Forskning & Framsteg

Clara Alfsdotter­s korta skelettsko­la

- Av Clara Alfsdotter & Johan Jarnestad

DÄRFÖR BEGRAVER JAG FOLK I TEXAS

Tack vare att människor väljer att testamente­ra sin döda kropp till Forensic anthropolo­gy center vid Texas state university går det att studera hur kroppens nedbrytnin­g går till. I min studie undersöker jag hur nedbrytnin­gen skiljer sig åt i olika utrymmen. Jag har placerat två kroppar i kistor, och en kropp i ett större schakt med tak. Två av ”gravarna” går att öppna, och kropparnas nedbrytnin­g dokumenter­as varannan dag. Den tredje kistan ligger helt nedgrävd och ska grävas ut efter ett år. Med en arkeologis­k metod som kallas arkeothana­tologi kan man lista ut hur kroppen har behandlats efter döden. Frågor som ofta kan besvaras är huruvida den döde har placerats direkt i jord, eller lagts i en behållare (som sedan ofta förmultnat), och hur graven varit utformad. Man kan också ta reda på om kvarlevorn­a har hanterats efter gravläggan­det. De svar man får berättar också om kulturella seder och bruk. Kunskap om hur snabbt olika leder bryts ner kombineras inom arkeothana­tologi med studier av vilka leder som fortfarand­e ligger i anatomisk riktig position när vi hittar ett skelett. Detta gör att man kan förstå hur liket, och i förlängnin­gen skelettet, har påverkats av olika faktorer. Genom att separera naturliga processer från mänsklig hantering av kvarlevorn­a kan man ofta spåra kroppens originalpo­sition och gravens utformning. I min studie utvärderar jag den förmodade sekvensen för de olika ledernas nedbrytnin­g, samt hur förruttnel­se och leder beter sig i olika tomrum.

– När jag hade lyckats sätta ihop flera fragment av skallen kunde jag få ett helhetsint­ryck av skadan. Jag såg att brottet är trattforma­t inåt och kanterna i akut vinkel mot benets ytskikt. Jag kunde utröna att brottet skett samtidigt med döden, och att det sannolikt rört sig om trubbigt våld. För att ta reda på hur skadan uppstått får man ofta söka sig till statistik, benens sammanhang och var på skelettet skadan är belägen. Skador ovanför den så kallade ”hattlinjen”, som i detta fall, uppstår sällan vid olyckor, berättar hon.

I arbetet med att analysera kvarlevor efter massakern vid Sandby borg insåg Clara Alfsdotter att hon, och arkeologin generellt, har luckor i kunskapen om hur kroppar bryts ner under olika förhålland­en – om de förmultnat i gravar eller, som i Sandby borg, ovan jord.

Sådana processer kan man studera i USA, där det finns sju ”human decomposit­ion facilities” – anläggning­ar där mänsklig förruttnel­se studeras – i olika klimat. Det har inte funnits någon motsvarigh­et i Europa förrän i höstas då en anläggning öppnades i Nederlände­rna.

En diskuteras även i Storbritan­nien, men i Sverige med relativt få mord anses behovet inte så stort.

Clara forskar vid en anläggning som drivs av centret för forensisk arkeologi vid Texas state university, med både forensisk och arkeologis­k forskning. Där används kroppar donerade till just dessa ändamål.

Clara undersöker tre kroppar: en som ligger i en nedgrävd kista, en i kista med locket i markplan och en i grop utan kista.

– Vi öppnar de två sistnämnda varannan dag. Det vi hittills har sett är att den vätska som produceras när mjukdelarn­a bryts ned stannar kvar i kistan längre än i gropen. Det påverkar hur leder rör sig. Kroppen i kistan bryts ned fortare, för fukten drar till sig insekter och mikroorgan­ismer.

Vid centret finns ett helt program som handlar om att identifier­a mänskliga kvarlevor, vilket bland annat motiveras av att man relativt ofta hittar kvarlevor efter migranter från Centralame­rika som dukat under efter en lång vandring till USA.

Dels vill man identifier­a kvarlevor, dels kunna förstå hur och när de dött.

Den forensiska arkeologin länkar ihop brottsplat­sundersökn­ingar, rättsmedic­in och arkeologi. Många av metoderna är gemensamma eller likartade, samma teknik kan till del användas inom de olika verksamhet­erna.

– Arkeologin är tvärvetens­kaplig, den lånar metoder och teorier från andra discipline­r. Jag försöker att jobba även åt andra hållet. Det som liknar polisarbet­et är att vi vill rekonstrue­ra en mänsklig aktivitet, förstå vad som hänt på en plats. Vi arkeologer kan bidra med kunskaper om att hitta en brottsplat­s, och tolka hur en plats påverkats av naturliga och mänskliga processer.

Just när det gäller dokumentat­ion ligger arkeologin i framkant.

Med digitala hjälpmedel skapar man tredimensi­onella bilder av platsen innan man gräver, och sedan nya 3D-modeller efter hand som man gräver. Det gör att man kan återvända till platsen och göra nya tolkningar.

Arkeologer kan även bidra med förståelse av hur en kropp har legat, om den har flyttats, hur länge den har funnits på platsen, ifall den legat i någon behållare och så vidare. Medan polisen har ett brett angreppssä­tt i en utredning så är arkeologer­na specialise­rade på materiell kultur.

Men även bra metoder kan alltid förbättras, vilket Clara Alfsdotter vill bidra till.

– Det finns en arkeologis­k metod där man ser hur ett skeletts leder ligger om kroppen har flyttats. Man kan se om det

”I Sandby borg ligger vissa kvarlevor i perfekt anatomiskt läge trots att de inte legat under jord. Jag blev nyfiken på varför de skiljer sig från kroppar som ruttnar i ett mindre utrymme.” Clara Alfsdotter

skett före eller efter att kroppen skelettera­ts. Om den legat i ett tomrum, till exempel i en kista, faller benen isär på ett visst sätt. I Sandby borg ligger vissa skelett i perfekt anatomiskt läge trots att de inte legat under jord. Jag blev nyfiken på varför kroppar som ruttnar i olika utrymmen faller isär på olika sätt, och därför valde jag att doktorera på det, bland annat genom studierna i USA.

Att många tycker att det är osmakligt att studera ruttnande lik är hon väl medveten om. Men kunskapern­a kan vara värdefulla inte bara i polisarbet­e, utan även vid tolkning av äldre fynd.

– Vid arkeologis­ka fynd måste vi försöka frångå våra föreställn­ingar om hur man förhåller sig till döden och försöka samla så mycket data vi kan och förstå vad som betraktade­s som normalt på den tiden.

I Sverige finns än så länge bara en forensisk arkeolog anställd vid polisen i Sverige. Men Clara har kontaktats av polisen när man har hittat ben i området kring Kalmar, där hon samarbetar med länsmuseet i utgrävning­arna av Sandby borg. Hon är annars anställd av Bohusläns museum som arkeolog och osteolog, och har varit med och grävt i bland annat Nya Lödöse, som är Göteborgs föregångar­e.

Cl ara Alfs dotter har två år kvar som doktorandv­id Linné universite­tet. Hon vill gärna samarbeta med Rättsmedic­inal verket i sin forskning inom forensisk arkeologi.

– Vi har lagt in en forsknings­ansökan, men den ska granskas av etiknämnde­n, säger hon. Vi hoppas få besked till hösten.

Och så hoppas hon på fortsatta utgrävning­ar i Sandby borg, där sannolikt fler överraskni­ngar finns att uppdaga. I väntan på besked om finansieri­ng ska hon analysera det senaste skelettmat­erialet från borgen. Just nu tittar hon på benmateria­l från brandgrava­r i det gravfält som borgen anlades på.

– Det är ett väldigt fragmentar­iskt material, mest tandrester och mycket små fragment. Jag tittar också på ben som legat ute på gatan, de är också fragmenter­ade. Det är frustreran­de när jag har hittat ett ben med ett tydligt hugg, och inte kan bestämma om det är från en människa eller ett djur. l

 ??  ??
 ??  ?? Ett lårben kan berätta om kroppsläng­d, robusthet och eventuella ledförslit­ningar i höft- och knäleder.
Ett lårben kan berätta om kroppsläng­d, robusthet och eventuella ledförslit­ningar i höft- och knäleder.
 ??  ??
 ??  ?? Clara studerar ledytan på ett helt överarmsbe­n för att lista var ett litet fragment har suttit.
Clara studerar ledytan på ett helt överarmsbe­n för att lista var ett litet fragment har suttit.
 ??  ?? Tänder ger informatio­n om munhälsa, föda och näringsbri­st under uppväxten. Genom att mäta störningar i emaljens bildning går det att uppskatta när under uppväxten en svältperio­d har ägt rum.
Tänder ger informatio­n om munhälsa, föda och näringsbri­st under uppväxten. Genom att mäta störningar i emaljens bildning går det att uppskatta när under uppväxten en svältperio­d har ägt rum.
 ??  ?? Det krävs en bra referenssa­mling för att kunna identifier­a fragment från olika arter. Här söker Clara Alfsdotter i kollegan Leif Jonssons samling med fiskskelet­t.
Det krävs en bra referenssa­mling för att kunna identifier­a fragment från olika arter. Här söker Clara Alfsdotter i kollegan Leif Jonssons samling med fiskskelet­t.
 ??  ?? Clara gräver ner en kista på Forensic anthropolo­gy center i Texas. Hon har byggt kistan på plats för att kunna matcha volymen på det donerade liket och för att ha full kännedom om vilket virke som ingår i kistan och hur det är behandlat. I kistan finns, förutom den döda kroppen, temperatur- och fuktmätare samt kameror.
Clara gräver ner en kista på Forensic anthropolo­gy center i Texas. Hon har byggt kistan på plats för att kunna matcha volymen på det donerade liket och för att ha full kännedom om vilket virke som ingår i kistan och hur det är behandlat. I kistan finns, förutom den döda kroppen, temperatur- och fuktmätare samt kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden