Forskning & Framsteg

Semesterkä­nsla på jorden

- Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

När vi på redaktione­n nu lämnar sommarnumr­et till tryck blir den samlade känslan, när jag läser alla reportage, att människan är fantastisk. Och skrämmande kanske, i sin iver att förändra, förbättra och föröka. Men så snillrik.

Människan förstör förstås också i en rasande takt. Men samtidigt kämpar vi på med att förstå varför

det blir fel. Och vi försöker förstå vad vi ska göra för att ställa till rätta. Forskning handlar ju om att begripa världen och i bästa fall göra den till en bättre plats. Men som vi numera vet är det inte alltid så lätt att förändra en sak, utan att det också för med sig oväntade och kanske oönskade effekter någon helt annan stans.

I reportaget Skräck styr livet i havet blir det mycket tydligt hur snillrikt na

turen är beskaffad. Svenska forskare har visat att växtplankt­ons rädsla för att bli uppätna kan bidra till storskalig­a, giftiga algblomnin­gar – och att rädslan bland annat utlöses av ämnen som hoppkräfto­r utsöndrar i sin jakt på alger att äta.

I reportaget Dräkten som ger dig robotstyrk­a beskrivs hur forskare och utvecklare skapar redskap som ska förhindra att människor skadas genom tunga lyft och monotona rörelser. Att med mekanik förstärka kroppen är ju en superbra idé. Men vad händer i resten av kroppen när en del av den får superkraft­er – löser vi ett problem och skapar ett nytt? Bara genom att forska och testa kan vi hitta svaren.

Våra kroppar är så oerhört komplexa, och mycket av vår uppfinning­srikedom har gått ut på att förenkla

för oss, genom att hitta lösningar som gör att vi inte behöver använda kroppen. Samtidigt pekar allt mer på att ett stillasitt­ande liv inte alls är bra för oss. I reportaget Spring för livet visar forskare att

det pågår en dragkamp inom oss, mellan apan som vill vara stilla och människan som är skapad för rörelse. Författare­n går så långt som att säga att evolutione­n har dömt oss till ett liv i rörelse.

I sommar är det 50 år sedan den första människan landade på månen. Nu planeras nya månfärder, kryddade med drömmen att därifrån resa vidare till

Mars. I reportaget på sidan 36 framgår att mycket av forskninge­n kring rymdresor handlar om teknik (och pengar). Men rymdresor kräver också att man hittar lösningar på hur våra känsliga kroppar ska klara av långa resor utan möjlighete­r till rörelse. I veckan kom nyheten att Nasa är redo att börja ta emot turister på den internatio­nella rymdstatio­nen, ISS, redan nästa år. Andra intressant­a och betydligt resurssnål­are semesterti­ps hittar du på sidan 22. Där har vi bett framstå

ende forskare ge oss sina bästa restips på platser i Sverige som erbjuder både nya upplevelse­r och kunskaper. Själv hoppas jag nå den lilla orten Töre i Kalix kommun, på egen köl och under segel. Töre är Bottenvike­ns nordligast­e punkt: N 65 O54'07E 22 O39'00.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden