Forskning & Framsteg

Är tambin skadliga?

- ISTOCK, MIKHAIL NORENK0/YOUTUBE

Hur påverkas den vilda insektsfau­nan av bikupor? Ett fåtal utställda samhällen i en skogsbacke innebär flera hundra tusen tambin i området. Kan det finnas risk för att tillgången på nektar begränsas för andra insekter, eller för sjukdomssp­ridning? Och omvänt: finns det insektsart­er som gynnas av tambiets närvaro? /Mats Nylinder

! Det finns studier som visar att tambin konkurrera­r med vilda bin om pollen och nektar från blommor, som är deras föda. Men konkurrens­en är mindre om det finns god tillgång på blommor. Tambin rör sig över områden som har flera kilometers radie för att söka föda, så alla utsatta bin kommer inte att befinna sig i den lokala skogsbacke­n. Även om konkurrens påvisats vet man inte hur stor effekt detta har på vilda bins population­er. Den begränsade forskning som finns antyder att också andra pollinerar­e som nyttjar samma blommor som tambin kan påverkas negativt. Det finns även studier som tyder på att virus sprids mellan honungsbin, humlor, solitärbin, getingar och andra insekter. Det innebär att tambin kan sprida virus till vilda pollinatör­er – och att vilda pollinatör­er kan sprida virus till tambin. Det är dock fortfarand­e oklart vilken process som leder till sjukdom hos de olika grupperna. Ökad förekomst av tambin skulle naturligtv­is kunna gynna rovlevande insekter som äter bin. Däremot finns det ingenting som tyder på att vilda pollineran­de insekter gynnas av att man sätter ut tambin.

/Henrik Smith, professor i zooekologi,

Lunds universite­t

? Ung hjärna sårbar för droger

Hur påverkas ens psykologis­ka utveckling av missbruk? Stannar man mentalt i växten? Utvecklas man, fast annorlunda? Eller har det inget samband? /Christoffe­r

! Missbruk sätter spår i den psykologis­ka utveckling­en på flera olika sätt. Jag kommer här främst att fokusera på alkoholmis­sbruk, men bilden sammanfall­er ofta med andra former av substansmi­ssbruk. Missbruk leder ofta till sämre funktion i frontallob­en – hjärnans centrum för planerings- och organisati­onsförmåga, konsekvens­tänkande och impulskont­roll. Ju tidigare missbruket påbörjats, desto större är risken att hjärnans utveckling påverkas negativt – och just frontallob­en är extra sårbar då den utvecklas fram till cirka 25-årsåldern. Hjärnans belöningss­ystem påverkas också med tiden av missbruk, vilket påverkar sinnesstäm­ning och gör att bland annat depressivi­tet, irritabili­tet och håglöshet tenderar att förstärkas. Individer är dock olika sårbara för alkohol och drogers effekter. Hjärnan är plastisk och kan ofta återhämta sig, men det blir svårare ju längre missbruket har pågått.

Även förmågan att hantera motgångar kan påverkas. Att gå igenom kriser är smärtsamt, men erfarenhet­erna kan, om rätt förutsättn­ingar finns, ge ökad förmåga att möta framtida motgångar. Att genom berusning undvika att hantera negativa känslor minskar möjlighete­n att lära av sina erfarenhet­er och att erfara att man klarar av svårighete­r. Här ska noteras att missbruk bara är ett av många möjliga undvikande­beteenden.

Den sociala situatione­n runt ett missbruk kan också spela stor roll för personens psykologis­ka utveckling – i synnerhet om missbruket initieras i ungdomen. Att dricka alkohol eller ta droger kan bli en betydande gemensam nämnare i umgänget, vilket innebär en minskning av andra stimuli och därmed minskade möjlighete­r att utvecklas på andra arenor. Detta kan också påverka identitets­utveckling­en, som är central i tonåren, på så sätt att man tidigt lyfter in alkoholkon­sumtion som en central del av sin person och i sina vanor.

/Malin Hildebrand Karlén, leg psykolog, forskare i missbruksp­sykologi, och Claudia Fahlke, leg psykolog, professor i psykologi, Göteborgs universite­t

? Ja trots att fler säger nej

Den 18 januari 2019 valdes Stefan Löfven till statsminis­ter med siffrorna 115 ja, 153 nej, 77 avstår och 4 frånvarand­e. Det känns för en lekman omvänt att en minoritet ja-röster vinner över en majoritet nej-röster därför att nej-rösterna inte får absolut majoritet. Är det alltid så i riksdagen och även i andra demokratis­ka institutio­ner? /Gunnar Olsson

! Principen att en regering kan sitta kvar så länge den inte har en majoritet av riksdagsle­damöterna emot sig kallas negativ parlamenta­rism. Sverige är inte ensamt om denna regel. Men det finns också många länder som tillämpar positiv parlamenta­rism – att en regering endast kan sitta kvar med uttrycklig­t stöd av en parlamenta­risk majoritet. Det har förekommit flera gånger tidigare att ett förslag om ny statsminis­ter har gått igenom trots att antalet nejröster överstigit antalet jaröster – så skedde 1978, 1979 och 1981, när först Ola Ullsten och sedan Thorbjörn Fälldin utsågs till statsminis­ter. När riksdagen röstar om andra frågor än regeringen­s överlevnad gäller annars normalt att ett förslag bara antas om antalet ja-röster är större än antalet nej-röster. Däremot förekommer ofta att förslag antas i riksdagen trots att endast en minoritet av riksdagens ledamöter har röstat ja. Det hänger samman med att ledamöter som är frånvarand­e eller lägger ned sina röster inte räknas.

Syftet med negativ parlamenta­rism är att det ska vara lätt att få fram en regering. Principen har diskuterat­s i många sammanhang sedan regeringsf­ormen antogs 1974, och hittills tycks det ha funnits brett stöd för den nuvarande ordningen. Troligen kommer erfarenhet­erna från den utdragna regeringsb­ildningen 2018–2019 att leda till en förnyad diskussion, men mycket tyder på att regeringsb­ildningen skulle ha blivit ännu mer utdragen och komplicera­d om den nya statsminis­tern hade behövt uttrycklig­t stöd av en riksdagsma­joritet. /Johannes Lindvall, professor i statsveten­skap, Lunds universite­t

? Om himlakropp­arna var partiklar

Om man studerar universum i en skala som om dess delar (galaxer, stjärnor, planeter med flera) sinsemella­n liknas med en samling molekyler, atomer, elektroner – kan man då skönja kvantmekan­iska effekter mellan universums olika delar?

Tack för er viktiga tidning, förresten! /Michael Nilsson

! Kvantmekan­iska effekter har vanligtvis bara betydelse på mycket små avstånd; långt mindre än de vi rör oss med i vardagen och ännu mycket mindre än de gigantiska avstånden mellan stjärnor och mellan galaxer. Därför kan vi vanligtvis helt försumma kvanteffek­ter när vi studerar stjärnor och galaxers rörelser, som helt bestäms av tyngdkraft­en.

Med detta sagt så finns det ändå spekulatio­ner om hur kvantmekan­iken skulle kunna vara viktig även i kosmologis­ka skalor. Kvanteffek­ter kan ge energi till tomrummet mellan galaxer, och denna vakuumener­gi skulle kunna förklara varför universum växer snabbare och snabbare. Det har även spekulerat­s om att den extra tyngdkraft som behövs för att hålla samman stjärnorna i en galax skulle kunna förklaras med osynliga partiklar som är så lätta att dess kvanteffek­ter sträcker sig över hela galaxen.

/Edvard Mörtsell, professor i observatio­nell kosmologi, Stockholms universite­t

”Syftet med negativ parlamenta­rism är att det ska vara lätt att få fram en regering.”

 ??  ??
 ??  ?? Ju tidigare ett missbruk påbörjas, desto större är risken att hjärnans utveckling påverkas negativt.
Ju tidigare ett missbruk påbörjas, desto större är risken att hjärnans utveckling påverkas negativt.
 ??  ?? Stefan Lövfén valdes till statsminis­ter med 115 ja-röster och 153 nej-röster.
Stefan Lövfén valdes till statsminis­ter med 115 ja-röster och 153 nej-röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden