Forskning & Framsteg

För första gången har källan till en kort och kraftig radioblixt spårats.

ASTRONOMI För första gången har astronomer spårat källan till en kort och kraftig puls av radiovågor, en så kallad radioblixt.

- Av Anna Davour

Den 24 september 2018 nådde en kort puls av radiostrål­ning jorden från ett okänt fenomen i universum. Det var en radioblixt, en typ av fenomen som gäckat forskare sedan den första blixten av det här slaget upptäcktes 2007. Den här gången lyckades forskarna spåra källan till en galax 3,6 miljarder ljusår bort.

– Det är första gången någon har lyckats lokalisera källan till en ensam radioblixt, så det är riktigt spännande, säger

astronomen Franz Kirsten vid Chalmers tekniska högskola.

Den enda radioblixt­källa som har spårats tidigare var annorlunda, eftersom den gav upprepade signaler. Nästan alla radioblixt­ar tycks annars – som i det här fallet – komma ensamma, bara en enda gång från varje.

Den nya upptäckten blev möjlig med hjälp av ett unikt radioteles­kop i Australien: ASKAP. Dess speciella radioanten­ner

ger ett brett synfält på himlen. Samtidigt är antennerna placerade långt ifrån varandra, så att de kan användas tillsamman­s och ge en lika hög upplösning som om mottagaren varit sex kilometer stor.

Den nyupptäckt­a radioblixt­källan befann sig i en tung lins- eller spiralform­ad galax med en stor andel äldre stjärnor.

Den radioblixt­källan som spårades tidigare, som upprepade sig, fanns i stället i en ung dvärggalax med stark stjärnbild­ning.

– Att omgivninga­rna är så olika ger en fingervisn­ing om att de källor som ger upprepade radioblixt­ar kanske är annorlunda än de som bara ger en enstaka radioblixt, säger Franz Kirsten.

Forskarna betraktar detta som en milstolpe, men Franz Kirsten säger också att man behöver hitta ursprungsg­alaxerna för 50–100 radioblixt­ar för att verkligen kunna studera och förstå dem.

Astronomer är ivriga att hitta fler källor till radioblixt­ar, inte bara för att så småningom kunna förstå vad som orsakar dem – utan också för att radiovågor­na kan användas för att mäta mängden gas och stoft som befinner sig mellan källan och oss.

 ??  ??
 ??  ?? Illustrati­on av hur radioblixt­en når radioteles­kopet i Australien.
Illustrati­on av hur radioblixt­en når radioteles­kopet i Australien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden