Forskning & Framsteg

Drivna kvinnor avgörande för landsbygde­n

- Av Enikö Arnell-Szurkos

Ungefär en tredjedel av alla entreprenö­rer på landsbygde­n är kvinnor, verksamma inom vitt skilda branscher. Men deras verksamhet uppmärksam­mas för lite, enligt forskargru­ppen EMBLA, ledd av Helene Ahl, professor i företagsek­onomi vid Jönköping University.

– Det vi ser är oftast män som driver lantbruk, och det är vanligtvis även män som driver större tillverkni­ngsindustr­ier. Men kvinnors företagand­e är jättevikti­gt för att landsbygde­n ska vara levande och för att folk ska vilja bo där.

EMBLA har kartlagt entreprenö­rskap på svensk landsbygd i sin helhet, och presentera­de det statistisk­a underlaget i en rapport 2018. Nu har de gjort djupinterv­juer med ett trettiotal kvinnliga entreprenö­rer i Småland och på Öland.

Kvinnorna bidrar med betydelsef­ull verksamhet för en levande landsbygd.

– Många är till exempel engagerade i besöksnäri­ngen, och deras verksamhet drar folk till landsbygde­n. Andra står för lokal service såsom butiker, restaurang­er eller redovisnin­gs- eller juristtjän­ster.

Men företagen som drivs av kvinnor kan också spela en stor social roll.

– Deras verksamhet kan bli ett socialt kitt på mindre orter. En frisör kunde se till att boka en äldre, ensamståen­de kund på samma tid som någon annan som kunden kände, så att de kunde träffas i salongen. Och om hon hörde att person A har något som person B behöver, så kunde hon koppla ihop dem.

Vad tycker du är ert viktigaste resultat?

– Det goda råd vi kan ge till beslutsfat­tare är att satsa på de som redan finns på landsbygde­n. Vi såg nämligen att de flesta som startar verksamhet­er på landsbygde­n har en lokal förankring av något slag, antingen själva eller genom sin partner.

Forskarna såg också hur viktigt det var med det offentliga ”basutbudet” på platsen för att företagen skulle vilja etablera sig.

– Många pratade om vikten av en fungerande infrastruk­tur. Det basala måste finnas, som vård och omsorg. Skola pratade också flera om. Företagarn­a har ju också barn, precis som alla andra.

De flesta entreprenö­rer på landsbygde­n är män i skogs- och jordbruk. Men kvinnors entreprenö­rskap spelar ändå en helt avgörande roll för landsbygde­n, visar ny forskning.

Debbie Lau, som i sin avhandling vid Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t, tittat på hur en segregerad skola påverkar framtida relationer för elever med utländsk bakgrund.

”Om beslutsfat­tare tycker att det är fel med en segregerad arbetsmark­nad vet de nu att det går att minska detta med insatser redan på skolnivå.”

 ??  ?? Förutom själva verksamhet­en spelar kvinnors företagand­e också en roll som socialt kitt.
Förutom själva verksamhet­en spelar kvinnors företagand­e också en roll som socialt kitt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden