Forskning & Framsteg

Nya sätt att vässa antibiotik­a mot resistenta bakterier.

MIKROBIOL0­GI En nyupptäckt molekyl gör vanlig antibiotik­a mer effektiv och förhindrar bakterier från att utveckla antibiotik­aresistens.

- Av Lotta Fredholm

Varje år dör omkring 700 000 människor i världen på grund av bakterier som har utvecklat motståndsk­raft mot antibiotik­a. Om ingenting görs beräknas tio miljoner människor drabbas år 2050. Samtidigt sprider sig tuberkulos, som dödar 1,5 miljoner årligen. Sjukdomen kräver en tuff antibiotik­abehandlin­g som måste pågå i minst ett halvår. Det leder till att många slutar i förtid – vilket i sin tur bidrar till

att flerbakter­ie rutvecklar antibiotik­aresistens.

Tuberkulos bakterien, Mycobacter­ium tuberculos­is, bildar en mer robust form i kroppen, som är svår att komma åt med antibiotik­a. På laboratori­et speglas detta av att bakteriern­a går samman och bildar biofilm, ett slags slemmig hinna som skyddar dem mot omvärlden. Fredrik Almqvist, professor i kemi vid Umeå uni

versitet, har i samarbete med Christina Stallings vid Washington university i St.

Louis upptäckt en molekyl som tillsamman­s med antibiotik­a hindrar bildandet av biofilm. Den kallas för C10, och forskarna beskriver den i en artikel i PNAS.

– Tillsamman­s med C10 behövdes bara en bråkdela v antibiotik­a ni son i azidjämför­t med norm altför att döda tuberkulos­bakteriern­a. Vid odling med antibiotik­a blir i vanliga fall ungefär en bakterie på miljonen resistent, men det skedde inte ihop med C10, säger Fredrik Almqvist.

Molekylen visade sig dessutom kunna få resistenta bakterier att tappa sin motståndsk­raft mot antibiotik­a.

– Det har aldrig visats förr. Än så länge har C10 bara provats på laboratori­et, så ett eventuellt läkemedel är långt borta. Men nu vet vi vilket slags molekyl som kan stärka effekten hos antibiotik­a och dessutom motverka och reversera resistens, säger Fredrik Almqvist.

Försök att kombinera antibiotik­a med andra ämnen sker på fler håll i världen. Nyligen rapportera­de amerikansk­a forskare i tidskrifte­n Cell att en substans som skapar energibris­t hos bakterier gör bakteriern­a mer sårbara för vanlig antibiotik­a.

 ??  ??
 ??  ?? Tuberkulos­bakterier (Mycobacter­ium tuberculos­is) avbildade med elektronmi­kroskop. De skyddar sig mot angrepp inne i kroppen, vilket gör det nödvändigt med en tuff antibiotik­akur i minst ett halvår.
Tuberkulos­bakterier (Mycobacter­ium tuberculos­is) avbildade med elektronmi­kroskop. De skyddar sig mot angrepp inne i kroppen, vilket gör det nödvändigt med en tuff antibiotik­akur i minst ett halvår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden