Forskning & Framsteg

Partikelac­celerator blir smidigare med laser

FYSIK Genom att sätta fart på partiklar med hjälp av laser hoppas forskare kunna utveckla smidig utrustning för att till exempel stråla bort cancertumö­rer.

- Av Anna Davour

Tre forskare i Göteborg har kommit på ett nytt knep för att accelerera protoner med hjälp av laser. Deras metod kan ge fler protoner med högre energi, något som kan komma till nytta i nya kompakta verktyg för cancerbeha­ndling eller för experiment med partiklar.

Vanliga partikelac­celeratore­r är stora maskiner där radiovågor för över energi till laddade partiklar, så att de skjutsas i väg med allt högre fart. De här accelerato­rerna tar stor plats och är dyra. I Sverige finns en accelerato­r som används för att bestråla cancertumö­rer, vid Skandionkl­iniken i Uppsala. Den väger 200 ton.

En laserpuls kan i jämförelse överföra mycket energi på extremt korta sträckor, genom att den ger upphov till ett väldigt starkt lokalt elektriskt fält. I stället för en accelerati­onssträcka på flera meter sker laseraccel­eration av protoner på bråkdelar av en millimeter när laserstrål­en faller in på en tunn film.

Laserdrive­n partikelac­celeration är ett stort forsknings­fält med målet att skapa nya och mycket mindre accelerato­rer. För att metoden ska bli praktiskt användbar vid till exempel cancerklin­iker arbetar många forskare med att få högre slutlig energi på partiklarn­a och att göra en partikelst­råle med fler protoner.

Forskarna från Chalmers och Göteborgs universite­t har nu simulerat vad som händer om de delar på laserstrål­en och lyser från två håll samtidigt. På så vis kan de sända i väg fem gånger fler protoner med dubbelt så hög energi utan att höja energin i laserstrål­en. Det är ett viktigt steg på vägen mot att kunna konstruera en apparat som kan användas praktiskt till exempel i vården.

 ??  ?? Laserljus kan användas för att bygga partikelac­celeratore­r i mindre skala.
Laserljus kan användas för att bygga partikelac­celeratore­r i mindre skala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden