Forskning & Framsteg

”Ta reda på fakta om ull”

-

I texten om underställ på sidan 16 i Forskning & Framsteg 10/2023 reagerade jag på följande meningar: ”Merinoull är, liksom silke, ganska skört. Slitstyrka­n förbättras ofta genom inblandnin­g av syntetfibr­er.”

Hur vore det om ni tog reda på fakta innan ni skriver något så dumt! Påståendet låter som om det kommer från 1950och 60-talet. Ni kan ju inget om textila tekniker, så läs på – eller fråga sådana som mig först.

Hur tror ni att folk skulle ha klarat sig för alla tusen år sedan om ullen vore så skör? Ull är jättestark­t – det har gjorts många sådana undersökni­ngar, vilket ni bland annat kan läsa om i mina böcker. En tråds styrka beror på hur garnet är spunnet och därefter har vävts eller stickats till trikå.

Ta bort det där snarast – annars kommer jag i mina föredrag ta upp den här artikeln som exempel på halvgamla fördomar om ull.

/Kerstin Paradis, textilkons­tnär och författare

Hej Kerstin! Jag har bett

SVAR | den forskare som jag hade kontakt med när jag skrev om underställ att kommentera dina synpunkter. /Lina Wennersten-Gradert, F&F

Finhårig ull, såsom merinoull,

SVAR | har egenskaper som gör den till ett mycket bra alternativ för kroppsnära tillämpnin­gar. Precis som du skriver är ull inte skört – tack för påpekandet. Ullfiberns lockighet och dess spiralform­ade mikrostruk­tur gör den mycket tålig mot deformatio­n, vilket kan sägas vara motsatsen till skörhet. Ullfibern har god, men inte jättebra, nötningsbe­ständighet (=slitstyrka). Om den blandas med mer slitstarka fibrer, såsom polyamid, förbättras produktern­as nötningsbe­ständighet.

För underställ, som ska ge värmeisole­ring i kombinatio­n med god fukttransp­ort, så önskas garner som inte är så hårt spunna, eftersom det ger bättre isolering genom den luft som stängs inne i och emellan garnerna i de stickade plaggen. En sådan lucker struktur blir mer känslig för nötning. Risken att ullfibrer lossar från garnet under användning kan minska om en mindre andel syntetfibe­r, oftast polyamid (nylon) blandas in i garnet. Det är sådana garner branschen väljer för ullbaserad­e strumpor och underställ, som då får väldigt mycket längre livslängd och därmed minskat hållbarhet­savtryck.

Vi är många som applåderar ullens återtåg och känner starkt engagemang för denna fantastisk­a naturfiber. Tack för klargörand­et om begreppen.

/Anders Persson, universite­tslektor vid Textilhögs­kolan, Högskolan i Borås

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden