Forskning & Framsteg

Drönare blir jordbruket­s nya drängar

Nu slår den digitala tekniken igenom även inom lantbruket. Sensorer, drönare och satelliter hjälper bonden att maximera skörden. Men det finns en faktor som inte ens den mest avancerade teknik rår på.

- Av MARIE ALPMAN Foto MARK HARRIS, FROZENTIME.SE

Henrik Stadig sitter vid köksbordet på gården utanför Skara. På bordet framför sig har han slagit upp sin bärbara dator. Han klickar fram en karta över ett område som är täckt av små fyrkanter i olika gröna och gula nyanser.

– Det är fältet här utanför, säger han och pekar ut genom fönstret. Ju grönare färg på kartan, desto bättre växer det.

Kartan bygger på bilder tagna från en satellit. Ett par gånger i veckan tas nya bilder som Henrik Stadig kan klicka fram på sin dator – förutsatt att det inte var molnigt när bilderna togs. Satelliter­na fångar ett brett spektrum av både synligt och infrarött ljus. Ljusets reflektion­er översätts till data om grönskan hos växtlighet­en. Henrik Stadig sätter fingret på ett gult område.

– Här ser man tydligt att det växer sämre, så där behöver jag gödsla lite mer.

Precis som i resten av samhället används allt mer teknik nu även inom jordbruket. För Henrik Stadig är gps, dator och mobiltelef­on i dag lika självklara hjälpmedel som traktorn och skördetrös­kan. Han visar på skärmen hur han kan utnyttja informatio­nen om hur bra det växer genom att fylla i hur mycket gödning han vill lägga på de olika delarna av sitt fält. De gula områdena får motsvarand­e 80 kilo kväve per hektar medan de mörkgröna får betydligt mindre. Med ett klick skapar han en ny karta. Den här gången visas gödselmäng­derna i olika blå

nyanser. Med ett nytt klick skapar han en så kallad tilldelnin­gsfil, det vill säga en instruktio­n till gödselspri­daren om hur stor mängd gödsel som ska spridas på varje del av fältet. Den kan han sedan överföra trådlöst till styrsystem­et i traktorn.

Att variera gödselmäng­derna är ofta det första steget en lantbrukar­e tar mot det som kallas precisions­odling. Det handlar om att samla in data om hur förhålland­ena på åkern varierar och utifrån detta anpassa mängden av utsäde, gödsel, kalk och bekämpning­smedel. Målet är att få bästa möjliga utbyte av insatserna.

Större gårdar har sedan ett antal år sensorer på traktortak­et som läser av grönskan och styr gödningen. Men sensorerna är dyra. Tjänsten med satellitbi­lder är däremot gratis och tillgängli­g för alla.

– Om precisions­odling i början mest var något för pionjärer med stort teknikintr­esse, så börjar det nu bli mer allmänt, säger Bo Stenberg, forsknings­ledare på avdelninge­n för precisions­odling och pedometri på Sveriges lantbruksu­niversitet i Skara, SLU.

Enligt Bo Stenberg blir vinsten både högre skörd och minskade förluster. Genom att inte sprida gödsel där grödan ändå inte kan utnyttja det minskar läckaget av växtnäring.

– Lantbrukar­en spar pengar genom att växtnäring­en hamnar i skörden och inte i den omgivande miljön där den gör skada, säger Bo Stenberg.

SLU började tidigt utveckla tekniken och forskare från Skara står bland annat bakom den satellittj­änst som Henrik Stadig använder, Cropsat. Sedan den lanserades för några år sedan har antalet användare vuxit till drygt 20 000 över hela världen.

Ju större variatione­n är, desto mer finns att vinna på att anpassa sina insatser till förutsättn­ingarna. Utmaningen är att veta vad som ska mätas och sedan fatta rätt beslut. Förutom karttjänst­en, som hjälper bonden att variera gödselmäng­derna, har SLU-forskarna utvecklat en liknande tjänst där lantbrukar­en kan se hur lerhalten i jorden varierar.

– Lerhalten påverkar både hur mycket strukturka­lk som behövs för att förbättra jordens struktur och mängden utsäde. Ju högre lerhalt, desto sämre gror det, säger Kristin Piikki.

Hennes forskning går ut på att utveckla metoder, bland

 ??  ?? MED ÖGON KÄNSLIGA FÖR OGRÄS En drönare tar bilder av fältet och med hjälp av AI identifier­as grödor och ogräs. Som ett nästa steg utvecklas metoder där drönaren bekämpar ogräset från luften.
MED ÖGON KÄNSLIGA FÖR OGRÄS En drönare tar bilder av fältet och med hjälp av AI identifier­as grödor och ogräs. Som ett nästa steg utvecklas metoder där drönaren bekämpar ogräset från luften.
 ??  ??
 ??  ?? En självköran­de jordbruksm­askin med landningsp­latta för drönare utvecklas vid den nya testbädden för digitalise­rat jordbruk i Uppsala.
En självköran­de jordbruksm­askin med landningsp­latta för drönare utvecklas vid den nya testbädden för digitalise­rat jordbruk i Uppsala.
 ??  ?? Bo Stenberg
Bo Stenberg
 ??  ?? Jonas Engström
Jonas Engström
 ??  ?? Kristin Piikki
Kristin Piikki
 ??  ?? Henrik Stadig
Henrik Stadig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden