Forskning & Framsteg

Kokainet ökar i Sverige

MISSBRUK Enligt den europeiska narkotikar­apporten för 2019 har tillgången på kokain ökat i Europa de senaste åren, även i Sverige. Detsamma gäller syntetiska droger.

- Av Erik Halkjaer

– Vi kan konstatera att drog- och narkotikam­arknaden har en fortsatt ganska stor påverkan på befolkning­en, särskilt på utsatta grupper i samhället, säger Joakim Strandberg på Folkhälsom­yndigheten.

Att kokain är på frammarsch i Europa märks framför allt på att antalet beslag har ökat. Sedan 2014 har också antalet personer i Europa som söker behandling för kokainprob­lem ökat med 35 procent. Det konstatera­r det europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikam­issbruk (EMCDDA), som står bakom rapporten.

– Det här är en utveckling vi även ser i Sverige. Beslagen ökar och vi ser att allt fler söker behandling för narkotikab­eroende på grund av kokain, säger Joakim Strandberg.

Samtidigt har användning­en av heroin minskat dramatiskt.

Enligt rapporten mer än halverades det antal personer som missbrukad­e heroin i Europa 2007–2013. Och 2016–2017 skedde ytterligar­e en minskning i mer än hälften av länderna i Europa.

Däremot blir det vanligare med syntetiska opioider. EU:s system för tidig varning om nya psykoaktiv­a substanser har fått ta emot rapporter om 50 nya syntetiska opioider. Flera av substanser­na har kopplats till allvarlig förgiftnin­g och dödsfall.

Tillverkni­ngen av drogerna sker till stor del i Europa.

I Sverige har användning­en av syntetiska opioider ökat stadigt de senaste tio åren. 2017 uppgav 2 procent av svenskarna i åldrarna 17–34 år att de använt syntetiska opioider det senaste året. Motsvarand­e andel för kokain var 2,5 procent. Bägge siffrorna är en dryg fördubblin­g jämfört med situatione­n för fem år sedan.

Cannabis fortsätter att vara den vanligast förekomman­de drogen. I Sverige har ungefär 10 procent av dem som är mellan 17 och 34 år nyttjat cannabis under det senaste året. Motsvarand­e siffra för hela Europa är 14,4 procent.

 ??  ?? Antalet beslag av kokain ökar i hela Europa. Men cannabis är fortfarand­e den vanligast förekomman­de drogen.
Antalet beslag av kokain ökar i hela Europa. Men cannabis är fortfarand­e den vanligast förekomman­de drogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden