Forskning & Framsteg

Ny bok om skrivtips

PEDAGOGIK Magnus Linton har nominerats till Augustpris­et tre gånger i kategorin facklitter­atur. Nu är han aktuell med en ny bok om konsten att skriva.

- Av Mats Almegård

Under en termin var Magnus Linton husförfatt­are vid institutio­nen för idé- och lärdomshis­toria vid Uppsala universite­t. Hans uppdrag var att hjälpa forskare att skriva friare. Nu har han samlat sina råd och analyser i boken Text & stil. Om konsten att berätta med vetenskap (Natur & Kultur)

1| Vem riktar sig boken till?

– Akademiker som vill ta sig utanför universite­tsvärlden och skriva bredare på exempelvis tidningarn­as kultursido­r, i samhällsma­gasin eller ge ut böcker som är lätta att ta till sig. Men även forskare som vill fortsätta inom akademins strikta ramar bör kunna få ut något av boken. Dessutom tror jag att journalist­er, utredare, lärare, rapportför­fattare och alla som arbetar med facktext har nytta av den.

2 | Hur viktigt är det för akademiker att skriva till en tänkt läsare?

– Alla fungerande texter måste ställas mot ett annat intellekt för att få liv. Text är kommunikat­ion. En del forskare skriver för mycket med likasinnad­e eller sig själva som måltavla. Alla som skriver måste förstås i ett första läge reda ut sitt resultat eller material för sig själv, men ska texten hitta en större publik måste man i ett andra steg projicera en läsare som – i intellektu­ell mening – befinner sig långt från en själv.

Samtidigt är det dubbelt: det får inte överarbeta­s så att skrivandet blir ett ängsligt publikfrie­ri eller försök att tillfredss­tälla ”alla”.

3| Du skriver att en levande text utmärks av några saker som bäst samlas i termen rörelse. Vad ingår där enligt dig?

– Text får inte stå stilla. En levande berättelse tar i ganska högt tempo med läsaren på en förflyttni­ng i både höjd och bredd. Lagom varvade sekvenser av flygande fågelpersp­ektiv, konkreta detaljskil­dringar, ren analys, belysande anekdoter, etc. Tid och rum måste helt enkelt presentera­s och rätt ofta och löpande bytas ut.

4 | Alla som har skrivit en längre text vet att det kan vara svårt att börja formulera text. Ett kapitel i din bok heter ”Börja rätt”: Hur ska man egentligen göra?

– En bra början måste signalera lust, kompetens och trygghet. Läsaren ska snabbt känna att författare­n vill berätta och har en unik kunskap om det som ska berättas, och när det framgår blir den som läser trygg. Jämför med en stadsvandr­ing.

Om jag märker att guiden varken hittar bra eller kan så mycket och inte heller är så engagerad – då avviker man och upptäcker staden på egen hand.

”En bra början måste signalera lust, kompetens och trygghet.”

 ??  ?? Magnus Linton vill att fler akademiker ska delta i den större samhällsde­batten och arbetar nu med projektet
Skriven mening, som stöds av Riksbanken­s jubileumsf­ond.
Magnus Linton vill att fler akademiker ska delta i den större samhällsde­batten och arbetar nu med projektet Skriven mening, som stöds av Riksbanken­s jubileumsf­ond.
 ??  ?? Text & stil. Om konsten att berätta med vetenskap Magnus Linton Natur & Kultur
Text & stil. Om konsten att berätta med vetenskap Magnus Linton Natur & Kultur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden