Forskning & Framsteg

Hade Leonardo da Vinci adhd?

PSYKIATRI Det har gått 500 år sedan renässansg­eniet Leonardo da Vinci dog. Nu försöker psykiatrik­er förklara hans storhet med diagnosen adhd.

- Av Per Snaprud

Leonardo da Vinci (1452–1519) är mest känd för att ha målat tavlan Mona Lisa.

Men han utmärkte sig även som arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforsk­are, matematike­r, musiker och mycket annat.

Den spretiga karriären skulle kunna bero på att han hade adhd, som bland annat innebär svårighete­r att behålla koncentrat­ionen på en enda sak. Det tror i alla fall psykiatrik­er i Storbritan­nien efter att ha granskat Leonardo da Vincis dagböcker och vad människor i hans samtid hade att säga om honom.

Forskarna understryk­er att adhd kan

innebära fördelar. ”Ett rörligt sinne kan underbygga kreativite­t; rastlöshet kan leda till sökande efter nyheter och förändring”, skriver de i tidskrifte­n Brain.

Till stöd för sin tes hänvisar de till att Leonardo var vänsterhän­t och sannolikt hade både dyslexi och en hjärna med språkförmå­gan förlagd främst till den högra halvan. Allt detta är vanligt bland personer med adhd. Dessutom var han känd för att ge sig in i nya projekt utan att avsluta de pågående.

Läkare har en lång tradition av att betrakta historiska personer genom sina teorier om avvikande beteenden och egenskaper. Psykoanaly­sens grundare Sigmund Freud ansåg för drygt hundra år sedan att Leonardo da Vinci var styrd av undertryck­t sexualitet orsakad av att han föddes utom äktenskape­t och hade en överbeskyd­dande mamma. Andra har försökt förklara hans konstnärli­ga blick med en ovanlig form av skelning. Den enda diagnos alla verkar vara ense om är att han var ett geni.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden