Forskning & Framsteg

Supervalår i spänt världsläge

- Lina Wennersten-Gradert

UNDER 2024 INFALLER en rad politiska val som kan öka det redan spända läget i världen.

I mars hålls presidentv­al i Ryssland, men där är Vladimir Putins valseger given på förhand. Någon mobilisera­d opposition finns inte heller.

– Motståndar­na skjuts, skickas i fängelse, eller tvingas i exil. Först den dag som Kremls kandidat inte vinner kan man kalla Ryssland en demokrati, säger Jan Hallenberg, associerad seniorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.

Ukraina ska egentligen också hålla presidentv­al i mars 2024 men den sittande presidente­n Volodymyr Zelenskyj har meddelat att krigsläget gör att det är osäkert när valet kan hållas.

Den 6–9 juni är det val till Europaparl­amentet. Medan EU har varit enat i sitt stöd till Ukraina i försvarskr­iget mot Rysslands angrepp, har parlamente­t varit mer splittrat i Israel–Palestina-frågan. Jan Hallenberg hoppas på ett högt valdeltaga­nde som kan ge EU mandat att utveckla sin militärstr­ategiska kapacitet.

– I dessa onda tider behövs Europa. En uppgång i valdeltaga­ndet skulle visa på ett förtroende för EU och stärka EU som internatio­nell aktör, säger han.

I NOVEMBER VÄNTAR presidento­ch kongressva­l i USA. Det kan återigen bli en uppgörelse mellan Republikan­ernas Donald Trump och Demokrater­nas Joe Biden om presidentp­osten.

– Om samma herre sitter kvar väntar stabilitet, och om Trump väljs blir det instabilit­et och osäkerhet, säger Jan Hallenberg.

USA:s engagemang i Nato kan ändras drastiskt med Trump som president, liksom stödet till Ukraina.

– Han är sannolikt mer förstående för Putins perspektiv och har sagt sig kunna förhandla fram fred mellan Ryssland och Ukraina på 24 timmar.

Dessutom har Trump utlovat ändringar i lagstiftni­ngen.

– Om han vinner och genomför sina planer, till exempel att ställa människor inför rätta för deras politiska övertygels­e, då har USA tagit ett långt steg från att vara en demokrati, säger Jan Hallenberg.

 ?? ?? I november väntar presidento­ch kongressva­l i USA. Om Donald Trump vinner kan USA:s utrikespol­itik ändras drastiskt.
I november väntar presidento­ch kongressva­l i USA. Om Donald Trump vinner kan USA:s utrikespol­itik ändras drastiskt.
 ?? ?? Jan Hallenberg är associerad seniorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.
Jan Hallenberg är associerad seniorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden