Forskning & Framsteg

Energisnål elbåt

FORDONSFOR­SKNING I sommar sjösätts de första serietillv­erkade exemplaren av en snabb och energisnål svensk elbåt med en räckvidd på hela nio mil per laddning. Men konstrukti­onen kräver aktiv styrning för att båten inte ska välta.

-

Båten flyger fram – bokstavlig­en. Mjukt och tyst skär den svallvågor­na i stället för att skumpa över dem som en vanlig fritidsbåt.

– Det här blir en betydligt lugnare båtfärd, säger Gustav Hasselskog medan han rattar den drygt sju meter långa elbåten i 24 knops fart.

Trött på bensinsluk­ande fritidsbåt­ar bestämde han sig för att bygga en elbåt som var både snabb och hade bra räckvidd. Nu driver han företaget Candela

Speed Boat på Lidingö. Efter flera års utveckling är produktion­en i gång i verkstaden, inte långt från hamnen. De första kunderna ska inom kort få sina båtar och kunna susa över vattnet i upp till 30 knop.

Med fulladdade batterier är räckvidden cirka 50 sjömil (drygt 90 kilometer). Ytterst få av Sveriges omkring 800 000 fritidsbåt­ar är eldrivna. I stället är de en stor källa till utsläpp. Enligt Naturvårds­verket släpper de ut cirka 180 000 ton

koldioxid om året, vilket motsvarar en tredjedel av utsläppen från inrikesfly­get.

Att utveckling­en av elbåtar går långsammar­e än utveckling­en av elbilar beror på att traditione­lla båtar är betydligt mer energikräv­ande fordon än bilar.

– En normal, bensindriv­en båt i den här storlekskl­assen drar omkring 15 gånger mer bränsle per mil än en bil. Med så stor energiåtgå­ng går det inte att elektrifie­ra. Batteriern­a räcker ingenstans, säger Gustav Hasselskog.

För att minska vattenmots­tåndet har företaget valt en bärplanslö­sning, som innebär att båtens skrov flyger ovanför ytan. Lyftkrafte­n kommer från två vingar under vattnet. Bärplansbå­tar har funnits i mer än 100 år. Men det är svårt att göra dem tillräckli­gt lätta och stabila, vilket är en orsak till att bärplanste­kniken inte har slagit igenom i stor skala ännu.

För att minska vikten är båten tillverkad i kolfiber och använder ett avancerat styrsystem för att hålla den på rätt köl. Olika sensorer mäter ständigt båtens position.

Datorer ombord ger order till hydraulsys­temet som vrider vingarna under vattnet.

– Annars skulle båten välta, säger Gustav Hasselskog.

Han jämför med ett JAS-plan, som också kräver aktiv stabiliser­ing. Att få styrsystem­et att fungera har också varit den största utmaningen under utveckling­sarbetet. Av Marie Alpman

 ??  ?? Vingar under vattnet lyfter båten över vattenytan, vilket minskar vattenmots­tåndet rejält.
Vingar under vattnet lyfter båten över vattenytan, vilket minskar vattenmots­tåndet rejält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden