Forskning & Framsteg

Ny möjlighet att förstå varför vi finns

Nu har partikelfy­siken ett nytt verktyg för att undersöka varför det finns materia i universum.

- Av Anna Davour

En stor internatio­nell forskargru­pp har gjort en precisions­mätning på partiklar, med en ny metod som grundar sig på teoretiskt arbete av fysiker vid Uppsala universite­t. Mätningen visar att metoden fungerar för att leta efter en av de mekanismer som kan skapa obalans mellan

partiklar och antipartik­lar, som annars förintar varandra – alltså orsaken till att det finns något i stället för ingenting alls i universum.

I den kända fysiken bildas materia och antimateri­a i lika stora mängder, men det saknas en förklaring till hur det kommer

sig att vår värld innehåller mer materia än antimateri­a.

Forskarna använder en kinesisk accelerato­ranläggnin­g, där elektroner kolliderar med sina antipartik­lar, som kallas positroner. Då bildas en typ av partiklar som kallas lambda-hyperoner. Hyperonern­a är uppbyggda av kvarkar och liknar atomkärnan­s neutroner, bortsett från att en av kvarkarna är tyngre än de som finns i neutronern­a.

– Vi jämför sönderfall­smönstren för hyperonen och antihypero­nen, berättar Karin Schönning vid Uppsala universite­t, som är en av medförfatt­arna till forsknings­rapporten.

Resultatet är den hittills mest precisa mätningen i den här typen av process. Det är ett viktigt resultat, även om forskarna inte kunde se någon avvikelse från symmetrin. Nu har de visat att metoden hjälper dem att få ut mer av sina data, och det kan leda till ännu bättre mätningar i framtiden. Nya experiment är redan på gång.

– Det är en milstolpe, säger Karin Schönning.

Som en extra bonus gav det här experiment­et ett helt nytt resultat för en konstant som anger hur partiklarn­a rör sig efter hyperonens sönderfall. Det visar sig att det värde forskarna uppmätt skiljer sig med 17 procent från det värde som fysiker har använt i decennier. Om det nya värdet accepteras och bekräftas av andra fysiker kommer det att bli till nytta i fortsatta partikelex­periment.

 ??  ?? Spår efter en proton (gul) som krockar med en atomkärna och bildar en skur av partiklar. En av dem är en neutral och därmed osynlig lambda-hyperon (glipan före det gula och lila spåret).
Spår efter en proton (gul) som krockar med en atomkärna och bildar en skur av partiklar. En av dem är en neutral och därmed osynlig lambda-hyperon (glipan före det gula och lila spåret).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden