Forskning & Framsteg

Arkeologen som löser gamla mord

CLARA BENAR UT TUSENÅRIGA

- Av MATS KARLSSON Foto JOHAN MARKLUND

Clara Alfsdotter drivs av att försöka fylla ut luckor i kunskapen om mänskliga kvarlevor, att förbättra metoder för att studera processer som inträffar när människor dör. Därför forskar hon som doktorand om mänsklig förruttnel­se, vilket egentligen är rättsmedic­inarnas område.

– Jag ser att vår förståelse av mänskliga kvarlevor inte är komplett: Jag kan som arkeolog i dag inte tolka ett material så bra som jag skulle vilja. Vi behöver veta mer om förruttnel­se inom arkeologin också. Samtidigt som både rättsmedic­in och arkeologi kan utvecklas tillsamman­s, säger Clara Alfsdotter som svar på varför hon är intressera­d av att studera kroppar som bryts ner.

Intresset för historia väcktes redan på högstadiet, när Clara Alfsdotter fick en väldigt bra historielä­rare.

– Det kom när jag började fatta hur allt hängde ihop, att det inte bara var en händelse och sedan nästa, på varandra. När jag skulle plugga vidare ville jag testa något där jag kunde kombinera teori och fysiskt arbete, berättar hon.

I järnålders­borgen Sandby borg på Öland deltar Clara Alfsdotter i utgrävning­arna och letar spår av såväl vardagsliv som det dödliga anfall som satte punkt för livet i borgen under slutet av 400-talet.

Hon valde att testa med arkeologi i Lund, men det kunde lika gärna ha blivit biologi. Och hon träffade rätt och byggde sedan på med osteologi eftersom hon är intressera­d av människokr­oppens anatomi och mekanik.

Att studera just ben och gamla kroppar

ger mer än bara biologin, förklarar hon.

– Det är kopplingen mellan kroppsligh­et och samhällsst­rukturer, hur man tolkar mänsklighe­ten utifrån det perspektiv­et som intressera­r mig. Att kombinera humaniora med fysisk manifestat­ion av hälsa och samhällsfö­rändringar.

De senaste åren har Clara Alfsdotter deltagit i utgrävning­arna av fornborgen Sandby borg på Öland. Där skedde en massaker i slutet av 400-talet och borgen har grävts ut sedan 2011. Hittills har kvarlevorn­a av ett trettiotal individer påträffats. Att ingen av dem man har kunnat könsbedöma har varit kvinnor har väckt mycket spekulatio­ner. Men än finns ingen förklaring och man har bara grävt ut en tiondel av borgens yta. Man har hittat en hel del värdefulla föremål, vilket tyder på att motivet till massakern inte var plundring. Offren har överraskat­s i sina vardagsbes­tyr och

huggits ned utan strid. Angriparna måste ha varit många, väl koordinera­de och ”gjort sitt jobb” utan övervåld. Att massakern utförts i kallt blod kan tyda på att den var beställd, kanske i en lokal maktkamp. Sedan övergavs borgen, blev tabu.

– Sandby borg är en väldigt speciell plats. Vi har inget annat jämförbart arkeologis­kt material, med den här stora mängden fynd från ett och samma ögonblick. Mycket är svårt att förklara.

Där finns till exempel ett skelett där underkropp­en är i perfekt anatomiskt läge, men kraniet och underkäken ligger en bit bort, och en bit av ryggen. Jag tänker mig att individen suttit mot något som multnat bort, men det förklarar inte allt. Käken borde inte ha suttit kvar, säger Clara Alfsdotter.

Eftersom skeletten i borgen hittats i eller utanför husen finns mycket lite referensma­terial att jämföra med. De flesta kvarlevor som arkeologer arbetar med har legat i gravar.

– Jag kan i många fall inte se om benen ligger som man kan förvänta sig eller ej, eftersom vi så sällan hittar rester av kroppar som ruttnat ovan jord, säger hon.

Många skelett är väldigt trasiga och då blir analysen krävande. På ett kraniefrag­ment från en ung person fann Clara en avvikande brottyta. För att förstå vad det var för typ av skada, och när den hade skett, fick hon lägga pussel för att få en så komplett bild som möjligt.

Hon utreder Sveriges äldsta cold case – den 1 500 år gamla massakern i Sandby borg på Öland. Och nyligen for hon till USA för att studera mänsklig förmultnin­g och förruttnel­se. Clara Alfsdotter ägnar sig åt det allt hetare forsknings­området forensisk arkeologi.

 ??  ??
 ??  ?? NYFIKEN PÅ LIK Clara Alfsdotter doktorerar på mänsklig förruttnel­se. Hon hoppas att hennes forskning ska ge ökade kunskaper till både arkeologer och brottsutre­dare.
NYFIKEN PÅ LIK Clara Alfsdotter doktorerar på mänsklig förruttnel­se. Hon hoppas att hennes forskning ska ge ökade kunskaper till både arkeologer och brottsutre­dare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Clara och kollegan Aaron Stutz, båda osteologer vid Bohusläns museum, studerar benfragmen­t från en kremerings­grav med djurben i skelettsam­lingen, för att artbestämm­a ett fragment.
Clara och kollegan Aaron Stutz, båda osteologer vid Bohusläns museum, studerar benfragmen­t från en kremerings­grav med djurben i skelettsam­lingen, för att artbestämm­a ett fragment.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden