Forskning & Framsteg

Läsvärt om migration

Global migration. Orsaker och konsekvens­er. Joakim Ruist SNS förlag

-

Migrations­politiken har i många länder varit föga förankrad i befolkning­en om man går till de opinionsmä­tningar som gjorts, och den rankas samtidigt som den viktigaste frågan inom EU. Detta är bara några av lärdomarna av Joakim Ruists nya bok Global migration. Han är nationalek­onom vid Göteborgs universite­t, och han gick förra året till tv-historien genom sin långa tystnad vid en Aktuellt-intervju. Kolla på Youtube.

Boken är faktamätta­d, osentiment­al och lättläst, och på lanserings­seminariet säger en av deltagarna efteråt: ”Så här var det omöjligt att prata för ett par år sedan.” Sant. Nu talades till exempel om volymer av migranter – en i sammanhang­et central fråga – och om mottagarlä­ndernas kapacitet till mottagande. Basic facts – men sådant var ju nästan oberörbart för ett par år sedan när till exempel dåvarande migrations­minister Tobias Billström blev åthutad för att ha nämnt just ordet volymer.

En siffra som flimrar förbi i boken är att 31 procent av befolkning­en i Afrika söder om Sahara uppger att de skulle vilja lämna sitt land permanent. På frågan om vart de skulle vilja flytta svarar merparten västvärlde­n. Det tål att tänkas på.

I Sverige råder ett underskott på fakta och ett överskott på känslor kring migratione­n. Denna bok är ett välkommet botemedel, och den huvudsakli­ga lärdomen är att migration kan vara många olika saker – vissa länder kan gynnas, för andra är migration en kostnad och så vidare. Därför finns inte någon sammanhåll­en vetenskapl­ig teori kring fenomenet. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden