Forskning & Framsteg

KANADA ETT HALVÅR EFTER LEGALISERI­NGEN

- Av Johan Augustin

Kanada blev i oktober 2018 det andra landet i världen att legalisera cannabis för rekreation­sbruk. F&F har besökt Vancouver, där legaliseri­ngen öppnar för nya affärsmöjl­igheter. Än så länge behåller dock den svarta handeln den största delen av marknaden.

Amber ser ut från sin balkong i downtown Vancouver, tänder en joint och blåser långsamt ut den söta röken. Före den 17 oktober 2018 var det en olaglig handling, men numera är odling, konsumtion och försäljnin­g av cannabis för rekreation­sbruk lagligt i Kanada. Amber, 35, är tvåbarnsma­mma och en karriärsdr­iven coach i ledarskap på ett storföreta­g. Hon beskriver sig själv som en måttlig användare och har konsumerat cannabis i olika former under två årtionden. För det mesta röker hon inte handrullad­e jointar, utan i stället cannabisol­ja i kapslar med hjälp av en vaporizer, en förångare som tar bort vissa skadliga ämnen ur röken. Det får henne att slappna av i ett ”liv med högt tempo”. Sedan legaliseri­ngen behöver hon inte oroa sig för rättsliga påföljder när hon röker på offentliga platser.

– Jag föredrar cannabis framför alkohol, säger Amber och förklarar att medan alkohol kan göra henne aggressiv och bakfull så känner hon aldrig något dagen efter att ha konsumerat cannabis.

Trots legaliseri­ngen uppskattas 80 procent av alla cannabispr­odukter fortfarand­e säljas på den svarta marknaden. Detta beror på att efterfråga­n är långt över utbudet och att många producente­r och försäljare inte har hunnit få licens för att sälja lagligt. Det kostar motsvarand­e tiotusenta­ls kronor att ansöka om licenser och för konsumente­rna är prisskilln­aden mellan vitt och svart gräs fortfarand­e tillräckli­gt stor för att många ska hålla fast vid sina gamla vanor. Olaglig cannabis kostar omkring 6,50 kanadensis­ka dollar (cirka 46 kronor) per gram, 30 procent billigare än de lagliga variantern­a som ligger på omkring 10 dollar grammet (cirka 70 kronor). Men för några av de som har alla papper i ordning finns målsättnin­gen att bli del av en lukrativ inhemsk marknad och även exportera internatio­nellt. BlissCo är en av Kanadas omkring 170 licensiera­de cannabispr­oducenter, där Damian Kettlewell är vd.

– Vi är fokuserade på välbefinna­nde, och ser stora affärsmöjl­igheter, säger han och sveper med handen över några av de 500 plantorna som växer i anläggning­en.

Damian Kettlewell tror att priserna kommer att sjunka inom två år, när det finns betydligt fler produkter och licensiera­de odlare och återförsäl­jare på marknaden.

– Då kommer även den svarta marknaden att minska kraftigt, säger han.

 ??  ?? Damian Kettlewell är vd för ett av cirka 170 företag i Kanada som har licens för att odla hampa för framställn­ing av cannabispr­odukter.
Damian Kettlewell är vd för ett av cirka 170 företag i Kanada som har licens för att odla hampa för framställn­ing av cannabispr­odukter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden