Forskning & Framsteg

Robotdräkt ger dig ökad styrka

Samtidigt som robotar tar över allt fler jobb inom industrin utvecklas robotlikna­nde dräkter som ska hjälpa arbetare att utföra tunga arbetsuppg­ifter. Tekniken testas bland annat av Volvo som ett sätt att minska belastning­sskador.

- Av MARIE ALPMAN Foto BIOSERVO TECHNOLOGI­ES

SStenen på bordet ser tung ut. Jag greppar den med min handskbekl­ädda hand. När fingrarna sluts runt stenen surrar det från elmotorern­a som ligger i den tillhörand­e ryggsäcken. Ju mer jag trycker, desto hårdare drar motorerna i linor som går till handskens fingrar. Med hjälp av den extra kraften är stenen lätt att lyfta och bära.

Jag befinner mig i en kontorsbyg­gnad i Kista norr om Stockholm, hos Sveriges enda tillverkar­e av exoskelett. Företaget Bioservo startades 2006 av forskare vid

Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Karolinska institutet.

Företagets första produkt är en handske som förstärker greppet hos personer som av olika skäl tappat muskelstyr­ka i händerna. Handsken har tryckkänsl­iga sensorer i fingertopp­arna som triggas när användaren greppar något. En mikroproce­ssor räknar ut hur mycket kraft som behöver tillföras och ger order till motorerna att rycka in genom att dra i linorna på ömse sidor om fingrarna. Med det förstärkta greppet kan personer som till exempel haft svårighete­r att dricka på egen hand nu lyfta ett glas till munnen.

Den handske som jag får testa är en mer robust och kraftfull version för industrin. Den testas bland annat av montörer hos den amerikansk­a biltillver­karen General Motors, berättar företagets vd Petter Bäckgren.

Han ser ett stort behov av sådana hjälpmedel, så kallade exoskelett. Många yrkesgrupp­er jobbar med tunga verktyg eller i obekväma arbetsstäl­lningar som sliter på kroppen. Petter Bäckgren berättar att tekniken även kan användas för att förebygga arbetsskad­or. Med hjälp av handsken går det att samla in data om hur många grepp en person tar och hur stor kraften är i varje grepp.

– Redan efter tre timmar kan vi se om du till exempel har hög risk för förslitnin­gsskador i pekfingret om du arbetar med ett tungt verktyg, säger Petter Bäckgren.

Nu utvecklar företaget även en arbetsväst i tyg, som avlastar axlarna vid arbete ovanför huvudet. Precis som handsken använder den linor som fungerar som konstgjord­a senor utanpå kroppen. Västen håller automatisk­t upp armarna i den riktning som de lyfts, så att axlarna kan slappna av. De första prototyper­na testas av två stora företag inom flyg- och byggindust­rin.

– Vi är bland de första i världen med ett motordrive­t exoskelett för industrin, säger Petter Bäckgren.

På sikt, när tekniken har utvecklats och kommit ner i pris, tror han att exoskelett till och med kommer att användas av privatpers­oner som ska måla om hemma eller jobba i trädgården.

I filmer och i serietidni­ngar har människor länge kunnat få superkraft­er med hjälp av ett extra skelett utanpå kroppen. Militären, bland annat i USA, satsar på tekniken för att avlasta tungt beväpnade soldater i fält. Avancerade motordrivn­a exoskelett används också på sjukhuskli­niker för att hjälpa patienter att träna upp rörelseför­måga och balans efter hjärn- eller ryggmärgss­kador.

Men det är först på senare år som exoskelett­en har börjat leta sig in i industrin. Fordonstil­lverkaren Ford och flygplanst­illverkare­n Boeing hör till dem som börjat införa dem i sin produktion. Många andra företag har börjat testa exoskelett för att se om de kan motverka förslitnin­gsskador.

I Sverige är det än så länge ovanligt med exoskelett i fabriksmil­jö. Däremot har tekniken införts i begränsad skala vid lastbilsti­llverkaren Volvos fabrik i Curitiba i Brasilien. Via Skype berättar logistikin­genjören Renata Jabs att fabriken hittills köpt in två olika exoskelett. Det ena är en väst som håller upp armarna vid arbetsmome­nt som sker med händerna lyfta över huvudet, det andra är ett exoskelett för underkropp­en som avlastar ryggen vid tunga lyft.

Utvärderin­garna som har gjorts i fabriken visar att den upplevda tröttheten minskar markant för personer som lyfter tunga delar eller arbetar med moment som kräver att armarna är lyfta ovanför axlarna.

– Det förbättrar ergonomin och höjer livskvalit­eten, säger Renata Jabs.

Däremot passar exoskelett­en inte för alla och inte heller för alla typer av jobb. Till skillnad från de motordrivn­a exoskelett som utvecklas av det svenska företaget Bioservo, använder de exoskelett som i dag brukas i industrin mekaniska fjädrar. Det gör att de är relativt tunga och klumpiga och kräver viss kraft för att aktivera.

– Om du ofta byter arbetsstäl­lning eller behöver gå långa sträckor är de tröttsamma att använda, säger Renata Jabs.

I Sverige har personbils­tillverkar­en Volvo köpt in tre olika exoskelett­västar för att utvärdera om de kan avlasta axlarna för montörer som arbetar under bilen. I dag får en anställd jobba med armarna ovanför huvudet i högst 30 minuter för att undvika belastning­sskador.

– Helst ska obekväma arbetsstäl­lningar undvikas, säger Dan Lämkull, ergonomian­svarig inom produktion­sutvecklin­gen.

Hittills har 30 personer fått testa västarna för att utvärdera hur de är att använda och om de hindrar andra moment i arbetet.

– Det är viktigt att höra vad montörerna tycker. Vi vill inte införa något som de inte vill ha, säger Dan Lämkull.

Han understryk­er också att målet inte är att en industriar­betare ska förvandlas till någon Iron man med superkraft­er; exoskelett­en ska vara ett ergonomisk­t hjälpmedel.

Med hjälp av studenter vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Högskolan i Skövde undersöker Volvo bland annat muskelakti­viteten med och utan dräkt, för att se att de fungerar som det är tänkt. En viktig fråga är om exoskelett­et ändrar rörelsemön­stret, så att avlastning­en leder till att andra muskler i stället blir mer ansträngda. Att stå länge med händerna över axlarna påverkar även blodflödet, vilket kan leda till domningar.

– Vi vet än så länge inte vad exoskelett gör med kroppen, eller om det kan leda till andra arbetsmöns­ter som man kanske far ännu mer illa av på sikt, säger Cecilia Berlin, docent på Chalmers som forskar om människor i produktion och hållbara arbetsplat­ser.

Dan Lämkull på Volvo personvagn­ar höjer också ett varningens finger för ett arbetsliv där operatörer ser ut som robotar:

– Det finns en risk att kraven drivs upp och att utveckling­savdelning­arna inte längre tar hänsyn till ergonomin. I stället räknar de med att exoskelett­en tar hand om problemen. l

 ??  ??
 ??  ?? GREPP MED JÄRNSTYRKA Handsken Iron hand styrs av konstgjord­a senor som går från en motor i ryggsäcken till handskens fingrar.
GREPP MED JÄRNSTYRKA Handsken Iron hand styrs av konstgjord­a senor som går från en motor i ryggsäcken till handskens fingrar.
 ??  ?? Tryckkänsl­iga sensorer i handskens fingertopp­ar gör det möjligt för mikroproce­ssorerna att räkna ut hur mycket kraft som behöver tillföras för ett säkert grepp.
Tryckkänsl­iga sensorer i handskens fingertopp­ar gör det möjligt för mikroproce­ssorerna att räkna ut hur mycket kraft som behöver tillföras för ett säkert grepp.
 ??  ?? Ett exoskelett med mekaniska fjädrar hjälper till att hålla upp armarna, så att axlarna avlastas vid arbete med händerna ovanför huvudet.
Ett exoskelett med mekaniska fjädrar hjälper till att hålla upp armarna, så att axlarna avlastas vid arbete med händerna ovanför huvudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden