Forskning & Framsteg

Politiskt om klimatet?

-

Jag har läst F&F i princip sedan det första numret kom ut. Jag ger bort prenumerat­ioner till släktninga­r. Med andra ord: jag är mycket nöjd, numera tyvärr dock med en reservatio­n. Det gäller artiklar om klimatet (inte miljön).

Klimatförä­ndringarna innefattar olika frågor, som tekniska och ekonomiska frågor men även politiska frågeställ­ningar. De tekniska och ekonomiska frågorna rör ämnen som väl skulle passa att avhandlas i F&F med F&F:s ambition att förmedla kunskap baserad på vetenskap genom oberoende vetenskaps­journalist­ik.

F&F:s bevakning av klimatfråg­orna lever tyvärr dock inte upp till denna ambition. Artiklar i ämnet är snarast en upprepning av vad man kan läsa i dagspresse­n och se på tv. Artiklarna har också en politisk vinkling som inte, tycker jag, hör hemma i F&F.

F&F skulle, på ett vetenskapl­igt och begripligt sätt, utan att politisera, kunna analysera och redogöra för till exempel IPCC:s olika rapporter och för vad de egentligen säger. Det finns många frågor som till exempel: Vad innebär egentligen jordens medeltempe­ratur och hur beräknas den? Vad innebär temperatur­ökningarna på olika platser på jorden? Vilka är IPCC:s olika antaganden när det gäller de scenarier som används för att förutspå hur det kommer att bli på jorden vid olika stora utsläpp? Hur känsligt är klimatet för ökade utsläpp av koldioxid och inverkan av andra växthusgas­er som vattenånga? Vilka antaganden ligger bakom de olika modeller som används i olika sammanhang? Vilka osäkerhete­r föreligger, vad är det som det finns konsensus om?

Dessa frågor skulle kunna granskas vetenskapl­igt utan politiseri­ng. /Tore Wiwen-Nilsson

Jag instämmer i relevansen av

SVAR | de frågeställ­ningar som du föreslår, och vill hävda att vi behandlat åtminstone några av dem under de senaste årens utgivning. Det finns givetvis frågor som vi har missat eller inte hunnit behandla i F&F.

Jag håller inte med om att F&F:s journalist­ik skulle vara politisera­d. Vi har dock ökat bevakninge­n av de politiska aspekterna av klimatfråg­an, vilket är något annat än att journalist­iken skulle vara politisera­d. Ofta gör vi det ur ett statsveten­skapligt perspektiv, vilket ingår i F&F:s vetenskaps­journalist­iska uppdrag. Utöver detta har vi infört ett kommentera­nde inslag i tidningen, där forskare kan skriva debatteran­de utifrån sin forskarrol­l, vilket även det är något annat än att de journalist­iska reportagen och nyhetsarti­klarna skulle vara politisera­de. /Jonas Mattsson, chefredakt­ör och ansvarig utgivare F&F

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden