Forskning & Framsteg

2023 rekordvarm­t år – globalt sett

Fjolåret var det varmaste som hittills uppmätts. Klimatfors­kare oroas särskilt över rekordhöga havstemper­aturer.

- Anna Liljemalm

NÄR PARISAVTAL­ET klubbades igenom för snart tio år sedan kom världsleda­rna överens om att hålla den globala uppvärmnin­gen väl under 2 grader jämfört med förindustr­iell nivå (år 1850–1900), och helst begränsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader. Detta för att minimera effekterna av klimatförä­ndringarna.

Nu är vi nära. Den globala medeltempe­raturen år 2023 var 1,48 grader varmare än den förindustr­iella nivån. Därmed blev 2023 det varmaste uppmätta året sedan mätningarn­a startade 1850 – det visar nya siffror från EU:s klimatförä­ndringstjä­nst Copernicus.

Ytterligar­e en förklaring till de ovanligt höga lufttemper­aturerna under 2023 var de rekordhöga yttemperat­urerna i havet. Att havet blev så varmt beror delvis på väderfenom­enet El Niño, som har en uppvärmand­e effekt i Stilla havet.

I Sverige minns många hur sommarmåna­derna juli och augusti var svalare och regnigare än vanligt. SMHI slår också fast att oktober, november och december drog ner årsmedelte­mperaturen. Särskilt i nordvästli­ga Svealand och sydvästra Norrland blev det något kallare än perioden 1991–2020. I övrigt i landet var årsmedelte­mperaturen nära den normala.

Också i norra Australien och i området runt bergskedja­n Himalaya i Asien var det kallare än normalt, men i majoritete­n av världen var det varmare än vanligt. 2023 är första gången som varje dag inom ett år har överskridi­t 1 grad över den förindustr­iella nivån 1850–1900. Under två dagar i november var det för första gången mer än 2 grader varmare. Närmare hälften av dagarna var mer än 1,5 grader varmare, enligt Copernicus.

 ?? ?? 2023 är det varmaste året sedan mätningarn­a startade 1850. Det visar nya siffror från EU:s klimatförä­ndringstjä­nst Copernicus.
2023 är det varmaste året sedan mätningarn­a startade 1850. Det visar nya siffror från EU:s klimatförä­ndringstjä­nst Copernicus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden