Forskning & Framsteg

Satellitfo­ton avslöjar fulfiske

MILJÖVÅRD Det pågår ett i det närmaste oreglerat fiske med fasta nät i tropikerna. Forskare har nu för första gången kartlagt omfattning­en, med hjälp av Google Maps.

- Av Jesper Nyström

En del av de satellitbi­lder som finns i Google Maps har så pass hög upplösning att man kan se kustnära, fast monterade fisknät.

Om man exempelvis zoomar in de grunda vattnen runt Sri Lanka avtecknar sig näten som raka streck med en cirkel eller ett tvärstreck i ena ändan. Strecken (näten) är i det här fallet 100–150 meter långa.

Genom att kombinera litteratur­data med analyser av satellitbi­lder från Google Maps, har ett internatio­nellt forskartea­m kartlagt fisket med fasta nät inom den tro

piska zonen. Forskarna konstatera­r att den här sortens fiske är omfattande och förekommer i åtminstone 22 länder i regionen. Indonesien är ett exempel.

Forskarna har detaljstud­erat hur fisket med fasta nät har utvecklats under en 15-årsperiod kring den indonesisk­a ön Pulau Kaledupa. Näten har blivit fler, längre och finmaskiga­re under perioden konstatera­r forskarna. Enligt de senaste satellitbi­lderna finns det numera närmare 70 kilometer fasta nät i kustvattne­n. Själva kusten är som jämförelse 60 kilometer lång. Både antalet fiskar och antalet arter som fångas per nät har minskat dramatiskt under senare år; det är uppenbart att den lokala fiskfaunan är överexploa­terad.

De fasta näten fångar fiskar urskillnin­gslöst. Av 575 kända arter runt Pulau Kaledupa har drygt 500 fastnat i näten, varav ett flertal tillhör hotade grupper som hajar och rockor. Näten är placerade i sjögräsbäd­darna som utgör yngelkamma­re för korallreve­ns fiskarter. Mängden revfiskar har därför halverats på ett decennium. Näten fångar inte bara fisken, de utgör också fysiska hinder som påverkar fiskarnas rörelsemön­ster och fragmentis­erar deras utbredning­sområden.

Det storskalig­a, moderna fisket är omgärdat av ett detaljerat regelverk. Men det traditione­lla fisket i de fattigare delarna av världen är ganska oreglerat, eftersom det ofta betraktas som hållbart. Forskarna bakom den nya studien, som har publicerat­s i Nature, menar att deras undersökni­ngar visar att den uppfattnin­gen är felaktig. De lokala samhällena och deras myndighete­r behöver enligt forskarna hjälp med att utveckla regler som garanterar att det traditione­lla fisket kan bedrivas på ett hållbart sätt.

 ??  ?? I tropikerna placeras fasta nät i tidvattenz­onen. När vattnet drar sig tillbaka styrs fiskarna av nätet mot en fångstkamm­are.
I tropikerna placeras fasta nät i tidvattenz­onen. När vattnet drar sig tillbaka styrs fiskarna av nätet mot en fångstkamm­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden