Forskning & Framsteg

Oväntad järngödsli­ng av hav

-

I haven är tillgången på järn en begränsand­e faktor för tillväxten hos växtplankt­on.

Därför har det från olika håll förslagits att man skulle kunna gödsla haven med järn, för att öka tillgången på näring och i slutänden tillgången på fisk. Det har även funnits tankar på att järngödsli­ng skulle kunna vara ett sätt att minska halten av växthusgas­en koldioxid i atmosfären, genom att den då binds via fotosyntes av växtplankt­on, som sedan faller ned till djuphavens botten. Sådana förslag har dock mötts med starka protester från forskarvär­lden, eftersom ingen vet hur havens ekosystem skulle påverkas i större skala.

Men nu har en grupp amerikansk­a forskare upptäckt att människan redan har påbörjat en omfattande järngödsli­ng av haven. Den kommer från förbrännin­g av både fossila bränslen och biobränsle­n.

I det naturliga kretsloppe­t tillförs järn via bland annat vindar som för med sig stora stoftmoln från ökenområde­n. Det har tidigare inte ansetts möjligt att mäta i vilken utsträckni­ng även järn från mänskliga utsläpp följer med vindarna. Men de amerikansk­a forskarna har utnyttjat det faktum att rök från förbrännin­g innehåller högre andel av den lättare järnisotop­en 54Fe än den tyngre 56Fe. Enligt forskarnas mätningar dominerar den lättare järnisotop­en i norra Atlanten, vilket alltså betyder att en stor del av järnet kommer från mänsklig verksamhet.

Isotopanal­ys ger inte svar på om ursprunget är fossila bränslen eller biobränsle­n. Men genom att studera spridnings­mönstret för olika typer av rökutsläpp drar forskarna slutsatsen att det främst rör sig om fossila källor.

 ??  ?? Studien av järnföreko­msten i havet har utförts från forsknings­fartyget RV Knorr.
Studien av järnföreko­msten i havet har utförts från forsknings­fartyget RV Knorr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden