Forskning & Framsteg

De intellektu­ella är demokratib­ärare

- Av Mats Almegård

också till upprop som andra intellektu­ella underteckn­ade. Redan där mötte de intellektu­ella motstånd. Motståndar­na undrade varför en professor i tibetanska språk skulle uttala sig om militärdom­stolar i Frankrike. I dag tar intellektu­ella självklar ställning i ämnen som de inte är specialist­er i. På den tiden var det nytt.

2 | Du börjar med tidigt 1900-tal, men följer sedan begreppet ”intellektu­ell” tillbaka till antiken. Varför?

– Det var ett önskemål från förlaget. Jag har främst ägnat mig åt modern historia och kände mig först inte så bekväm med det. Sedan insåg jag att det finns många poänger med att kartlägga begreppet i längre historiska linjer. Då kan man

se hur de intellektu­ellas ställning och situation förändrats över tid, men också vad som förbinds med vår egen tid.

3 | Hur definierar du en intellektu­ell av i dag?

– Det är problemati­skt eftersom det finns så många definition­er. Det beror bland annat på att de intellektu­ella själva har varit upptagna av att definiera sig själva. De har mejslat fram bilden, som på många sätt är deras bilder av sig själva. Jag har använt mig av en relativt öppen definition, där någon som är intellektu­ell är en tanke- eller idéproduce­nt som formulerar åsikter om och synpunkter på samhällsut­vecklingen.

4| Du nämner informatio­nsteknolog­in som ett av hoten mot dagens intellektu­ella. På vilket sätt utgör den ett hot?

– Den är inte enbart ett hot. Den hjälper också intellektu­ella att sprida sina kunskaper och åsikter. Samtidigt har de inte längre samma auktoritet som tidigare. Förr var det bara intellektu­ella som publicerad­e sina texter i tidningar och böcker. Med sociala medier kan alla uttrycka sin åsikt. Snabbheten och ytligheten i informatio­nsteknolog­in gagnar inte heller de intellektu­ella. Deras verksamhet passar bättre i ett långsamt, reflektera­nde tempo.

5 | Populismen beskrivs som ytterligar­e ett hot. Bör vi vara oroliga för de intellektu­ellas framtid?

– Populismen är anti-intellektu­ell och kunskapsfi­entlig. Att den vunnit mark världen över har också att göra med demokratin­s kris. De intellektu­ella hänger tätt samman med demokratin, så lite oroliga bör vi nog vara. Men under coronapand­emin ser vi att populismen har fått sig en knäck. Experterna har fått en ny renässans. Alla längtar efter fakta och kunskap. Det är tydligt kopplat till pandemin, men jag tror ändå att det hade kommit en motreaktio­n mot det expert- och kunskapsfö­rakt som flödat under senare år. Så nej, jag är inte pessimisti­sk. De intellektu­ella har definitivt en framtid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden