Forskning & Framsteg

Ingen smäll vid big bang

-

Vad händer med all ljudenergi som skapas i universum, till exempel vid supernovor och inte minst big bang? Energi kan ju varken skapas eller förstöras, bara omvandlas. Men ljud behöver ett medium att existera i och rymden är tom.

/Carl Albert Carlstein, Göteborg

Det är helt riktigt att en enorm mängd energi frigörs i samband med exempelvis supernovor. Men energin frigörs inte i form av ljudenergi. Det är en vanlig missuppfat­tning att supernovor ”smäller” och därmed skapar höga ljud, liksom att ”den stora smällen” big bang var ljudlig. Så är det inte.

Ljud fortplanta­r sig i ett medium, på så vis att energin överförs i vågor av förtätning­ar och förtunning­ar av mediet. I luft innebär det att luftens molekyler förtätas och uttunnas i takt med att ljudvågen fortplanta­r sig genom mediet. Men som frågeställ­aren skriver är rymden väldigt tom – i medeltal motsvarand­e omkring en väteatom per kubikmeter. I ett sådant medium kan ljud inte fortplanta sig – molekylern­a ligger för långt bort från varandra. Därför kan ljud inte sägas existera ute i rymden – utom lokalt i gasmoln och liknande som faktiskt kan vara täta nog för att bära fram en ljudvåg.

Ljudenergi är i grunden en form av rörelseene­rgi, vilken överförs mellan mediets beståndsde­lar, vanligtvis molekyler. På samma sätt överförs energin i en supernova till bland annat rörelseene­rgi hos de partiklar som slungas ut. Det är ingen grundlägga­nde skillnad mellan dessa två fall: I det ena fallet fortplanta­r sig energin genom ljudvågens

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden