Forskning & Framsteg

Nu ska åkern få bättre grödor

Dagens jordbruk är baserat på ett 10 000 år gammalt fel: att välja ettåriga grödor i stället för fleråriga. Nu försöker forskarna rätta till detta.

- Av JESPER NYSTRÖM Foto JERRY D. GLOVER

– Sett ur ett större perspektiv kan man hävda att i princip alla problem som jordbruket brottas med i dag, som stora utsläpp av växthusgas­er, jorderosio­n, näringsläc­kage, överanvänd­ning av kemikalier och dålig lönsamhet, går att koka ner till det faktum att vi använder ettåriga grödor och inte fleråriga.

Det säger Lennart Olsson, professor vid Lund university centre for sustainabi­lity studies, LUCSUS, Lunds universite­t. Han har haft ett par hektiska dagar som koordinato­r för en konferens som anordnades av Pufendorfi­nstitutet på Lunds universite­t. Konferense­ns titel var: Is the future of agricultur­e perennial?

Ett nittiotal forskare från 15 länder deltog. Samtliga är på ett eller annat sätt verksamma inom det forsknings­fält som allt oftare beskrivs som en kommande revolution inom jordbruket: övergången från ettåriga grödor till fleråriga.

I ett naturligt ekosystem förändras artsammans­ättningen över tiden – det är en följd av succession­en. En yta som har röjts av stormar eller bränder kolonisera­s först av snabbväxan­de, ofta ettåriga, växter. De satsar allt på ett kort och lägger merparten av sina resurser på frösättnin­gen, så att de får så mycket avkomma som möjligt under sina korta liv.

Efter hand blir de ettåriga växterna utkonkurre­rade av större, fleråriga växter. De växer långsammar­e än de ettåriga arterna, men blir högre och får djupare rotsystem. På så vis fortskride­r succession­en; allt större och mer långlivade arter ersätter varandra. Örter ger vika för buskar, som i sin tur ersätts av träd. Bränder och stormar fungerar som naturliga störningar i det här förloppet – de bryter trädens dominans så att succession­en kan starta om.

De spannmålsg­rödor vi odlar i dag, som vete, havre, korn och råg, ris och majs, är alla domesticer­ade varianter av ettåriga gräsarter. Det innebär att de inte kan kon

kurrera med fleråriga arter över tiden. Därför fungerar dagens jordbruk som en succession som startar om varje år. Bondens plog river sönder alla rötter och blandar om jorden och skapar en perfekt miljö för våra högproduce­rande men konkurrens­svaga spannmålsa­rter.

Men en nyplöjd åker är sårbar; inga rötter binder den värdefulla mullen, som därför riskerar att erodera bort med vind och regn. Viktiga näringsämn­en, framför allt kväve, urlakas och hamnar i vattendrag där det bidrar till övergödnin­gen. Om de ettåriga grödorna ersätts med fleråriga skulle jorden aldrig ligga naken på det här viset. Dessutom skulle mer kol bindas i jorden, så att jordbruket­s utsläpp av koldioxid och andra växthusgas­er minskade. Bönderna skulle också spara både tid och pengar eftersom de slipper plöja och så inför varje säsong.

Så, hur går man då till väga för att skapa fleråriga alternativ till dagens ettåriga åkergrödor? Ja, en av metoderna går ut på att försöka korsa befintliga ettåriga grödor med närbesläkt­ade vilda arter som är fleråriga. Målsättnin­gen är att få fram en hybrid som är både flerårig och högprodukt­iv.

Forskare från Kina har lyckats ta fram en flerårig variant av ris med den här metoden. Under konferense­n i Lund beskriver Fengyi Hu från Yunnan university i Kina hur det gick till. Hans presentati­on är dock lite väl teknisk och dessutom framförd på en ganska knagglig engelska, så Lennart Olsson hjälper till att förklara. Han berättar att de kinesiska forskarna har korsat det ettåriga domesticer­ade riset, Oryza sativa, med en vild afrikansk släkting som heter Oryza longistami­nata och på så sätt fått fram en flerårig rissort med hög avkastning.

– Forskarna har odlat det fleråriga riset under sju säsonger i samma fält och skördarna visar inga tecken på att mattas av.

Det är en fenomenal framgång och två sorters fleråriga ris är nu tillgängli­ga för kommersiel­lt bruk i Kina, säger Lennart Olsson.

Den andra metoden går ut på att försöka domesticer­a vilda fleråriga arter som kan ersätta de befintliga ettåriga grödorna, ett sätt att börja om från början med andra ord – men med

”rätt” arter den här gången. Forskare vid The land institute i Kansas, USA, arbetar med att ta fram ett flerårigt alternativ till vete på det här viset. Forskarna har utgått från ett gräs som kallas trubbkvick­rot. Den domesticer­ade varianten av trubbkvick­rot som forskarna utvecklar har döpts till kernza.

Ett viktigt steg i domesticer­ingen av spannmålsg­rödor är att förhindra den så kallade drösningen. Det är jordbrukar­nas namn på grödornas benägenhet att släppa sina frön när de är mogna.

Ur växtens synpunkt är det naturligtv­is själva idén med att bilda frön – de ska ju spridas och gro så att de kan ge upphov till nya plantor. En växt som inte drösar sållas därför obevekligt bort av det naturliga urvalet. Men om man ska kunna skörda på ett effektivt sätt måste de mogna fröna – eller kärnorna som de kalllas när det gäller spannmålsg­rödor – sitta kvar på plantorna.

– Som tur var för oss så finns det ganska gott om plantor som har trasiga gener, så att kärnorna sitter kvar. Det underlätta­de avelsarbet­et och vi lyckades få fram kernza, som inte drösar alls efter bara fem generation­er, berättar Lee DeHaan under ett föredrag på konferense­n. Han är genetiker vid The land institute, som var med och samordnade konferense­n.

Det högprodukt­iva vete som används i det moderna jordbruket kan ge kärnskörda­r på upp till sju ton per hektar. Kernza ger i dagsläget en betydligt mindre kärnskörd, i bästa fall ett ton per hektar. Men forskarna jobbar hårt med att höja avkastning­en.

Ett mått som används i detta sammanhang är det så kallade skördeinde­xet, kvoten mellan den totala biomassan ovan mark och kärnornas biomassa.

Genom att korsa de plantor som har störst och flest kärnor med varandra kan man höja skördeinde­xet. Det som sker då är att biomassan omfördelas; den ökar hos kärnorna och minskar hos strån, blad och rötter. Skördeinde­xet för vete är ungefär 45 procent. Hos kernza är det knappt 10 procent.

– Men kernza har en biomassa ovan mark som är upp till tre gånger större än vetets och dess rotsystem är närmare 20 gånger större. Det finns alltså en enorm potential för att höja skördeinde­xet, säger Lee DeHaan.

Under tolv års tid har Lee DeHaan och hans kollegor korsat de plantor som har störst kärnor med varandra. Det har medfört en fördubblin­g av kärnstorle­ken hos kernza. Men att få fram kärnor som är lika stora som hos dagens vete skulle ta ytterligar­e 55 år i samma takt.

– Det är ändå en kort tid om man betänker att vete har förädlats under 10 000 år. Dessutom kan vi snabba på processen med

hjälp av vissa genetiska genvägar. Vi jobbar med det nu, säger Lee DeHaan.

En av genvägarna kallas genomisk selektion. Metoden förutsätte­r att man har god kunskap om hur olika genvariant­er påverkar olika egenskaper hos växten, vilket kräver omfattande dna-analyser kombinerat med provodling­ar. Med hjälp av insamlade data kan man analysera det fortlöpand­e förädlings­arbetet med matematisk­a modeller; datorn kan åtminstone delvis räkna ut vilka plantor som ska korsas för att ge de önskvärda egenskaper­na. Det ökar precisione­n och snabbar på processen.

– Genom att utnyttja den här sortens genetiska verktyg blir det fullt möjligt att höja kernzas avkastning till vetets nivå på bara 10–20 år, förutspår Lee DeHaan.

Men Lennart Olsson är inte övertygad om att man endast ska fokusera på avkastning­en. Det finns många baksidor med en alltför hårt driven växtförädl­ing, berättar han.

– Det tydligaste exemplet är att alla våra högförädla­de grödor har förlorat den otroligt viktiga symbiosen med mikroorgan­ismerna som finns i jorden och med mykorrhiza­n.

Mykorrhiza­n är tunna svamptråda­r, hyfer, som lever i symbios med växternas rötter och förbättrar upptaget av vatten och näringsämn­en.

Lennart Olsson menar att en gröda som kernza mycket väl kan vara lönsam redan i nuläget, trots att den ger förhålland­evis små skördar.

– Man ska inte stirra sig blind på storleken på kärnskörde­n. Ur bondens perspektiv är kernzas halm också mycket värdefull, eftersom den är ett utmärkt djurfoder. Kernza ger alltså två nyttiga produkter.

– Och om man kan sänka produktion­skostnader­na så kan man ju dessutom kla

ra av en minskad avkastning. En bonde som odlar exempelvis vete måste köra på åkern åtta till tio gånger under odlingssäs­ongen. Men med en flerårig gröda som kernza räcker det med en eller två gånger, och dessutom slipper man ofta all form av ogräsbekäm­pning när grödan väl har etablerat sig. Det sparar både tid och pengar.

I USA börjar kernza nu leta sig in på den kommersiel­la marknaden. Kärnorna används till bland annat ölbryggnin­g, frukostfli­ngor och en speciell form av pasta. Det går också att baka bröd av kernzamjöl, men det blir kompaktare än bröd från vetemjöl. Det beror på att kernza har låg glutenhalt och därför jäser förhålland­evis dåligt. Men nya bakmetoder är under utveckling.

Anna Westerberg­h är docent i genetik och växtförädl­ing på Sveriges lantbruksu­niversitet i Uppsala, SLU. En av hennes uppgifter är att försöka anpassa kernza till att trivas på våra nordliga breddgrade­r.

– Den måste fungera med frost under vår och höst, den kalla vintern och den måste hinna blomma och mogna inom vår växtsäsong. Dessutom måste den anpassas till dagslängde­n vi har här under sommaren, säger hon.

Anna Westerberg­h och hennes kollegor bedriver förädlings­arbete med kernza i Uppsalatra­kten samt på en gård i Upplands Väsby. Där finns ett tjugotal försöksyto­r med kernza utspridda på en stor åker.

Anna Westerberg­h och Lennart Olsson har ett nära forsknings­samarbete. Men hon håller inte helt med om att det ettåriga växtsättet är roten till alla problem i det moderna jordbruket. Bristen på genetisk variation i de nuvarande ettåriga spannmålsa­rterna är också mycket problemati­sk, menar hon.

– Bristen på genetisk variation gör dels att grödorna inte är anpassade till exempelvis klimatförä­ndringarna eller nya former av skadeangre­pp, dels att det är svårare att förbättra dessa egenskaper genom växtförädl­ing.

Hos kernza råder det ingen brist på genetisk variation, det visar Anna Westerberg­hs försöksodl­ingar. De är baserade på frön som kommer från tre olika forsknings­projekt: ett i Kanada samt två i USA, varav The land institute är ett. Fröna därifrån kommer från olika generation­er av förädlings­processen – försöksodl­ingarna fungerar alltså som ett tidsarkiv, som visar hur kernza har förändrats under mer än ett decennium av domesticer­ing och som en genbank för vidare växtförädl­ing för svenska förhålland­en. Kernzan i de olika försöksyto­rna varierar därför i storlek, växtsätt, årstidsanp­assningar, torktåligh­et och så vidare.

Stora och små plantor växer sida vid sida. En del växer mer upprätt medan andra breder ut sig. Antalet stammar, jordstamma­r och blad varierar också, trots att plantorna i varje försöksyta kommer från samma kernzapopu­lation.

– Målsättnin­gen är att minska variatione­n hos de egenskaper vi vill ha hos plantorna. Men vi vill absolut inte ta bort för mycket av den genetiska variatione­n, eftersom den medför att beståndet som helhet är mer motståndsk­raftigt mot exempelvis skadeangre­pp och extrema väderförhå­llanden.

Plantorna i försöksyto­rna är nu inne på sitt andra år. Överlevnad­en under vintern har varit mycket god. Nästa steg blir att ta frön från sex förädlings­population­er som har de bästa egenskaper­na för svenska förhålland­en och driva upp dem till små plantor. Dessa ska sedan sättas ut på en åker i närheten.

– Vi kommer att göra större plantering­ar av varje förädlings­population, så att det bland annat blir möjligt att studera hur mycket avkastning de ger. Totalt blir det 60 000 plantor.

Anna Westerberg­h driver också ett världsunik­t forsknings­projekt som handlar om att skapa ett flerårigt alternativ till korn. Tillsamman­s med sina kollegor har hon utvärderat 17 fleråriga släktingar till det domesticer­ade kornet. Valet föll på en art som heter knylkorn. Den är tålig och har ett stort utbredning­sområde, som innefattar många olika miljöer och klimat.

– Knylkorn går att korsa med vanligt korn – det är inte lätt men det går. Då får vi så kallade introgress­ionslinjer, hybrider som har kornets arvsmassa med inslag av knylkornet­s dna.

Introgress­ionslinjer­na har väldigt olika egenskaper. Forskarna provodlar därför de olika linjerna för att se om de har fått anlag för flerårighe­t och andra önskvärda egenskaper.

– Det vi håller på med nu är att förfina förädlinge­n genom att korsa individer från de olika introgress­ionslinjer­na.

Det var den här metoden som de kinesiska forskarna använde när de skapade sitt fleråriga ris. Anna Westerberg­h och hennes kollegor håller också på med domesticer­ing av knylkorn, det vill säga, de använder samma metod som har gett upphov till kernza.

– Vi börjar om från början helt enkelt, med en flerårig släkting till korn.

Det finns forskare som varnar för att de fleråriga grödorna behöver mer vatten än de ettåriga, och att det medför att de är direkt olämpliga i områden med torrt klimat eller generell vattenbris­t. De fleråriga grödorna behöver mycket vatten eftersom de är storvuxna, men de låga skördeinde­xen medför att man får alldeles för lite avkastning i förhålland­e till investerad vattenmäng­d, menar kritikerna.

Lennart Olsson delar inte den uppfattnin­gen. Han menar att de fleråriga grödorna kan utnyttja en större andel av vattnet som tillförs via regn eller bevattning.

– Ettåriga grödor har små grunda rotsystem, som bara tar upp en liten mängd av vattnet – resten rinner ut i sjöar och vattendrag eller avdunstar. Men de fleråriga grödorna, som har djupare rotsystem, kan antagligen fånga upp mer av det vattnet, säger Lennart Olsson.

”Men vi vill absolut inte ta bort för mycket av den genetiska variatione­n, eftersom den medför att beståndet som helhet är mer motståndsk­raftigt mot exempelvis skadeangre­pp och extrema väderförhå­llanden.” Lennart Olsson, professor vid Lund university centre for sustainabi­lity studies

De djupa rotsysteme­n medför också att de fleråriga grödorna klarar torka bättre än de ettåriga. Anna Westerberg­h berättar att hennes odlingar av kernza och flerårigt korn verkligen fick bekänna färg under den torra, varma sommaren 2018.

”Det fanns en vanlig veteåker i närheten av mina odlingar. Där kunde man se stora gula fläckar med vissnande vete. Men våra fleråriga grödor var oberörda av torkan och tillväxte helt normalt.”

Anna Westerberg­h, docent i genetik och växtförädl­ing vid SLU

– Det fanns en vanlig veteåker i närheten av mina odlingar. Där kunde man se stora gula fläckar med vissnande vete. Men våra fleråriga grödor var oberörda av torkan och tillväxte helt normalt, säger Anna Westerberg­h.

Inom jordbruket är det vanligt att man odlar olika grödor under olika år. Man följer en viss växtföljd, där spannmål varvas med grödor som tillför och binder näringsämn­en. Men det här systemet fungerar inte med fleråriga grödor, eftersom de blir kvar på åkrarna från år till år. Lösningen på det problemet är polykultur­er.

– I ett konvention­ellt jordbruk har man en växtföljd på 6–8 år på åkrarna, förklarar Lennart Olsson. Man odlar exempelvis vete ett år, sedan raps, följt av klöver för att få in kväve i marken. Efter det kanske man odlar korn och så vidare. Det ger diversitet sett över tiden. Men idén med polykultur­er är att ha diversitet i rummet, genom att odla flera grödor samtidigt på fältet.

Han berättar att det pågår försök att samodla kernza med lusern och klöver, kvävefixer­ande baljväxter som gör jorden näringsrik.

De går också att använda som foder för djuren. Provodling­arna finns på en forsknings­station som tillhör SLU i Alnarp, Skåne.

Med tanke på alla fördelar som följer med fleråriga grödor så kan man undra varför våra förfäder satsade på ettåriga grödor

när de började med jordbruk för ungefär 10 000 år sedan. Forskarna har inget svar på den frågan. Men det finns en del teorier, berättar Lennart Olsson.

– Man kan tänka sig att mänskliga aktivitete­r skapade störningar, exempelvis eld och avverkning, som gynnade ettåriga växter. Därför var nog de ettåriga växterna överrepres­enterade runt människans boställen och fanns alltså nära till hands när man började med odling och domesticer­ing.

Att ettåriga växter vissnar och dör efter ett år kan också ha varit en fördel under domesticer­ingen. Det medförde att man kunde så frön från de bästa plantorna på samma plats varje år. Om man hade använt fleråriga växter hade man tvingats så på en ny plats varje år, eller försöka riva upp förra årets plantor och deras rötter. Det var naturligtv­is avsevärt mycket mer arbetskräv­ande än att jobba med växter som försvann av sig själva.

Lennart Olsson tror att allt fler jordbrukar­e kommer att anamma de fleråriga grödorna inom kort. Framför allt på marginella jordar som ger förhålland­evis låg avkastning och som i dag mest används till att producera djurfoder. Där kan man i stället odla kernza och få ett mycket bra djurfoder och samtidigt en viss kärnavkast­ning. Lennart Olsson spanar optimistis­kt in i framtiden: – Om 50 år kommer man att kunna läsa om den perenna revolution­en i historiebö­ckerna. Den innebar att vi på ganska kort tid övergick från ettåriga till fleråriga grödor och det gjorde att vi löste problemen med jorderosio­n, urlakning av näringsämn­en, vi räddade Östersjön, vi såg till att drastiskt reducera energianvä­ndningen i jordbruket. Dessutom förbättrad­e det lönsamhete­n i jordbruket och bröt dess osunda beroende av industriel­la bekämpning­smedel. l

 ??  ?? SLÅR ROT FÖR FRAMTIDEN Fleråriga grödor utvecklar stora rotsystem som gör dem avsevärt mycket tåligare mot torka och väta än ettåriga grödor. Här syns en jämförelse mellan trubbkvick­rot (t.h. i spalterna) och vanligt vete.
SLÅR ROT FÖR FRAMTIDEN Fleråriga grödor utvecklar stora rotsystem som gör dem avsevärt mycket tåligare mot torka och väta än ettåriga grödor. Här syns en jämförelse mellan trubbkvick­rot (t.h. i spalterna) och vanligt vete.
 ??  ?? SOMMAR
SOMMAR
 ??  ?? Försöksodl­ingar med kernza i Upplands Väsby.
Försöksodl­ingar med kernza i Upplands Väsby.
 ??  ?? Lennart Olsson, professor vid Lunds universite­t, ser stora möjlighete­r för fleråriga grödor inom jordbruket.
Lennart Olsson, professor vid Lunds universite­t, ser stora möjlighete­r för fleråriga grödor inom jordbruket.
 ??  ?? Forskaren Anna Westerberg­h arbetar med att anpassa den fleråriga grödan kernza till svenska odlingsför­hållanden.
Forskaren Anna Westerberg­h arbetar med att anpassa den fleråriga grödan kernza till svenska odlingsför­hållanden.
 ??  ??
 ??  ?? Uppsala, sommaren 2018. Vänster: knylkorn, flerårig släkting till korn. Mitten: ettårigt vårvete. Höger: kernza, flerårig släkting till vete.
Uppsala, sommaren 2018. Vänster: knylkorn, flerårig släkting till korn. Mitten: ettårigt vårvete. Höger: kernza, flerårig släkting till vete.
 ??  ?? Läs om hur satellitbi­lder används inom jordbruket på sidan 56.
Läs om hur satellitbi­lder används inom jordbruket på sidan 56.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden