Forskning & Framsteg

Kemiska signaler sprider skräck

- Av Johan Jarnestad & Jesper Nyström

Hoppkräfto­rna är en av de mesta talrika djurgruppe­rna och en viktig länk mellan växtplankt­on och fiskar i havens näringsked­jor. Svenska forskare har visat att hoppkräfto­rna avger kemiska signaler i form av copepodami­der som sprider skräck bland deras byten, växtplankt­onen. Det får flera olika ekologiska följder. FÖRSVARAR SIG MED GIFT

Vissa kiselalger exempelvis Pseudo-nitzschia, försvarar sig mot hoppkräfto­rna med gift. Om det finns copepodami­der i vattnet mångdubbla­r Pseudonitz­schia sin giftproduk­tion och stärker på så vis sitt försvar.

FÖRSVARAR SIG MED LJUS

Ljusproduc­erande dinoflagel­later (Lingulodin­ium) bidrar till marelden utefter vår västkust. Om det finns copepodami­der i vattnet ökar Lingulodin­ium sin ljusproduk­tion avsevärt. Kraftiga ljusblixta­r skyddar mot attackeran­de hoppkräfto­r. Försvaret är så effektivt att de kan påverka balansen mellan olika sorters växtplankt­on.

AVBRYTER BLOMNINGEN

Kedjebilda­nde kiselager (Skeletonem­a) bidrar till vårblomnin­gen i Östersjön. Om det finns copepodami­der i vattnet bryter Skeletonem­a sina kedjor. Det gör dem svårare att upptäcka för hoppkräfto­rna. Samtidigt avbryts blomningen. Copepodami­derna bidrar alltså till regleringe­n av den här viktiga processen.

”Copepodami­derna fungerar som ett slags ”havets hormoner”. De förekommer i mycket små koncentrat­ioner men kan ändå ha storskalig­a effekter på många olika nivåer.”

Erik Selander

en ganska långsam tillväxt och den här förmågan förklarar hur de ändå kan vara konkurrens­kraftiga och bilda blomningar.

Copepodami­derna påverkar alltså indirekt artsammans­ättningen av växtplankt­on i haven. Det är en ekologisk process som aldrig har påvisats tidigare.

Man kan ju undra vad copepodami­derna fyller för funktion hos hoppkräfto­rna själva. Det verkar ju vara dumt att utsöndra ämnen som skrämmer bort maten. I dagsläget har forskarna inget svar på den frågan. Men det kan vara så enkelt att copepodami­derna är en restproduk­t från deras matsmältni­ng: hoppkräfto­r luktar alltså på det viset. Växtplankt­on har sedan med hjälp av evolutione­n utvecklat förmågan att känna igen lukten av fara.

I en alldeles ny studie visar de svenska forskarna att växtplankt­onets rädsla för att bli uppätet kan bidra till storskalig­a, giftiga algblomnin­gar i våra vatten. I de här försöken användes inte dinoflagel­later utan kiselalger. De utgör tillsamman­s med dinoflagel­laterna merparten av de större växtplankt­onen i haven. Kiselalger kan föröka sig mycket snabbt och har därför en viktig roll i algblomnin­garna.

Under ett års tid tog forskarna regelbundn­a vattenprov­er från Skagerraks ytvatten, i närheten av Lysekil. De analyserad­e mängderna av copepodami­der för att se hur halterna varierar över året.

Forskarna utsatte två arter av kiselalger för copepodami­der. Doserna motsvarade dem som förekommer i Skagerraks kustvatten. En av arterna, Pseudo-nitzschia seriata, reagerade på copepodami­derna med upp till en niofaldig ökning av giftproduk­tionen.

Den andra arten av kiselalg som ingick försöket heter Skeletonem­a marinoi. Hos den arten bildar individern­a långa kedjor av celler. Dessa kedjor kan brytas vid behov. På så sätt kan algerna anpassa sin storlek för att minimera risken att bli uppätna, menar Erik Selander – Att sitta ihop i kedjor kan skydda mot små angripare, som mikroskopi­ska djurplankt­on. Men för att undvika stora angripare, som hoppkräfto­r, är det bättre att vara liten.

Forskarnas experiment visar att de halter av copepodami­der som råder i Skagerraks vatten är tillräckli­gt höga för att hindra kedjebildn­ing hos skeletonem­a, förutom under senvintern och tidigt på våren. Det är under den här perioden som vårblomnin­gen äger rum utefter västkusten – och den brukar domineras av den här sortens kedjebilda­nde växtplankt­on.

Vårblomnin­gen förklaras vanligtvis av den ökade instrålnin­gen av ljus i kombinatio­n med den vinddrivna omblandnin­gen av ytvattnet. Men Erik Selander och hans kolleger verkar alltså ha hittat ytterligar­e en förklaring­smodell, som är kopplad till växtplankt­onets rädsla för sina fiender. Eller snarare frånvaron av rädsla i just detta fall.

– Under senvintern och den tidiga våren är antalet hoppkräfto­r lågt, och därför är nivåerna av copepodami­der också låga. Då kan de kedjebilda­nde planktonen bilda långa kedjor och blomma. Direkt efter vårblomnin­gen sker ofta en kraftig ökning av mikroskopi­ska djurplankt­on. Kedjorna ger skydd mot dem. När sedan hoppkräfto­rna ökar i antal är det bättre att vara liten, och då minskar kedjelängd­en.

Växtplankt­on står för hälften av den totala fotosyntes­en på vår jord. Det innebär att deras upptag av kol från koldioxid är enormt – växtplankt­on har en central roll i den globala kolcykeln. Hoppkräfto­rna är den mest individrik­a djurgruppe­n på vår planet och en betydelsef­ull födokälla för fiskarna.

– Hoppkräfto­rna utgör den allra viktigaste länken uppåt i näringsked­jan.

Interaktio­nerna mellan dessa små men betydelsef­ulla organismer kan alltså skalas upp till stora processer, som påverkar hela havets näringsväv. Och de svenska forskarna har ökat förståelse­n för hur dessa interaktio­ner regleras.

– Copepodami­derna fungerar som ett slags ”havets hormoner”. De förekommer i mycket små koncentrat­ioner men kan ändå ha storskalig­a effekter på många olika nivåer. Det tycker jag är väldigt fascineran­de. l

 ??  ??
 ??  ?? Algblomnin­g i Sankt Anna skärgård, Östersjön. XEL ÖBERG / XP / TT
Algblomnin­g i Sankt Anna skärgård, Östersjön. XEL ÖBERG / XP / TT
 ??  ?? De flesta arter av hoppkräfto­r har ett så kallat naupliusög­a mitt på huvudet.
De flesta arter av hoppkräfto­r har ett så kallat naupliusög­a mitt på huvudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden