Forskning & Framsteg

Nya mediciner mot fetma på väg

- Per Snaprud

FÖRSÄLJNIN­GEN AV NYA mediciner mot fetma skjuter i höjden.

Det har varit mycket prat om hur Elon Musk och andra kändisar använt medicinen Wegovy för att gå ner i vikt. Under 2024 kan liknande men ännu mer effektiva preparat bli tillgängli­ga.

Wegovy innehåller den aktiva substansen semaglutid som efterlikna­r hormonet GLP-1, ett tarmhormon som ökar frisättnin­gen av insulin. Läkemedlet gör bland annat så att magsäckens aktivitet minskar, dämpar hjärnans hungersign­aler och ökar frisättnin­gen av insulin, som bidrar till att reglera blodsockre­t.

Semaglutid blev godkänt mot diabetes år 2017. Många patienter gick också ner i vikt. Det ledde till försök med högre doser, som visade att personer med fetma tappade omkring 15 procent av sin kroppsvikt. Inom EU blev Wegovy godkänt som läkemedel mot fetma (även kallat obesitas) år 2022. I slutet av 2023 utsåg tidskrifte­n Science forskning som visar att den här sortens GLP1-analoger hjälper mot fetma och fetmarelat­erade hälsoprobl­em till det årets största vetenskapl­iga genombrott.

I höstas kom en rapport i Nature Medicine om att en annan diabetesme­dicin – Mounjaro med det aktiva ämnet tirzepatid – sänkte kroppsvikt­en hos personer med fetma med i genomsnitt nästan 27 procent. De som fick sockerpill­er blev bara knappt 4 procent lättare. Tirzepatid påverkar förutom receptorer för GLP-1 även en receptor för en peptid som kallas GIP, vilket också bidrar till frisättnin­g av insulin.

Läkemedels­bolag är nu i gång med att utveckla ytterligar­e preparat som i likhet med tirzepatid påverkar flera olika receptorer. Ännu är det oklart vilka patienter som kommer att få de nya och dyra medicinern­a subvention­erade, och vilka som kommer att behöva betala ur egen ficka.

– Men på det hela taget är utveckling­en positiv, säger Jan Eriksson, professor i klinisk diabetesfo­rskning vid Uppsala universite­t.

Han påpekar att obesitas är en kronisk sjukdom som bör behandlas, eftersom den ökar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdo­m, cancer, njurpåverk­an och flera andra sjukdomar.

 ?? ??
 ?? ?? Obesitas är en kronisk sjukdom som ökar risken för bland annat diabetes, hjärtkärls­jukdom och cancer.
Obesitas är en kronisk sjukdom som ökar risken för bland annat diabetes, hjärtkärls­jukdom och cancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden