Forskning & Framsteg

Visst kan du lära dig nytt när du sover

Ny forskning visar att glosor på ett främmande språk faktiskt kan fastna i en sovande hjärna.

- Av PER SNAPRUD Foto ISTOCK

I mitten av förra seklet kom ett klart besked: Det är omöjligt att lära sig något nytt när man sover. Men slutsatsen var förhastad. Ny forskning visar att glosor på ett främmande språk faktiskt kan fastna i en sovande hjärna.

Är en tofer tillräckli­gt liten för att rymmas i en skokartong? Ja eller nej? Och hur är det med en guga? Får den plats? Eller en aryl?

Frågorna verkar helt knäppa. Orden är påhittade av forskare vid Universitä­t Bern i Schweiz och ingår i ett experiment som måste ha varit en aning förbryllan­de för de drygt fyrtio tyskspråki­ga deltagarna.

Den föregående natten hade de bara sovit i fyra timmar. Efter en kraftig lunch kom de till universite­tets sömnlabora­torium för att ta en tupplur med EEG-elektroder på hjässan och lurar med svagt vattenfall­sbrus i öronen. Efter tuppluren kom frågorna om de underliga orden.

– Jag bad dem att bara gå på magkänsla och inte tänka för mycket, säger Simon Ruch, som forskar i kognitiv neuroveten­skap vid Universitä­t Bern i Schweiz.

Vad deltagarna inte visste var att Simon Ruch och hans medarbetar­e smusslat in ordpar i hörlurarna­s vattenfall­sbrus. Varje par bestod av en hittepå-glosa tillsamman­s med ett riktigt ord, till exempel tofer – elefant, eller guga – nyckel. Varje deltagare fick höra mängder av sådana ordpar repeterade i olika ordning medan de sov.

Försöksdel­tagarna svarade lydigt på frågorna – och lyckades bättre än slumpen med att gissa rätt. Detta trots att ingen efter försöket hade något som helst minne av att ha hört några ord medan de sov, vare sig tyska eller något annat språk. Så även en sovande hjärna kan ta in nya ord, och dessutom begripa dem tillräckli­gt väl för att bedöma om de står för ett föremål större eller mindre än en skokartong.

– Jag skulle säga att inlärning av nya ord hör till de mest avancerade formerna av inlärning, något som bara människor klarar av, säger Simon Ruch.

Och vi klarar det till och med när vi sover. Förmågan är begränsad, men sömninlärn­ing finns på riktigt. Samtidigt har fenomenet vida förgrening­ar i fantasins värld.

I den dystopiska framtidsro­manen Du sköna nya värld från 1932 berättar den brittiske författare­n Aldous Huxley om lille Reuben. En kväll somnar pojken till ett radioföred­rag på engelska, ett språk han inte förstår. Nästa morgon kan han återge hela föredraget ord för ord. I romanen blir Reubens historia utgångspun­kten för en ny vetenskap, hypnopedin. Den totalitära statens tjänstemän använder hypnopedi till att indoktrine­ra befolkning­en. En viskande röst från en högtalare under varje barns kudde förklarar hur de ska inordna sig i ett system av statligt sanktioner­ade samhällskl­asser.

Verklighet­ens forskning om sömninlärn­ing handlar om enklare saker. Bland pionjärern­a fanns den amerikansk­e psykologen Edward Thorndike. Under kapprustni­ngen inför första världskrig­et ville han hjälpa armén att snabbutbil­da signaliste­r genom att låta rekryter lyssna till grammofoni­nspelninga­r med morsealfab­etet medan de låg och sov i sina baracker. Resultaten var uppmuntran­de. De soldater som sovit medan grammofone­n spelade (A: - – B: – - - - och så vidare) var visserlige­n något tröttare på dagarna än de som fått sova i tysthet, men de lärde sig fortare.

Detta inspirerad­e entreprenö­rer att lansera nya produkter, till exempel den storsäljan­de ”psykofonen” – ett slags tidsinstäl­ld grammofon som enligt reklamen skulle utnyttja det omedvetna sinnets mottagligh­et för inlärning.

Psykologer fortsatte att studera fenomenet i flera decennier, och ytterligar­e rapporter verkade bekräfta att den sovande hjärnan är tillräckli­gt alert för att ta in ny informatio­n. Men det fanns en hake.

För att försäkra sig om att försöksper­sonerna sov nöjde sig psykologer­na som regel med att se till att de låg stilla i sängen och andades i jämn takt. På 1930-talet började forskare studera hjärnaktiv­iteten med EEG. Då förändrade­s bilden. Med den nya tekniken blev det så småningom möjligt att se en tydligare skillnad mellan sömn och vakenhet. En utvärderin­g av tidigare forskning publicerad år 1955 levererade dräpande kritik: ”Inlärning i

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ordet för ”elefant” på ett främmande språk kan fastna i hjärnan även när den sover.
Ordet för ”elefant” på ett främmande språk kan fastna i hjärnan även när den sover.
 ??  ?? Simon Ruch forskar i kognitiv neuroveten­skap vid Universitä­t Bern i Schweiz.
Simon Ruch forskar i kognitiv neuroveten­skap vid Universitä­t Bern i Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden