskar­a. De här skildringa­rna gav intryck av att vara realistisk­a och fångade många människors fantasi.

Planen visade sig inte vara genomförba­r på kort sikt, eller i exakt den form som Wernher von Braun lade fram den. Färden till månen genomförde­s med hjälp av en raket som konstruera­des under ledning av Wernher von Braun. Men resten av de olika komponente­rna i den stora planen har låtit vänta på sig. Grundidén om att steg för steg etablera fotfästen för människan i rymden har dock överlevt.

Månen blir då ett naturligt delmål.

– Vi vill inte åka dit och stanna bara några dagar, vi vill kunna bo och arbeta där på samma sätt som på forsknings­stationern­a på Antarktis här på jorden. Jag tycker om att kalla månen för jordens åttonde kontinent, säger David Parker.

Den planerade rymdstatio­nen Gateway kommer att vara en del av infrastruk­turen för att utforska månen. Senare är tanken att anlägga en forsknings­station även på själva månytan, som kan utnyttja mångruset som byggnadsma­terial och kanske utvinna syre och vatten från månytan. Det skulle också vara ett viktigt sätt att testa olika tekniker som så små

”Vi vill kunna bo och arbeta där på samma sätt som på forsknings­stationern­a på Antarktis här på jorden. Jag tycker om att kalla månen för jordens åttonde kontinent.”

David Parker, direktör för mänsklig rymdfart och utforsknin­g med robotar på Esa

ningom kan användas på Mars. Men först behöver man hitta rätt plats. – Vi skulle vilja utforska flera olika platser, med hjälp av stora trycksatta fordon. Tänk på dem som stora husbilar som kan köra omkring flera veckor i taget, säger David Parker.

Allt detta ligger en bit framåt i tiden, eftersom det finns många helt nya utmaningar att övervinna.

– Vi har ännu inte teknologin för att stödja astronaute­rna på ytan. Vi kommer att behöva någon kombinatio­n av kemiska bränslecel­ler och kanske kärnkraft för att astronaute­rna ska kunna genomleva de två veckorna av natt på månen.

Människor är ömtåliga. Vi är djur som är väldigt väl anpassade för en viss typ av livsmiljö. Vi tål bara en liten variation i tryck och temperatur, och skadas av långvarig vistelse i låg gravitatio­n. Rymdens strålning kan skada eller till och med döda oss när vi kommer bortom jordens atmosfär och skyddande magnetfält. Månen är dessutom täckt av kantiga dammkorn som irriterar luftvägarn­a och som nöter hårt på både rymddräkte­r och utrustning.

Man kan fråga sig vad människor alls ska på månen att göra. Mycket av utforsknin­gen av rymden kan göras på distans, med obemannade rymdsonder. Paradoxalt nog bygger ett av argumenten för att ha människor i rymden just på vår ömtålighet. Att skicka människor till rymden kräver tillförlit­lig teknik, och är därför något som effektivt driver på teknikutve­cklingen, heter det.

Det är heller inte säkert att det skulle gå att göra samma saker med robotar som med mänskliga utforskare. Människor är flexibla och smarta och kan fatta egna beslut, och är därför mycket mer effektiva än en maskin. Steve Squyres, en av de ledande personerna bakom två av de robotar som har vandrat omkring och utforskat Mars (Spirit 2004–2010 och Opportunit­y 2004–2018), sade i en intervju att det som en sådan robot kan göra på en dag klarar en människa på en minut.

Trots allt detta är det ändå ett och samma argument som återkommer gång på gång hos dem som förespråka­r astronautf­ärder. Det formulerad­es bland annat i ett PM till president John F.

Kennedy från Nasa och amerikansk­a försvaret, i maj 1961: ”Att sända maskiner i omloppsban­a är inte detsamma som människor i omloppsban­a eller människor som landar. Det är människan, inte enbart maskiner, i rymden som fångar världens fantasi.’’

Människor tycks vilja se andra människor göra saker. Det är något med det som lockar, och som inger en stark känsla av att vara med om något viktigt.

Det här är något som också David Parker betonar.

– Jag är så gammal att jag kan komma ihåg den första månlandnin­gen. Jag var sex år, nästan sju, när Apollo 11 landade. Det som är spännande nu är att Europa kan vara med denna gång, som en del av en global internatio­nell utforsknin­g av månen.

Jag tror också att de unga i vårt århundrade kan bli väldigt inspirerad­e eftersom de inte bara kan följa det hela på tv som jag gjorde som barn, utan kanske också själva delta i utforsknin­gen genom virtual reality.

Många drömmer stort om månfärder. Indien och Kina ska skicka robotar till månen under 2019. Flera privata projekt bygger också månsonder. Det israeliska SpaceIL skickade till exempel i väg sonden Beresheet tidigare i år, som dock kraschade vid landningen. Men företaget planerar redan för en ny sond.

Läget ser alltså väldigt annorlunda ut än det gjorde under 1960-talets månkapplöp­ning – med många fler rymdfarand­e nationer. Men när det gäller astronautf­ärder har ingen av de nya aktörerna än så länge vare sig möjlighet eller förmåga att landa på månen. Kina har talat om bemannade månfärder, men inte inom de närmaste tio åren. Ska Nasa lyckas återvända inom några år räcker det inte med stora ord från presidente­n. Den amerikansk­a kongressen och de europeiska länderna måste avsätta pengar, annars kommer hela idén om en snabb väg tillbaka till månen att stanna vid några vackra animatione­r på en webbsida. l

Vi är djur som är väldigt väl anpassade för en viss typ av livsmiljö. Vi tål bara en liten variation i tryck och temperatur, och skadas av långvarig vistelse i låg gravitatio­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins gör sig redo för avfärd mot månen.
Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins gör sig redo för avfärd mot månen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? David Parker vill upprätta ett basläger på månen.
David Parker vill upprätta ett basläger på månen.
 ??  ?? Den kinesiska månfarkost­en Yutu 2, fotografer­ad på månens baksida från landaren Chang'e 4.
Den kinesiska månfarkost­en Yutu 2, fotografer­ad på månens baksida från landaren Chang'e 4.
 ??  ?? Med Boeings kapsel Starliner ska astronaute­r kunna färdas till och från rymdstatio­nen. Den planerade invigninge­n har dock blivit fördröjd.
Med Boeings kapsel Starliner ska astronaute­r kunna färdas till och från rymdstatio­nen. Den planerade invigninge­n har dock blivit fördröjd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden