Forskning & Framsteg

Bäst i världen på att vara död

- Av Per Snaprud

The Valedictor­ian of Being Dead: The True Story of Dying Ten Times to Live Heather B. Armstrong Gallery Books

Den amerikansk­a bloggaren Heather Armstrong är en framgångsr­ik influencer, vilket betyder att hon bloggar om sitt liv på ett sätt som ger många följare och därmed intäkter från annonsörer. Från början låg fokus på dråpliga historier om föräldrask­apets vedermödor. Nu skriver hon om depression­er.

Efter en 18 månader lång kamp mot en svår depression bestämde sig Heather Armstrong för att delta i ett experiment. Som en av tio försöksper­soner fick hon injektione­r med det mjölkvita narkosmedl­et propofol vid tio tillfällen. Förhoppnin­gen var att det skulle häva depression­en.

Heather Armstrong skriver att hon dog tio gånger. Det är förstås en överdrift. Hon vaknade varje gång, och efter den femte injektione­n hände något. Tillvarons färger kom tillbaka. Det behövs mer forskning för att ta reda på om behandling­en är effektiv, men Heather Armstrong har i alla fall kommit ur sin depression.

Hon skriver rappt. Under många år fyllde hon sin blogg med historier om bilsemestr­ar med åksjuka barn och annat med hög igenkännin­gsfaktor. Nu använder hon sin begåvning åt något som är viktigt på riktigt: psykisk ohälsa. Och även en hårdkokt läsare kan fälla en glädjetår när berättelse­n om den svåra tiden tar slut och ger plats åt tacksamhet över att få leva.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden