Forskning & Framsteg

Så påverkas kroppen

-

Varje rymdfarare är också en sorts försökskan­in för att testa hur människokr­oppen fungerar i rymden.

Den särskilda flygläkare som arbetar med Marcus Wandt heter Adrianos Golemis. Han berättar om de följder på kroppen som är att förvänta sig. De normala effekterna är att mängden blod minskar och att skelettet tappar mineralinn­ehåll. Hjärnan lär sig också snabbt att anpassa rörelsemön­stret till den tyngdlösa tillvaron, så att de som varit borta från jorden kan behöva lite tid för att vänja sig vid att röra sig med tyngdkraft. De här effekterna inträffar redan efter några dagar i rymden, men de som vistas där längre blir mer påverkade. En del av de här problemen kan delvis motverkas med träning, vilket också hjälper rymdfararn­a att tappa mindre muskelmass­a. Olika sätt att träna i rymden är något som har testats väldigt mycket på ISS.

– Det mesta arbetet inom rymdmedici­n handlar om att förebygga skador och sjukdom. All medicin borde handla mer om det, även här på jorden, säger Adrianos Golemis.

Han berättar också om ett särskilt syndrom som drabbar somliga rymdfarare­s ögon och gör deras syn oskarp. Baksidan av ögongloben plattas till lite och hos vissa uppstår också små skrynklor i en del av ögats vävnad. Vissa som drabbas av dessa förändring­ar blir bra igen av sig själva, medan andra får bestående problem. Ögonsyndro­met är ett av mysteriern­a i rymdmedici­nen. Än så länge är det okänt vad det beror på eller hur det kan förhindras. Däremot finns det numera metoder för att övervaka ögats hälsa och upptäcka de här förändring­arna tidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden