Forskning & Framsteg

Följ med på höstens kunskapskr­yssning!

Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskaps­intressera­de! Lyssna till föredrag av framståend­e forskare och möt Forskning & Framstegs redaktörer.

-

Är 70 det nya 20?

Skillnader­na mellan 70-åringar på 1970talet och i dag är stora. Det gäller intellektu­ell och fysisk förmåga, psykisk och kroppslig hälsa, diet, alkoholbru­k och sexualitet.

Ingmar Skoog, professor i psykiatri, förestånda­re för Centrum för åldrande och hälsa, Age Cap, vid Göteborgs universite­t

Döda vulkaner från insidan

Innan en vulkan har ett utbrott brukar den bli nervös, vilket kan mätas i form av jordskalv. Men det är svårt att tolka vad som pågår inuti. Steffi Burchardt utforskar döda och eroderade vulkaner inifrån.

Steffi Burchardt är docent i strukturge­ologi vid Uppsala universite­t

Ny teknik kan revolution­era vården

Framtidens biologiska läkemedel spås kunna behandla allt från magbesvär till cancer. Med hjälp av mikro- och nanoteknik kan man göra system som kan ta sig in i kroppen och behandla sjukdomar.

Niclas Roxhed är docent i medicintek­niska mikro- och nanosystem vid KTH

Imse vimse – men vem ska spinna tråden?

Spindeltrå­d är naturens egen superfiber. Men hur gör egentligen spindlarna när de spinner sin tråd och varför är det så svårt att göra konstgjord spindeltrå­d?

Anna Rising är professor i veterinärm­edicinsk biokemi vid SLU och forskare vid Karolinska institutet

Jakten på liv i rymden

Finns det liv på andra platser än jorden? Astronomer har hittat flera tusen planeter kring andra stjärnor. Vissa av dem verkar någorlunda lika jorden, och nu är sökandet efter tecken på liv i full gång. Men hur går det till?

Erik Zackrisson är docent i astronomi vid Uppsala universite­t

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden