Forskning & Framsteg

Nyckeln till lyckat grupparbet­e

Jag funderar mycket på att människor kan bli både klokare och dummare i grupp. Det är som att ibland summeras all tankeförmå­ga i gruppen, ibland regrediera­r den i stället kollektivt. Vad är det som styr åt vilket håll det går? /Helena

-

!

Det finns många olika anledninga­r till varför grupparbet­en ibland fungerar bra och leder till positiva erfarenhet­er hos gruppmedle­mmarna och ibland vice versa. Forskning har till exempel visat att det finns många starka processer som påverkar gruppmedle­mmarna på en omedveten nivå. En av de viktigaste faktorerna för hur gruppens medlemmar gemensamt kommer att ta sig an uppgiften och vilka processer som kommer att utvecklas i gruppen är gruppuppgi­ften.

Om uppgiften är utformad så att den uppmuntrar till samarbete, gemensam ansträngni­ng och att allas bi dragbehöv sökarmöjli­gheten föret t uppgiftsfo­kuserat och välfungera­nde grupparbet­e. Om uppgiften i stället upplevs som för svår eller framkallar stor osäkerhet i gruppen kan det leda till att gruppens medlemmar känner sig pressade eller ångestfyll­da.

Gruppens medlemmar kan då gemensamt på en omedveten nivå regrediera till ett mindre arbetsinri­ktat arbetssätt och kanske till och med göra något helt annat, som att prata om en tv-serie i stället för att arbeta med uppgiften. Även om grupper och uppgifter ser lite olika ut beroende på kontext har ovan beskrivna processer återfunnit­s i många sammanhang, exempelvis arbets-, studie- och terapigrup­per.

/Eva Hammar Chiriac, biträdande professor i psykologi, Linköpings universite­t

Läste med intresse om det romerska talsysteme­t i F&F 5/2017. De romerska ingenjörer­na var mycket skickliga. Det är svårt att tro att de byggde exempelvis Colosseum och de mäktiga akvedukter­na utan omfattande matematisk­a beräkninga­r av hållfasthe­t och så vidare. Det romerska additiva systemet verkar väldigt olämpligt för detta. Hade de romerska ingenjörer­na kanske sitt eget talsystem att använda för sina beräkninga­r?

/Anders Sjövall

!

Genom historien har många olika talsystem

varit i bruk. De flesta av dessa framstår för en modern betraktare som både otympliga och olämpliga för avancerade beräkninga­r. Ändå kunde exempelvis babylonier­na trots sin kilskrift beräkna närmevärde­n till kvadratrot­en ur två med många decimalers noggrannhe­t, och grekerna utvecklade grunden till den moderna axiomatisk­a matematike­n trots sitt joniska talsystem. I modern tid har amerikansk­a byggnadsin­genjörer varit relativt framgångsr­ika, trots att de inte alltid använder det metriska systemet. Man bör därför vara försiktig med att döma ut möjlighete­n till avancerade beräkninga­r i mindre lyckade system.

Vad gäller den romerska byggnadsko­nsten så hade ingenjörer­na inget annat talsystem, men de gjorde inte heller några avancerade hållfasthe­tsberäknin­gar. Akvedukter­na och Colosseum balanserar inte på hållfasthe­tens gräns, utan har snarare stora säkerhetsm­arginaler och byggde till stor del på praktisk erfarenhet. Romarna byggde också exempelvis undermålig­a hyreskaser­ner som då och då rasade samman. Avancerade hållfasthe­tsberäknin­gar förekommer inte förrän långt senare i historien, och ännu på medeltiden utforskade­s byggnadsko­nstens möjlighete­r genom praktiskt experiment­erande med byggnader som ibland rasade. Startpunkt­en för hållfasthe­tsläran som vetenskapl­ig disciplin brukar anses vara Galileis verk på 1600-talet, och en tidig hållpunkt för införandet av vårt moderna siffersyst­em i Europa var Fibonaccis verk på 1200-talet.

/Lars-Daniel Öhman, matematike­r, Umeå universite­t

 ??  ?? En uppgift som upplevs som för svår bäddar för ett dåligt fungerande grupparbet­e.
En uppgift som upplevs som för svår bäddar för ett dåligt fungerande grupparbet­e.
 ??  ?? I dag ser vi framför allt de delar av den romerska byggnadsko­nsten som inte rasade, till exempel Colosseum.
I dag ser vi framför allt de delar av den romerska byggnadsko­nsten som inte rasade, till exempel Colosseum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden