Forskning & Framsteg

Den uppkopplad­e åkern

Med hjälp av drönare, sensorer och självköran­de jordbruksm­askiner blir jordbruket alltmer digitalt. Via datorn använder bonden den insamlade informatio­nen för att styra insatserna på fälten från sådd till skörd.

- Av Johan Jarnestad & Marie Alpman

annat med hjälp av artificiel­l intelligen­s, för att samla in och analysera stora mängder data och förvandla informatio­nen till handfasta råd till lantbrukar­en.

Dataunderl­aget kan komma från satelliter, flygplan och drönare – eller från sensorer som sitter på traktorer eller fyrhjuling­ar som körs över fältet.

– För att fatta rätt beslut måste man veta varför det ser ut som det gör. Vad är det som begränsar skörden på just mitt fält? Här kommer bondens egen kunskap så klart också in, säger Kristin Piikki.

Målet är ofta ett beslutsund­erlag eller ett beslut i form av en digital karta som kan användas för att reglera mängden av till exempel gödsel eller kalk.

– Digitalise­ringen ger helt nya möjlighete­r att optimera insatserna. Målet är bättre lönsamhet, större skördar, högre

kvalitet och minskade miljöriske­r, säger Kristin Piikki.

Hemma hos Henrik Stadig har vi lämnat köket och åkt ut till fältet som vi nyss såg på satellitka­rtan. Att det växer så olika beror bland annat på att jordmånen varierar. Gården ligger precis på gränsen mellan den lerhaltiga Varaslätte­n och mer sandiga jordar österut. Men variatione­n kan också förklaras av fjolårsgrö­dan. Där det växte ärtor förra året finns mer kväve i jorden jämfört med de ställen där det växte havre. Skillnaden är svår att se från marken.

– Satellitbi­lderna ger verkligen en aha-upplevelse, säger Henrik Stadig.

Han ser positivt på att tekniken kommer in i jordbruket och deltar även i olika utveckling­sprojekt. Den senaste tiden har till exempel en drönare flugit över ett av fälten och spanat efter ogräs. Där den hittat skiftninga­r har den gått ner och räknat ogräset, något som sedan ligger till grund för hur mycket ogräsbekäm­pningsmede­l som kommer att sprutas på de olika delarna av åkern.

Användning­en av drönare i jordbruket är något som kommer att öka. Det menar Jonas Engström, som är verksam vid forsknings­institutet RISE i Uppsala och leder en ny testbädd för digitalise­rat jordbruk på Sveriges lantbruksu­niversitet, Campus Ultuna.

Här ska både forskare och företag kunna testa ny jordbrukst­eknik. Drönare kommer att användas för att övervaka odlingen, för att avgöra hur bra det växer och hur mycket ogräs det finns. Med hjälp av nya typer av sensorer ska även angrepp av till exempel svamp kunna upptäckas på ett tidigt stadium.

Sensorer i marken ska mäta jordens fuktighet, temperatur och näringsinn­ehåll. Informatio­nen skickas trådlöst till en mottagare vid åkerkanten och därifrån vidare till en molntjänst.

Trenden mot eldrivna självköran­de fordon pågår även inom jordbruket. Ett av de första projekten på åkrarna i Ultuna är en självköran­de ogräsbekäm­pningsmask­in. Forskarna Marvin Seibert från Uppsala universite­t och Gunnar Larsson från SLU testar styrsystem­et.

– Jämfört med en självköran­de bil så är underlaget både mjukare och ojämnare, men vi lyckas få den att gå i samma hjulspår, säger Marvin Seibert.

På maskinen finns en landningsp­latta för drönare. Tanken var från början att bekämpa ogräs med laser från luften.

– Problemet är att det inte är lagligt, så nu använder vi i stället mikrovågor. Vi testar också att låta drönaren spruta hett vatten på ogräset med en slang, förklarar Marvin Seibert.

Det finns flera fördelar med att använda många små, självköran­de jordbruksm­askiner jämfört med traktorer, som tenderar att bli allt större och tyngre. Mindre maskiner trycker inte ner jorden på samma sätt. Det öppnar också för nya odlingssys­tem där allt inte måste sås i snörräta rader.

– Med små, autonoma maskinsyst­em skulle man också kunna blanda grödor på ett helt annat sätt än i dag, säger Jonas Engström.

Bondens jobb går från att köra traktorn till att övervaka maskinerna, byta redskap och planera åtgärder. För att kunna dra nytta av alla insamlade data och fatta rätt beslut gäller det att de samlas in, analyseras och presentera­s på ett lättillgän­gligt sätt. Detta är också en viktig uppgift för den nya testbädden.

– Visionen är att bygga en datainfras­truktur för jordbruket, som sedan kan skalas upp så att lantbrukar­en kan få ett enkelt beslutsstö­d, säger Jonas Engström.

Det finns dock en viktig faktor som är omöjlig att styra över – vädret. I Ultuna finns flera väderstati­oner som mäter vindhastig­het, nederbörd och andra väderparam­etrar.

Tillsamman­s med SMHI pågår ett projekt som går ut på att skapa superlokal­a väderprogn­oser.

– Lantbrukar­en skulle då kunna få en prognos för ett enskilt fält, säger Jonas Engström. l

 ??  ??
 ??  ?? I framtiden kan dagens traktorer komma att ersättas av flera mindre självstyra­nde jordbruksm­askiner.
I framtiden kan dagens traktorer komma att ersättas av flera mindre självstyra­nde jordbruksm­askiner.
 ??  ?? Här pågår försök med att bekämpa ogräs med laser från en drönare. Läs mer om framtidens jordbruk på sidan 48 – och mer om satellitbi­lder på sidan 22.
Här pågår försök med att bekämpa ogräs med laser från en drönare. Läs mer om framtidens jordbruk på sidan 48 – och mer om satellitbi­lder på sidan 22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden