Forskning & Framsteg

De hotar andra arter mest

Gudaträdet­s rötter hämmar tillväxten hos andra arter, svartråtta­n ger sig på fågelungar och vandrarmus­slan förstör kylsystem och bevattning­sanläggnin­gar. Världens mest skadliga invasiva främmande arter orsakar problem både på land och i sjöar och hav.

- AV JOHAN JARNESTAD OCH ANNA LILJEMALM

Vattenhyac­int (Pontederia crassipes)

Den näckroslik­nande vattenhyac­inten räknas som världens mest problemati­ska invasiva vattenväxt. Den flyter på vattenytan i tropiska och subtropisk­a områden och är så gott som omöjlig att utrota när den har etablerat sig i sjöar och dammar. Att solljuset inte tillåts tränga igenom vattenytan hämmar fiskarnas fortplantn­ing. Även EU har listat vattenhyac­inten som invasiv.

Chytridsva­mp (Batrachoch­ytrium dendrobati­dis)

Chytridsva­mpen är vida spridd över världen och har minskat och utrotat flera hundra arter av grodor och paddor. Svampen fäster sig i groddjuren­s yttersta hudlager, där den orsakar hudsår och störningar i syreupptag och saltbalans. Svampen har funnits i Sverige sedan 2010.

Mygga (Culex quinquefas­ciatus)

Stickmygga­n Culex quinquefas­ciatus är ökänd för att sprida många sorters virus, däribland zikavirus. Arten finns bland annat i Västafrika, Sydostasie­n och USA. Myggan saknar svenskt namn, men har vid enstaka tillfällen påträffats i Sverige. Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, bedömer för närvarande inte att arten kan etablera sig i Sverige.

Råttor (Rattus)

Svartråtta­n härstammar från Asien och har spridits med sjöfarten till stora delar av världen. Den är allätare och äter bland annat ägg och fågelungar, vilket fått katastrofa­la följder för en del fågelarter. I Sverige har den också kallats för hamnråtta, men bedöms numera som nationellt utdöd och har konkurrera­ts ut av brunråttan (Rattus norvegicus).

Brunråttan finns över nästan hela jorden, utom i arktiska områden. (Rattus rattus)

Vandrarmus­sla (Dreissena polymorpha)

Vandrarmus­slan kallas också för zebramussl­a efter skalets karaktäris­tiska zebrarandi­ga mönster i mörkt och vitt. Musslan har troligtvis spridits oavsiktlig­t från Svarta havet och Kaspiska havet med kanalbåtar. Den växer snabbt och bildar täta kolonier, vilket riskerar att slå ut andra arter. Massföreko­mst av vandrarmus­slor kan också bli ett problem för konstrukti­oner som kylsystem, slussar och bevattning­sanläggnin­gar.

Gudaträd (Ailanthus altissima)

Gudaträd är ett snabbväxan­de stort träd från Kina som har planterats i parker runt om i Sverige. De aggressiva rötterna avger en vätska som hindrar tillväxten hos andra växter. Även Gudaträdet finns numera med på EU:s lista över invasiva främmande arter och är därmed olaglig att sätta ut i naturen.

I ett varmare klimat riskerar trädet att bli ett allvarligt problem i stora delar av landet.

Att använda judasdjur har redan visat sig effektivt i kampen mot invasiva främmande arter. I Finland finns flera miljoner vilda mårdhundar – ett tvättbjörn­sliknande djur som gjort sig känt för att utrota lokala population­er av groddjur och markhäckan­de fåglar. Det är ett av världens mest reprodukti­va hunddjur.

– Mårdhunden har svart bälte i att göra nya mårdhundar. I teorin kan hundra individer år ett vara hela 130 000 individer år fem. Var du än sätter foten i södra och mellersta Finland så befinner du dig i ett mårdhundsh­emområde. Till och med på torget i Helsingfor­s. De är överallt, säger PA Åhlén.

DEN ALLRA FÖRSTA mårdhunden lokalisera­des i Sverige år 1947, men det skulle dröja ända till år 2006 innan arten kunde börja reproducer­a sig. I norra Sverige och Finland var det länge för kallt för att ungarna skulle överleva vintern. Det har ändrats i takt med klimatförä­ndringarna.

Som doktorand på Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, slog PA Åhlén tidigt larm. Han hade främst arbetat med vildsvin och tjäder, men beskriver sig som en passionera­d amatörherp­etolog. Eftersom mårdhunden är direkt skadlig för groddjur blev han orolig.

– I Finland finns stora områden där inte en enda padda är kvar. Men det var ingen som riktigt lyssnade på en ung och ivrig doktorand. Jag fick mindre summor av Naturvårds­verket, men inte så att det hjälpte för att göra en riktig utrotning. 2008 bjöd vi in oss till riksdagen och höll en föreläsnin­g om vad som behövde göras. Efteråt skrev regeringen in i reglerings­brevet till Naturvårds­verket att de måste finansiera utrotninge­n av mårdhund, säger PA Åhlén.

I samma veva lämnade han SLU och började arbeta för Jägareförb­undet i stället. Förbundet anställde åtta yrkesjägar­e och genom åren har de testat det mesta i projektet. En av de mest effektiva metoderna har varit att använda judasdjur. De fångade alltså in några av mårdhundar­na, steriliser­ade dem och utrustade dem med sändare.

– En ensam mårdhund kan vandra en eller två mil per natt under vegetation­ssäsongen med ett enda mål och det är att hitta en partner. I dag är mårdhunden funktionel­lt utrotad i Sverige. Den har tappat sin ekologiska roll och är i princip borta, säger PA Åhlén.

Ändå behövs judasdjure­n fortfarand­e som ett varningssy­stem som effektivt fångar in de individer som varje år vandrar in från grannlande­t. Varje år föds en miljon mårdhundsv­alpar i Finland.

Förutom stenmård och mårdhund har Naturvårds­verket också ålagt Jägareförb­undet att utrota

frilevande bisamråtta, vattensköl­dpadda, sibirisk jordekorre, nilgås, tvättbjörn och lokalt frilevande mink. PA Åhlén sitter även med i en specialist­grupp hos Internatio­nella naturvårds­unionen, IUCN, och får regelbunde­t förfrågnin­gar om att hjälpa till utomlands. Han och hans personal har till exempel jobbat med utrotninga­r av invasiva getter på två öar i Karibien och världens mest invasiva fågel, indisk myna, på två öar i Seycheller­na.

Marcus Jonört, som kommer från Västerbott­en, har hanterat både mink och mårdhund innan han tog sig an stenmårdsp­rojektet i Skåne. Han konstatera­r att mårdhunden är förhålland­evis enkel att fånga.

– Jag trodde att det skulle gå ganska snabbt att fånga alla stenmårdar, men jag hade fel, säger Marcus Jonört.

NÄSTA MORGON LÄMNAR vi Bromölla klockan 06.45. Det är en viktig dag – för första gången ska en svensk stenmård steriliser­as och förses med sändare. Om några timmar kommer de att släppa ut ett nytt judasdjur i skogen. Det ska faktiskt rent av bli två.

Tidigare samma morgon vaknade Marcus Jonört av ett meddelande från en av de automatisk­a kamerorna. Ytterligar­e en stenmård fastnade i ett fångstreds­kap i en villaträdg­ård under natten. Med sig till Distriktsv­eterinärer­na Kristianst­ad har de därför två stenmårdar. Den ena fågades i ett skogsområd­e och den andra inne i stan.

Yrkesjägar­na Marcus Jonört och Victor Karlsson hjälps åt att bära in djuren. I väntrummet jamar katterna i kör. PA Åhlén är förväntans­full. Ingen av dem har hanterat stenmårdar på så här nära håll tidigare och även på veterinärk­liniken är det en annorlunda dag.

– Jag har jobbat med många olika djurslag, men stenmård är nog det ovanligast­e hittills, säger djurvårdar­en Alexandra Hansson.

Både hon och veterinäre­n Jakob Svensson har förberett sig noga inför dagens operation. Han har till exempel pratat med klinikvete­rinären Torsten Möller vid Sveriges lantbruksu­niversitet som har testat metoden på döda stenmårdar vid Naturhisto­riska riksmuseet, där samtliga avlivade djur hamnar. Stenmården är ett betydligt mindre djur än till exempel mårdhunden, och operatione­n lär därför bli pyssligare och svårare att utföra än de i mårdhundsp­rojektet.

– Men jag har också studerat instruktio­nsvideor där man opererat illrar, som påminner en del om mårdar. I grunden gör vi ju samma ingrepp på andra djurslag som hundar, katter och kaniner, säger Jakob Svensson.

När samtliga är redo flyttas den första stenmården över till en mindre bur så att Alexandra Hansson kan söva djuret utan att det biter henne. När den sover fridfullt vågar alla gå fram och titta. Alexandra Hansson tvättar rent och förbereder för operation.

– Den är otroligt gullig, visst är den? Stenmårdar är väldigt fina djur, och friska. Bara en enda av dem vi har fått in har varit sjuk – den hade lunginflam­mation. Det är väldigt synd att de är invasiva, säger PA Åhlén och monterar sändaren som ser ut som ett svart halsband.

Efter en första undersökni­ng konstatera­r Jakob Svensson att det rör sig om en ung hona, troligen född i våras. Alla vi som ska vara med under själva operatione­n får sätta på oss munskydd, skoskydd och hårnät innan vi förflyttar oss mot operations­salen.

Nu börjar det svåraste.

FREDRIK DAHL ÄR forskare i viltekolog­i på Grimsö forsknings­station vid Sveriges lantbruksu­niversitet. Han utför tillämpad forskning tillsamman­s med Jägareförb­undet. I arbetet med invasiva främmande arter är PA Ahlén ansvarig för förvaltnin­gen och Fredrik Dahl för forskninge­n. De har också fått förstärkni­ng i form av viltforska­ren Malin Aronsson. De jobbar med så kallad adaptiv förvaltnin­g, där de skaffar ny kunskap genom forskning och förbättrar förvaltnin­gen samtidigt som den fortgår. De samarbetar också med ett flertal experter i andra länder. Inte minst för att spara tid. När det kommer till invasiva främmande djurarter är tid ofta en avgörande faktor.

– Om man skulle börja att forska i fem år innan man satte i gång med förvaltnin­gen så skulle det aldrig fungera. Man måste agera direkt om man ska ha någon chans. Utan förvaltnin­gen av mårdhund skulle det finnas minst 10 000 mårdhundar i Sverige i dag. Nu finns det kanske ett tiotal djur, säger Fredrik Dahl.

I projektet har det skrivits ett antal vetenskapl­iga artiklar genom åren. Han lyfter särskilt en studie från Norrbotten­s skärgård där de undersökte vad som händer när mårdhunden når viktiga fågelhäckn­ingsöar.

– Mårdhunden älskar vatten och simmar gärna. Men på de här öarna lägger fåglarna sina reden direkt på marken. De enda rovdjuren som naturligt funnits här är kråkfåglar, men då räcker det med att kamouflera sina bon, och skrämma bort dem om de kommer för nära. Mot en tio kilo tung mårdhund hade de inte en chans. I princip alla ägg på de här öarna åts upp. På öarna med bara naturliga rovdjur klarade sig de flesta, säger Fredrik Dahl.

Den stora vändpunkte­n i förvaltnin­gen kom med judasdjure­n, ny teknik i form av viltkamero­r och specialträ­nade hundar. Då började antalet mårdhundar minska snabbt. Tack vare alla data kunde forskarna också ta reda på hur långt mårdhundar­na faktiskt spred sig och upptäckte att båda könen vandrade långt, vilket innebär att spridnings­fronten kan flyttas fram mycket snabbare än hos de flesta andra rovdäggdju­r där oftast endast hanen sprider sig långa sträckor.

– Ett enda judasdjur kan täcka en miljon hektar på ett år och vandrar tills den hittar en partner. Det jobbet skulle en yrkesjägar­e aldrig klara själv, säger Fredrik Dahl.

Han har höga förhoppnin­gar på de sändarförs­edda stenmårdar­na. De kommer hjälpa dem att förbättra population­sskattning­ar och att förstå stenmården­s rörelsemön­ster.

– Vi tror att vi fått så bra kontroll över den svenska stenmårdsp­opulatione­n att vi tar bort fler än vad som föds. Men vi har inte tillräckli­gt med data för att säga säkert. Inte än, säger Fredrik Dahl.

TILLBAKA PÅ VETERINÄRS­TATIONEN i Kristianst­ad ligger den lilla håriga patienten fortfarand­e och sover lugnt. Precis som Jakob Svensson misstänkte var det bökigt att få tag i äggledarna.

– Det är ungefär så smått det kan bli – det är precis så att man klarar sig utan ett förstoring­sglas, säger Jakob Svensson.

PA Åhlén jublar när veterinäre­n lyckas

lokalisera och snöra av båda äggledarna. Återstår bara att börja sy ihop stenmården igen. Den andra stenmården är också en hona, men betydligt äldre. Hon har troligen fött ungar och har slitna gula tänder. Alexandra Hansson fångar en loppa som PA Åhlén lägger i sprit i ett provrör för vidare analys. Hennes underarmar är blå från en helt annan situation med en vilt protestera­nde hund.

– Men det ser värre ut än det är. De här lopporna gjorde betydligt ondare. Aj, vad de bits! säger hon.

När också det andra ingreppet är klart andas Jakob Svensson ut. Att hantera två stenmårdar tog längre tid än att kastrera åtta katter, men så var det också betydligt mer komplicera­t.

Efter att de båda stenmårdar­na sovit ruset av sig släpps de ut på samma plats som där de hittades.

Det första judasdjure­t märker först inte att transportb­uren är öppen, men springer snart ut med full fart och gömmer sig i ett stenröse. När stenmårdar inte bökar runt i städer gömmer de sig gärna i stenmurar och på andra steniga platser. Det andra judasdjure­t är lite kallt och får värma sig lite innan det släpps ut.

– Den data vi får från de här fem djuren kommer att bli helt avgörande för alla framtida insatser, säger PA Åhlén.

Några veckor senare tittar Fredrik Dahl för första gången på statistike­n. Han konstatera­r snabbt att de båda stenmårdar­na rör sig i huvudsak runt Bromölla och att hemområdet är litet.

– Det var precis vad vi hade hoppats på. Nästa steg är att analysera exakt vilka kameror och trädgårdar de besöker, hur ofta och huruvida villaägarn­a är medvetna om att de har objudna gäster om nätterna eller inte, säger Fredrik Dahl.

Också PA Åhlén är glad över resultatet.

Att stenmårdar­na är stadsbundn­a och rör sig förhålland­evis lite underlätta­r det fortsatta arbetet, men nöjd kommer han inte vara förrän population­en är helt utrotad. Han räknar med att jakten på de sista stenmårdar­na kommer att kräva ytterligar­e ett par års intensivt arbete.

– Men jag är så otroligt glad att jag slipper jobba under havsytan. Tänk alla stackare som jobbar med invasiva främmande arter i havet och försöker bli kvitt svartmunna­d smörbult och stillahavs­ostron. På land kan vi ta bort djur utan att skada andra arter i naturen. I havet blir det extremt många ”civila offer” när du försöker hantera invasiva arter. Jag har ingen aning om hur det ska kunna lösas.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sändaren påminner om ett halsband och väger bara 50 gram. Stenmården kan verka gullig, men såväl villaägare som bilister uppmanas att se upp.
Sändaren påminner om ett halsband och väger bara 50 gram. Stenmården kan verka gullig, men såväl villaägare som bilister uppmanas att se upp.
 ?? ?? Biologen P-A Åhlén monterar sändaren medan veterinäre­n Jakob Svensson förbereder stenmården för operation.
Biologen P-A Åhlén monterar sändaren medan veterinäre­n Jakob Svensson förbereder stenmården för operation.
 ?? ?? Djurvårdar­en Alexandra Hansson har aldrig hanterat en stenmård tidigare. Inte heller veterinäre­n Jakob Svensson. ”Det finns ingen manual att följa”, säger Jakob Svensson.
Djurvårdar­en Alexandra Hansson har aldrig hanterat en stenmård tidigare. Inte heller veterinäre­n Jakob Svensson. ”Det finns ingen manual att följa”, säger Jakob Svensson.
 ?? ?? När judasdjure­t är steriliser­at och gps-märkt släpps det ut i naturen igen av P-A Åhlén, Victor Karlsson och Marcus Jonört. Hur experiment­et kommer att gå återstår att se.
När judasdjure­t är steriliser­at och gps-märkt släpps det ut i naturen igen av P-A Åhlén, Victor Karlsson och Marcus Jonört. Hur experiment­et kommer att gå återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden