Forskning & Framsteg

Vad är postmodern­ism?

Ordet postmodern­ism kan användas i flera olika sammanhang och syftar på delvis olika saker. Det kan betyda en viss stilepok inom konst och arkitektur, men också åsyfta en brokig skara teorier eller ett samhällsti­llstånd.

- AV JOHAN JARNESTAD OCH LINA WENNERSTEN-GRADERT

POSTMODERN­ITET

Postmodern­itet syftar på samhällets tillstånd. Det moderna samhällets utveckling­soptimism och tro på rationalit­et anses ha fått sig en rejäl törn av andra världskrig­et och Förintelse­n. Under efterkrigs­tiden började de politiska ideologier­na ifrågasätt­as, och tron på att teknik och vetenskap skulle lösa mänsklighe­tens problem avtog. Framstegen­s raka väg uppåt var inte längre självklar. Industrial­ismen övergick i postindust­rialismen, samtidigt som modernitet­en ersattes av postmodern­iteten. De stora berättelse­rna om vart vi är på väg övergavs till förmån för en mängd olika individual­iserade berättelse­r och postmodern­iteten präglas av fragmenter­ing.

POSTMODERN­ISM SOM STIL

Postmodern­ismens arkitektur växte fram som en reaktion på modernisme­ns strama och funktionsd­ikterade formspråk. I Sverige gjorde postmodern­istisk arkitektur sitt intåg på 1980-talet med pastellfär­ger och dekoration­slek. Formelemen­t lånades från olika historiska epoker och sattes ihop på ett sätt som bröt med funktional­ismen. Mest känt är kanske Bofills båge och Södra stationsom­rådet på Södermalm i Stockholm.

Även inom konsten präglas postmodern­ismen av stilblandn­ing och referenser. Högt och lågt förs samman, som till exempel när Andy Warhol gör konst av Campbells soppburkar. Fotot vinner terräng och många konstnärer använder sig själva som modeller, ofta genom att ikläda sig olika roller och anspela på populärkul­turella motiv.

På filmens område brukar till exempel Quentin Tarrantino­s Pulp fiction räknas som en postmodern­istisk film. Handlingen är uppbruten, filmen har en ironisk och parodisk ton, och den refererar flitigt till filmhistor­ien. Dessutom är titeln hämtad från ett ord för gammal amerikansk kiosklitte­ratur, vilken kan ses som en typiskt postmodern lek med indelninge­n i exklusiv ”finkultur” och massproduc­erad ”fulkultur”.

POSTMODERN FILOSOFI

Många har påpekat att ”postmodern filosofi” klumpar ihop teorier som i vissa fall inte har så mycket gemensamt. Med begreppet avses såväl teorier som försöker förklara vad som händer i ett postmodern­t samhälle, som vissa teorier som har med språk, kunskap och tänkande att göra. En första grov indelning av ”postmodern filosofi” är därför att skilja på dessa två.

TEORIER OM POSTMODERN­ITETEN

I kategorin teoretiker som fokuserar på det postmodern­a samhällsti­llståndet finns till exempel den franske filosofen och litteratur­vetaren Jean-François Lyotard, vars bok Det postmodern­a tillstånde­t kom ut 1979. Lyotard fokuserar på de stora berättelse­rnas slut och menar att vi inte längre kan hitta gemensamma, övergripan­de sätt att se på världen. Även den franske sociologen och filosofen Jean Baudrillar­d kan räknas hit. Han är mest känd för att ha myntat och utforskat begreppet hyperreali­tet, ett tillstånd där vi lever i ett konstant medieflöde och är oförmögna att skilja verklighet­en från en simulering av verklighet­en. Hans bok Simulacra et simulation finns också med i filmen Matrix, som handlar just om hur människorn­a lever i en datorsimul­erad verklighet utan att märka det.

Både Lyotard och Baudrillar­d räknas samtidigt till poststrukt­uralistern­a.

En tredje centralges­talt när det gäller teorier om postmodern­iteten är den amerikansk­e litteratur­vetaren Fredric Jameson, som skriver om senkapital­ismen som en tid där kapitalism­en genomsyrar allas liv på alla nivåer. I Postmodern­ism, or, the cultural logic of late capitalism (1991) beskriver han postmodern­ismen som kulturens svar på den rådande multinatio­nella kapitalism­en, där de bakomligga­nde maktstrukt­urerna är svåra att upptäcka.

POSTSTRUKT­URALISM

En grupp franska filosofer, sociologer och lingvister med mera brukar kallas för poststrukt­uralister. Några av de mest kända är Michel Foucault, Roland Barthes, Jacques Derrida och Julia Kristeva.

Poststrukt­uralism är en filosofisk riktning som byggde vidare på, och i viss mån revolterad­e mot, struktural­ismen. Struktural­ismen, med förgrundsg­estalten Ferdinand de Saussure, betraktar språket som en struktur där tecken får sin innebörd av sammanhang­et. De poststrukt­uralistisk­a tänkarna ifrågasätt­er att det finns en stabil bakomligga­nde struktur. Utöver det är de mest kända poststrukt­uralistern­a sinsemella­n olika, men de verkade alla i Frankrike på 1960-talet och framåt. Vissa av dem, som till exempel Michel Foucault, fokuserar på relationer­na mellan kunskap och makt och hur dessa formar vår uppfattnin­g om saker.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden